Mitt stora feta grekiska bröllop 2002

Romantik Komedi
USA
95 MIN
Engelska
Mitt stora feta grekiska bröllop poster

Synopsis

Toulas pappa Gus anser att en bra grekisk flicka har tre uppgifter i livet; gifta sig med en trevlig grekisk pojke, föda grekiska bebisar och livet ut laga mat åt allihopa. Toula är redan 30, men har inte lyckats med något av detta. Hennes liv är lika trist som hennes kläder, frisyr och sätt. Vändpunkten kommer dock när en snygg amerikan kliver in på restaurangen. Tyvärr är resten av hennes stora, feta, grekiska familj inte redo för den stora förändring som väntar.
Ditt betyg
2.5 av 786 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

20 mars 2016 | 10:00

Kulturkrockar i mysig moussakamiljö

Nia Vardalos har skrivit manuset och spelar även huvudrollen i denna myspysiga romantiska komedi om kärlek och fördomar från 2002. Filmen är med enkla medel väldigt rolig och rätt anspråkslös till både yta och form, vilket också är dess stora styrka då alla verkligen har något att känna igen sig i.
Kul kulturkrockar och Romeo och Julia-spektakel i bröllopsmiljöer har vi bjudits på i massor på sistone. Men även om klichéerna är många och konceptet inte originellt så är ”Mitt stora feta grekiska bröllop” en helt underbar liten film som roar och lämnar samtidigt små avtryck av fina budskap efter sig. 

Toula är den fula ankungen som vid 30 år fyllda fortfarande inte är en dag närmare hennes två syften i livet, att gifta sig med en grekisk man och att skaffa mängder av barn med honom. Familjen har närmast gett upp hoppet och hon själv känner sig likgiltig till livet, när hon kommer på att det är studera hon vill. Motvilligt går pappa grek med på det och då börjar också saker och ting förändras. Toula hittar också så småningom sig själv och på köpet sin drömprins, problemet är bara att han inte är grek.

Nia Vardalos var en kämpande komiker som en kväll på teatern blev upptäckt av Tom Hanks fru Rita Wilson. På dennes inrådan tog Nia sitt scenmaterial och skrev detta Oscarsnominerade filmmanus och på den bekanta vägen är det. 

”Mitt stora feta grekiska bröllop” är en väldigt traditionell romantisk komedi med den stora skillnaden att den annars ofta väldigt polerade ytan i liknande filmer är mycket tunnare här, varför detta blir mer på riktigt. Människorna, situationerna och de grekspecifika fördomarna, även om de såklart är skruvade och kryddade med viss överdrift här och var, känns hela vägen lättrelaterade även för en finne som jag själv. Jag skrattade högt och ofta, men ännu högre skrattade min grekiske vän som jag såg filmen tillsammans med, vilket fick mig att ännu mera tycka om det jag såg.

Historien är en gammal klassisk fula ankungen-goes-askungensaga som vi har sett både innan och efter detta. Det finns inga större överraskningar i berättandet, men intrigen är solid, tempot bra och slutresultatet så otroligt härligt att även den tjurigaste torde ha svårt att värja sig och inte låta mungiporna ryckas uppåt. Det finns en tydlig och äkta omtanke om samtliga karaktärer och kemin mellan de två turturduvorna är sprakande. John Corbett från ”Sex and the City” och Nia som Toula är som vilka vanliga förälskade människor som helst och så där sinnessjukt söta och behagliga att titta på att man som åskådare riskerar en kraftig sockerchock. En sockerchock som man bara vill ha mer av, men som tacksamt nog inte ger hål i tänderna.

”Mitt stora feta grekiska bröllop” är en enkel men fantastiskt underhållande pärla av den äldre skolan, den har rapp dialog, tänkvärt budskap och väldigt älskvärda karaktärer. Har du inte sett den än rekommenderar jag dig varmt att köpa hem några nävar popcorn och bänka dig framför tv:n en stund för att ladda inför fortsättningen som komma skall i och med del två som snart vankas på bio. 
| 20 mars 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mitt stora feta grekiska bröllop
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu