In Darkness 2018

Thriller
Storbritannien
100 MIN
Engelska
In Darkness poster

Synopsis

En blind musiker hör hur ett mord begås i lägenheten ovanför hennes - något som gör att hon tar en mörk väg ner i Londons grymma kriminella undre värld.
Ditt betyg
2.3 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
In Darkness
DVD-premiär
16 juli 2018
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Universal Pictures
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

17 juli 2018 | 14:00

En fullständigt hopplös historia

Natalie Dormer, känd bland annat från ”Game of Thrones” är riktigt bra i denna snygga politiska thriller om hämnd och gamla oförrätter. Tyvärr är i princip allt annat i slutändan väldigt mycket sämre och filmen går snabbt från att vara lovande till att bli en fullständigt obegriplig katastrof.
Dormer har tillsammans med sin fästman,, tillika filmens regissör Anthony Byrne skrivit manuset och lyckas också klämma fram en solid början på en hyfsat spännande story. Trist nog dör allt ut när en massa historisk smörja ska ges plats. Smörja eftersom det inte är trovärdigt någonstans. Intrigen snubblar vidare på sig själv mångfalt och på vägen hamnar jag i ett totalt mörker.
 
Dormer spelar alltså Sofia, en blind konsertpianist som lever ett stilla liv i London. Hennes granne, den något mystiska Veronique, faller plötsligt en natt handlöst ner mot sin död och Sofia förstår att hon är vittne till ett mord. Snart uppdagas det att grannkvinnan var dotter till en serbisk krigsförbrytare. Har mordet med honom att göra och är mördaren nu efter Sofia.
 
Detta är inte första gången en blind kvinna hamnar i liknande trubbel och fortsatt fungerar den premissen. På många sätt är det här en väldigt klassisk thriller och påminner i sina inledande bästa stunder om Hitchcocks alster. Musiken samspelar väl med bilderna och även om det så småningom låter rätt monotont, skapas en otäck atmosfär som passar bra.
 
Tyvärr är bristerna i manuset för stora och blir med tiden större. De logiska luckorna radas på varandra och till sist läcker hela historien som ett såll. Mycket av det som händer sker utan större anledning, vissa personer agerar helt obegripligt och andra förstår man inte ens varför de är med. Det blir stundvis verkligen bara otroligt märkligt och jag får en besk smak i munnen av fördomarna som haglar. Ska man skriva och göra en film med verkliga händelser som bakgrund (här är det kriget i forna Jugoslavien som agerar backdrop), då bör man ha bättre koll på vad som hänt, än vad som verkar vara fallet här.
 
Den första tredjedelen är hyfsat bra och känns som sagt lovande, och jag gillar det jag rent ytligt ser, men sedan faller allt och det blir bara mer och mer osammanhängande. Tvister som levereras är lite oförutsägbara, men orsakar också kaos i huvudet eftersom man plötsligt måste ifrågasätta en hel del annat. Det känns som att någon börjat bygga ett fint pussel och sedan raserat det och en annan därefter på måfå sätter ihop delar av det igen.
 
Dormer är fortsatt bra genom filmen och jag ömmar för hennes karaktär Sofia, men även där känns några val knepiga. Det finns till exempel en sexscen som är otroligt malplacerad och inte fyller någon som helst funktion i det övriga.
 
”In Darkness” är en hyfsat välgjord thriller sett till sin exteriör. Filmen har potential. Till en början. Sedan går det utför. Med ett helt annat manus hade detta kunnat bli något bra, nu blir det inte det. Och inte ens en övertygande Natalie Dormer kan ändra på det.
| 17 juli 2018 14:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera In Darkness
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu