In Bruges (2008)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Lönnmördarna Ray och Ken beordras av sin hänsynslöse chef Harry att lämna London. Han skickar dem till belgiska Brügge efter ett misslyckat uppdrag där Ray råkat ha ihjäl en liten pojke. Ken passar på att njuta av den vackra staden i avvaktan på att allt ska lugna ned sig hemmavid. Ray däremot, tycker Brügge är världens tråkigaste stad och gör sitt yttersta för att få saker och ting att hända. Men Harry har helt andra planer än semester för dem, och deras vänskap kommer snart att sättas på hårt prov.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: IN BRUGES

Stenhård thrillerkomedi
Stenhård thrillerkomedi som hittat den perfekta balansen mellan stiliserat våld och gapskratt. Ralph Fiennes och Brendan Gleeson är härligt over-the-top och intrigen bjuder på flera överraskningar. Kanon!

Turismen i Belgien är mest inriktad på Bryssel, chokladen och den där lilla pissande ungen. Om fler kommer att vilja resa till Brygge efter att ha sett ”In Bruges” är oklart, speciellt eftersom temat är ond bråd död, men oj vilket kul ställe det verkar vara om man ser bortom de vackra husen som är byggda kring en flod.

Regissören Martin McDonagh har skapat en spännande intrig som ofta hoppar mellan chockerande våld och skön humor. Vi får i inledningen möta lönnmördatren Ray (Colin Farrell) som under sitt första jobb råkar mörda en ung pojke av misstag. För att hantera situationen skickas han och hans äldre och mer erfarne kollega Ken (Brendan Gleeson) till den lugna belgiska staden Brygge för invänta instruktioner från sin svärande och allmänt hyperaktiva chef Harry (Ralph Fiennes). Ken njuter av staden medan Ray drar sig tillbaka och känner stor skuld över att ha dödat pojken, men möter senare kärlen i Chloë (Clémence Poésy), en drogdealare som extraknäcker som en produktionsassistent. För att inte avslöja för mycket kan man säga att deras relation råkar sätta i gång ett händelseförlopp som hela tiden överraskar tittaren.

”In Bruges” är något så kul som en brittisk deckare som faktiskt känns riktigt fräsch. Efter att Guy Ritchie skapat något av den moderna ganstergenren och gjort den till cool på sitt eget sätt, hittar Martin McDonagh här en sällsynt ton som både kan klassas som störtskön, eftertänksam, våldsam och väldigt, väldigt rolig. Hela filmen är också ett mycket smart kärleksbrev till Nicolas Roegs ”Don’t look now” med flera blinkningar till den filmens handling.

Men det som lyfter ”In Bruges” uppåt skyarna är framför allt dess skådespelare. Brendan Gleeson är strålande som erfaren och sliten lönnmördare och Colin Farrell tonar ned sin värsta machotakter i den egentliga huvudrollen. Bäst av alla är dock ingen tvekan Ralph Fiennes som här visar hur man porträtterar en galning på bästa sätt. Hans sätt att prata, hans gester och inte minst totalt utflippade ögon är skådespel när det är som allra bäst.

Räcker det inte med att njuta av denna manliga trio kan man ägna sig åt att gissa åt vilket håll handlingen rör sig åt. Detta är nämligen en film som är väldigt oförutsägbar utan att kasta skumma lösningar i sista minuten som en viss M. Night Shyamalan. Slutet är i stället smått genialiskt i sin öppenhet och enkelhet.

Därför känns det helt rätt att rekommendera ”In Bruges” som en skön film att njuta av i vintermörkret. Och inte minst som en fantastisk reklam för Brygge, för trots att bilderna oftast är rödfärgade av blod är det en väldigt snygg gestaltning av en stad som förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet som en pissande snorunge.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Häll
Helt fantastisk film! Dialogerna är så perfekta att de nästan är löjligt! Filmen borde ha fått en oscarsnominering, manuset borde vunnit oscarn och Colin borde fått en nominering också. För mig så var detta 2008 års helt klart bästa film. 5/5!
ozjeppe
Vilken pärla - både mörk, rolig, hård och vacker med mästerliga miniporträtt. Järngjuten 4/5!
Illusionisten
Sinnessjukt jävla bra. 4/5.
Visa fler (35)

Veckans populära filmer

Visa fler