Uma Thurman

Skådespelare 29 April 1970 Boston, Massachusetts, USA

Biografi

Uma Karuna Thurman är en amerikansk skådespelare, född 29 april 1970 i Boston, Massachusetts.

Thurman är bland annat känd för sina samarbeten med Quentin Tarantino. I Pulp Fiction spelade hon rollen som Mia Wallace och i Kill Bill: Volume 1 och 2 hade hon huvudrollen som the Bride.

Uma Thurman är dotter till läraren Robert Thurman och fotomodellen Nena Thurman. Hon har svenska anor på sin mors sida, genom sin mormors far, disponenten vid gummifabriken i Trelleborg Albert Emil Fredrik Holmquist (1872–1947), född i Landskrona.

Namnet Uma fick Thurman efter den hinduiska bergsgudinnan Parvati som ibland tar sig skepnaden av ljusets gudinna (Uma).

Liksom sin mor började Uma Thurman tidigt som fotomodell men är numera nästan uteslutande skådespelare. Även hennes mormor, Birgit Holmquist, var modell och hon var förebild till en staty som stod i Trelleborgs hamn men som sedermera flyttades till hamnen i Smygehuk. 

Thurman själv bodde under en tid i Sverige. I början av november 2014 mottog hon Stockholm Achievement Award i form av en bronshäst vid Stockholms Filmfestival. Thurman var vid tillfället även gäst i TV-programmet Skavlan.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
StuntmanMike
Har bara sett henne i Tarantino filmer, där är hon faktiskt riktigt bra. Speciellt i den första Kill Bill.
Wugllabang
Värdelös i alla filmer som inte är regisserade av Quentin Tarantino, skitbra i dom som är. Så ska man skylla på hennes val av filmer, eller på att hon har haft otur med kassa regissörer? Jag vet faktiskt inte riktigt, men det blir en tumme upp iallafall, en svag förvisso, men en tumme upp är alltid en tumme upp.
Illusionisten
IM IN LÖÖÖÖÖÖÖÖVE WITH HEER !!!!!!!!!!!