Kärleken är störst (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Advokaten Diane får ett telefonsamtal från Alexandre som hittat hennes borttappade mobil. De får direkt nära kontakt och ses dagen efter. Diane tycker att Alexandre är charmig, rolig, attraktiv och snäll – det enda problemet är att han är 137 cm lång. Omgivningens fördomar och hennes egna inre kamp färgar hennes känslor.
Visa hela synopsis
Betyg
Läs recension
2.8 av 4 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: KäRLEKEN äR STöRST

Har storleken betydelse?
Som alla flickor drömde Diane om att träffa en lång och stilig prins. Tänk besvikelsen när Alexandre kliver in i hennes liv. Han är visserligen gullig och rik - men tre äpplen hög. Kommer fördomar och farhågor att sätta krokben för denna relation, eller kan hon motbevisa världen och sig själv att det faktiskt fungerar?
Kan en normallång kvinna dejta en mycket kortare man? Ja, jo, på film är iallafall allt möjligt. Virginie Efira ("Päron och lavendel") spelar Diane som snubblar över Alexandre (Jean Dujardin) och finner sig omtumlad och lite rädd. Hon faller för hans framfusiga charm men nojar över hans längd. Det underlättar förstås att han har privatplan. Men snart kommer omvärldens blickar och viskningar och den oundvikliga frågan väcks: är det värt det?

Det handlar om att lämna sin trygghetszon och våga kasta sig ut i det okända - bland annat bokstavligt iscensatt av ett fallskärmshopp. Filmen är annars väldigt tunn, för förutom den stora frågan - kan längden sätta krokben för kärleken? - finns det inte mycket där. Den är föredömligt kort (1.36, som Alexandre) men kämpar för att fylla ut sin speltid. Gärna med bifigurer - kollegor, ex eller familjemedlemmar - som inte för handlingen framåt.

Alexandre spelas av den fullt normallånge Jean Dujardin, känd från "The Artist". Finns det alltså inga kortväxta franska skådespelare som kämpar för filmroller? Man väljer att gå på stjärnglans och en teknisk utmaning - att med olika medel kapa en halvmeter av hans längd i varje scen. Det funkar sådär. I halvbild är Dujardin normalstor på överkroppen men verkar stå på knä. I helbild har man minskat ner hela honom och filmat mot greenscreen. När han kysser sin motspelerska är hans huvud större än hennes, men när de dansar bredvid varandra är huvudet plötsligt mycket mindre. 

De bristande specialeffekterna sabbar lite av min filmupplevelse. Det blir som den där "Little Britain"-sketchen där proportionerna aldrig riktigt blir rätt. Kanske är jag arbetsskadad och extra känslig för den här typen av klaff-fel, men faktum är att jag sällan köper Dujardin som kortvuxen man. 

Kanske låter jag onödigt kritisk, när "Kärleken är störst" egentligen bara är en harmlös romantisk komedi som spelar enligt konstens alla regler. För att göra en lång historia kort: det här är en romkom som du säkert har sett tusen gånger förut. Oförarglig och utan direkt några brister - men missar du den så har du inte missat någonting.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +

Veckans populära filmer

Visa fler