The Dinner 2017

Drama Thriller Mysterium
USA
120 MIN
Engelska
The Dinner poster

Synopsis

Bröderna Stan (Richard Gere) och Paul Lohman (Steve Coogan) och deras respektive Katelyn (Rebecca Hall) och Claire (Laura Linney) möts på en restaurang för att diskutera en händelse som involverar deras söner. Ju längre middagen lider, desto mer avslöjas via dialog och tillbakablickar om paren och deras bakgrund...
Ditt betyg
2.1 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Dinner
DVD-premiär
23 oktober 2017
Digitalpremiär
18 oktober 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Atlantic Film
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

17 februari 2017 | 10:00

Fantastiskt osmaklig måltid

"The Dinner" är en välspelad och intensiv psykologisk dramathriller som utspelar sig kring ett middagsbord. Det handlar om komplexa ämnen som tyvärr aldrig riktigt engagerar så mycket som jag hade hoppats. Dock är det från början spännande och dessutom väldigt intressant, även om jag inte helhjärtat känner med någon av karaktärerna.
Paul och Stan är bröder. De ska träffas över en middag på en flådig och löjligt dyr restaurang med sina respektive fruar och prata om något viktigt. I takt med att de vackra delikata rätterna serveras kommer saker upp på ytan som ingen av dem är beredda på att handskas med.

”The Dinner” är baserad på den bästsäljande boken med samma namn av holländaren Herman Koch. Historien har filmats ett par gånger tidigare och också gjorts som pjäs. Just det senaste kan jag lätt se framför mig då det är mycket teater över själva set up:en och en del påminner om Roman Polanskis filmade teaterstycke ”Carnage” från 2011, också den om dysfunktionella vuxenrelationer. 

Här har regissören Oren Moverman valt att lägga in ganska omfattande flashbackssener, vilket förvisso ökar tempot på sina håll, men tar samtidigt bort lite av själva teaterkänslan men också dynamiken som byggs upp kring middagsbordet mellan de fyra i sällskapet. 

Det här är verkligen en ensemblefilm och Steve Coogan, Richard Gere, Laura Linney och Rebecca Hall övertygar samtliga stort. Under filmens gång flyttar min empati mellan de olika karaktärerna och jag vet inte riktigt vem jag ska hålla på, om någon. Ingen av dem är en genuint bra människa, fast heller inte dålig, vilket bidrar till min ambivalens men motsägelsefullt nog ger ändå liv till det underliggande dramat. 

”The Dinner” är en klart sevärd film om svåra ämnen och tuffa moraliska frågor, men den hade med fördel kunnat göras något enklare.  
| 17 februari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Dinner
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu