SPONSRAT

Skribent

MovieZine

12 mars 2016 | 09:00

Därför borde du kolla in "Bosch"

Efter att ha sett första säsongen av TV-serien ”Bosch”, som finns att se i sin helhet på HBO Nordic, så skulle jag vilja slå ett slag för detta välgjorda kriminaldrama.
Jag känner att det är relativt få som pratar om serien, vilket är både synd och lite märkligt. Det här måste vi ändra på.

Serien "Bosch" baserad på författaren Michael Connellys böcker om titelkaraktären Hieronymus ”Harry” Bosch. Bakom produktionen står bolaget Fabrik Entertainment, där för övrigt svenske Henrik Bastin opererar som VD. Vad är väl en Hollywoodproduktion utan svensk anknytning nuförtiden? Hur som helst, jag ska erkänna att jag inte alls är bekant med Connellys böcker så någon jämförelse mellan serien och böckerna kan jag inte erbjuda. Det faktum att Connelly själv är högst delaktig i produktionen får väl ändå ses som en garant för att hans originalmaterial har respekterats.

Varför borde du spana in ”Bosch” då? Ja, för att inte krångla till det (likt serien själv, vilket jag återkommer till) så har jag valt att punkta upp de främsta anledningarna till att serien, enligt mig, är värd din dyrbara tid.

Det är inga konstigheter


Ja, precis så. Det står klart ganska tidigt att teamet bakom ”Bosch” inte försöker uppfinna något nytt. Storyn består av tre huvudspår, det första är mordutredaren Harry Bosch arbete med ett ”kallt fall” som återupplivas när benrester från en pojke grävs upp. Det andra är hans egna problem med rättvisan efter att ha skjutit ihjäl en misstänkt seriemördare som kanske, eller kanske inte, var obeväpnad. Det tredje är en intensiv ”katt och råtta”-lek som involverar en annan misstänkt seriemördare. Har vi sett liknande historier förut? Svar: Ja. Lyckligtvis måste inte allt vara nyskapande. I detta fall skulle jag istället vilja säga att ingenting krånglas till i onödan, vilket är skönt. Resultatet blir istället ett säkert, välgjort och spännande kriminaldrama som jag tror att de flesta skulle uppskatta.

Titus Welliver
Skådespelaren som synts i åtskilliga filmer och TV-serier får här spela vad jag tror är hans första stora huvudroll. Det är åtminstone en av få huvudroller han har fått chansen att spela genom åren. Alldeles oavsett så kunde han inte ha förvaltat det på ett bättre sätt. Det svajar inte för en sekund, han står stabil som en betongsugga och bär serien på sina axlar utan problem. Att Welliver är lite av en doldis ger dessutom extra autenticitet till Bosch, något som kanske hade förlorats om en välkänd ”leading man” hade spelat rollen. Skådespelare som Jamie Hector, Annie Wersching, Amy Aquino och Jason Gedrick sköter sig också galant. Detta är dock Wellivers show hela vägen, det är inget snack om den saken.

Karaktären Harry Bosch


Seriens centrum och hjärta är givetvis Harry Bosch. Han är lite av en ensamvarg, han bor i en villa med utsikt över Los Angeles och han lyssnar på jazz. Han har en urvattnad relation med sin dotter som mestadels bor med sin mamma tillika Bosch exfru som även är en före detta FBI-agent. Han har haft en trasig uppväxt, något som fortfarande präglar och plågar honom. Det märks tydligt att hans förflutna hela tiden finns med och påverkar hans jobb och besluten han tar. Det är personligt för honom. Jag kände hela tiden med Bosch och ville att det skulle gå bra för honom. Jag ville se honom lyckas. Jag gillar den här typen av karaktärer och Titus Welliver gör som sagt ett strålande jobb.

Settingen
Det är något med Los Angeles som skådeplats för den här typen av serier och filmer, inte sant? Det är en stad som har en speciell känsla. När den dessutom tillåts ta plats, vilket är fallet i ”Bosch”, så bidrar den mycket till tonen och feelingen. Mitt på dagen i gassande sol eller mitt i natten bland gatubelysning, upplysta skyltar och billyktor. Det spelar ingen roll. Los Angeles känns hela tiden. Föreställ dig Bosch i sin villa efter en stenhård dag, han snurrar igång en vinylskiva med jazz, öppnar en öl och blickar ut över ett upplyst Los Angeles - I morgon är ny dag.


Idag släpps dessutom hela den andra säsongen på HBO Nordic. Den drar igång med att en död kropp hittas i en bagagelucka på Mulholland Drive. Även Bosch familj kommer att spela en stor roll. 

Avslutar gör vi med en trailer till den första säsongen. Check it out!


Har du sett "Bosch" än eller blir du nyfiken på serien? Kommentera nedan.

Marcus Elving
| 12 mars 2016 09:00 |