Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 januari 2023 | 06:00

83 filmer vi ser fram emot under 2023

Med nya filmer från Martin Scorsese, Steven Spielberg, Christopher Nolan, Denis Villeneuve och Greta Gerwig kan 2023 bli det bästa filmåret på länge.
MovieZines läsare har redan röstat fram "Dune: Part Two" till årets mest efterlängtade film, men 2023 har mycket mer att bjuda på.
 
Indiana Jones, Marvel och Tom Cruise ser till att hålla adrenalinet pumpande i biosalongerna, mästare som Spielberg, Scorsese och Nolan balanserar ut blockbuster-utbudet med lite välbehövd kvalitetsfilm, och på något sätt har Greta Gerwigs "Barbie" blivit årets på förhand mest omtalade premiär.
 
Vi inviger det nya filmåret med en maffig filmguide till vad som väntar de kommande 12 månaderna. För den kompletta listan över alla nya och kommande filmer 2023 - se MovieZines kalender.
 
(Datumen avser svensk biopremiär om inget annat anges. Observera att alla datum kan ändras.)

65 (10 mars)
Adam Driver spelar astronauten som kraschlandar på en mystisk planet, bara för att upptäcka att han inte är ensam. Sci-fi-äventyr i regi av Scott Becks och Bryan Woods. Duon har tidigare skrivit manus till ”A Quiet Place”-filmerna.
 
A Man Called Otto (13 januari)
Den svenska romanen om surgubben Ove har gått på export. SF Studios producerar en engelskspråkig remake där Tom Hanks tar över Rolf Lassgårds roll, nu som Otto i en amerikansk småstad. För regin står Marc Forster (”Finding Neverland”).
 
Aftersun (17 februari)
Paul Mescal (”Normal People”) semestrar med 11-årig dotter i ett kritikerrosat drama. Tjugo år senare ser Sophie tillbaks på sina barndomsminnen och försöker pussla ihop bilden av sin far.
 
Alice, Darling
Anna Kendrick spelar en ung kvinna som är fast i ett våldsamt förhållande med pojkvännen Simon. Hennes närmaste vänner rycker in - kan hon hitta styrkan att lämna snubben?
 
Andra akten (24 februari)
På tal om Rolf Lassgård så dyker han upp i detta romantiska drama med Lena Olin som kärleksintresset. ”Andra akten” av Mårten Klingberg (”Min pappa Marianne”) följer pensionerade Eva som blir hemhjälp åt en excentrisk stjärnskådis - ett jobb som kanske utvecklas till mer?
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania (15 februari)
Marvel kickar igång sin Fas 5 genom att återbesöka Ant-Man (Paul Rudd) och Hope (Evangeline Lilly). Tillsammans med Hank Pym och Janet van Dyne utforskar de ”Quantum Realm” där ingenting ter sig omöjligt. Äventyrskomedin kommer introducera nye storskurken Kang (Jonathan Majors) på bioduken.
 
Rolf Lassgård och Lena Olin är redo för "Andra akten".
 
Asteroid City (9 juni)
Cineasternas egensinnige favoritregissör Wes Anderson är tillbaka och med sig har han som vanligt en sprakande ensemble. Filmen som kallats för ”hans största hittills” samlar bland andra Tom Hanks, Scarlett Johansson och Steve Carell i en romantisk komedi som utspelar sig på 1950-talet.
 
Avgrunden (15 september)
Svenska katastroffilmer, de växer inte på träd. Men i ”Avgrunden” får vi se hur en katastrof i Kiruna påverkar en rad människor, och en familj som ställs inför det otänkbara. Tuva Novotny och Edvin Ryding spelar två av huvudrollerna. För regin står tyvärr inte James Cameron utan Richard Holm.
 
Babylon (27 januari)
”La La Land”-regissören Damien Chazelle tar med oss tillbaka till 1920-talets Hollywood. Stumfilmen är på väg ut genom dörren och talfilmsrevolutionen lurar runt hörnet. Brad Pitt är filmstjärnan och Margot Robbie wannabe-aktrisen som försöker hitta sin plats i den snabbt föränderliga filmbranschen. Rapp dramakomedi med en saftig speltid på tre timmar utlovas.
 
Barbie (21 juli)
Greta Gerwigs meme-vänliga film om Barbie, den kurviga plastdockan som representerat trötta könsroller sen 60-talet, har otippat nog blivit en av årets mest efterlängtade. De där läckta bilderna på Margot Robbie och Ryan Gosling i neonkläder gjorde susen. Vi är nyfikna på hur ”Little Women”-regissören ska tackla den ikoniska och möjligen lätt problematiska leksaksfiguren.
 
Beau is Afraid
Filmen som fram tills nyligen hette ”Disappointment Blvd” kommer från Ari Aster, en man som ännu inte har några besvikelser på sin meritlista. Efter skräckisarna ”Hereditary” och ”Midsommar” ska han nu bjuda oss på ”ett intimt porträtt av en av tidernas främsta entreprenörer” - denne spelas av Joaquin Phoenix - och något som beskrivs som en mardrömskomedi. Pepp!
 
Beautiful Disaster (31 mars)
Young adult-romantik baserat på en popular tonårsbok. Travis Maddow, skolans omräknade bad-boy, är precis vad förstaårsstudenten Abby Abernathy behöver och vill – undvika. Gillar du ”After”-filmerna så vill du nog inte missa denna.
 
 
Blue Beetle (16 augusti)
Bland årets 4 DC-filmer är det ”Blue Beetle” som känns som den största chansningen… och potentiellt den största överraskningen? Karaktären är en ung latinokille som får superkrafter från en helig skalbagge. I huvudrollen: Xolo Maridueña som medverkat i ”Cobra Kai”.
 
Chicken Run: Dawn of the Nugget
Mer än 20 år efter leranimerade familjefilmen ”Flykten från hönsgården” kommer uppföljaren. Nu är det dags för nya hot för Rocky och Ginger, som hunnit bilda familj sen sist vi såg dem. Julia Sawalha och Mel Gibson kommer däremot inte tillbaka som röstskådisar. Håll utkik på Netflix under året.
 
Close (17 mars)
Belgiske Lukas Dhont hyllades stort för dramat ”Girl” (2019) och är nu tillbaka med ännu en queer dramafilm om att vara ung. Här står två trettonåriga pojkar i fokus. Belgiens Oscarsbidrag och vinnaren av Grand Prix i Cannes.
 
Cocaine Bear (22 februari)
Kokain + arg grizzlybjörn = årets mest perfekta filmpitch? Elizabeth Banks regisserar denna vilda komedi som inspirerats av verkliga händelser, om en björn som hittade och åt upp mängder av stulet kokain. I denna fiktiva version går björnen bärsärkagång och skapar kaos för bland andra Ray Liotta (i hans sista filmroll) och Keri Russell.
 
Creed III (1 mars)
Jonathan Majors kommer få en bra filmvår med roller både i Marvels ”Ant-Man”-uppföljare och i den tredje filmen om Adonis Creed. Här får boxarproffset möta en gammal bästis i ringen. Michael B. Jordan spelar inte bara huvudrollen utan debuterar även som regissör.
 
 
De åtta bergen (2 juni)
Italienskt gaydrama om Pietro, som växer upp i Milano men tillbringar somrarna i bergsbyn vid Monte Rosa där Bruno bor. Trots alla olikheter består vänskapen mellan dem båda under många år.
 
Den lilla sjöjungfrun (26 maj)
Disneys remake-mania fortsätter med en spelfilmsversion av den animerade favoriten från 1989. Castingen av svarta stjärnskottet Halle Bailey har väckt rubriker på sina håll, vi är dock mer nyfikna på hur Melissa McCarthy ska tolka sjöhäxan Ursula? För regin svara musikalvane Rob Marshall.
 
Dune: Part Two (3 november)
Denis Villeneuve återvänder till planeten Arrakis där två familjer slåss om makten och den dyrbara kryddan. Det är dags för den andra och avslutande delen av Frank Herberts episka sci-fi-saga, där Paul Atreides (Timothée Chalamet) nu kliver åt sidan för att släppa fram Chani (Zendaya) som ny huvudperson. En grym ensemble inkluderar som sist också svenska Stellan Skarsgård och Rebecca Ferguson.
 
Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (31 mars)
Det här kan bli kalkonen vi kommer skratta åt resten av året… eller kanske biovårens skönaste äventyrsfilm? Chris Pine och Michelle Rodriguez tar täten i ett banditgäng som tvingas konfrontera monster och magiker när ett populärt bordsrollspel omvandlas till storfilm.
 
Elementärt (16 juni)
Årets Pixarfilm utspelar sig i en storstad där invånarna består av de fyra elementen - eld, vatten, jord och luft. När en eldkvinna faller för en vattensnubbe får de lära sig hur mycket de har gemensamt. Regissören Peter Sohn (”Den gode dinosaurien”) har inspirerats av New Yorks alla olika kulturer.
 
 
Empire of Light (24 februari)
Sam Mendes är regissören som sällan gör något fel. Han följer upp den ambitiösa krigsskildringen ”1917” med ett intimt och personligt drama som utspelar sig på den vackra biografen Empire i 80-talets England. Olivia Colman är föreståndaren som faller för en yngre kollega. Känslostormar följer.
 
En dag kommer allt det här bli ditt (3 februari)
Kärt återseende av regissören Andreas Öhman (”I rymden finns inga känslor”, ”Bitchkram”). Han lämnar ungdomsfilmerna bakom sig för en personlig historia om tre syskon och ett arv som ingen vill ha. Peter Haber, Suzanne Reuter och Karin Franz Körlof syns i huvudrollerna.
 
EO (24 mars)
Får det vara en polsk roadmovie om en ledsen åsna på vift? ”EO”, som vi hade möjligheten att se i Cannes våren 2022, är en både rörande och spännande historia om en cirkusåsna som rymmer och möter en rad människor längs vägen. Otippat piggt och kreativt berättat av 84-årige veteranregissören Jerzy Skolimowski.
 
Evil Dead Rise (21 april)
Sam Raimis 40 år gamla skräckfranchise fortsätter i vår med en femte film. Bruce Campbells Ash är tyvärr inte med, istället får vi följa två systrar som upptäcker en viss demonisk bok och får kämpa mot Deadites i storstadsmiljö i Los Angeles.
 
Ett sista race (25 december)
Julens svenska storfilm 2023 är en fartfylld actionkomedi signerad Edward af Sillén (”En del av mitt hjärta”). Vi ser David Hellenius, Malin Åkerman och Elsa Öhrn (”Vinterviken”) i en film om en streetracing-legend som levt på fel sida av lagen.
 
Expend4bles (höst)
En fjärde film i ”Expendables”-serien återförenar actiongubbarna för ännu ett uppdrag. Sylvester Stallone sägs lämna över stafettpinnen till Jason Stathams rollfigur Lee Christmas, och i huvudrollerna finns också Dolph Lundgren, 50 Cent, Megan Fox och Randy Couture. Trean floppade för nästan nio år sen, men actionfans verkar ändå sugna på mer. USA-premiär i höst.
 
 
Fast X (17 maj)
På tal om muskelknuttar och filmserier som aldrig tar slut: en tionde ”Fast & Furious” rullar in på bio i vår. Vin Diesel samlar ihop familjen för fler högoktaniga biljakter med bland andra John Cena och Charlize Theron hack i häl. Jason Momoa sägs spela excentrisk skurk. Men mållinjen är i sikte. 10:an och 11:an ska bli slutet på denna franchise.
 
Ferrari
Med Michael Mann bakom ratten berättas historien om Enzo Ferrari, den italienske entreprenören vars namn blev synonymt med lyxiga racerbilar. Handlingen utspelar sig under en ödesdiger sommar 1959 då både karriären och äktenskapet stod på spel för 59-årige Ferrari. Adam Driver gör huvudrollen.
 
Firebrand
Alicia Vikander spelar Henrik VIII:s sista hustru Katarina Parr i en historisk thriller. "Firebrand" kommer, helt ur drottningens perspektiv, att följa hennes äktenskap samt skildra "den psykologiska skräcken av att leva med ett monster". Jude Law är den svenska skådespelerskans motspelare.
 
Gran Turismo
Det blir onekligen ett bra filmår för biltokar. Här har Neill Blomkamp (”District 9”) fått i uppdrag att ta en populär serie racingspel till bioduken. Filmen beskrivs som ett actionäventyr om en skicklig ung Gran Turismo-spelare som får chansen att bli racingproffs på riktigt (en sann historia!).
 
Guardians of the Galaxy vol. 3 (5 maj)
En av Marvel Studios tre stora filmer med biopremiär 2023. James Gunn gör ett sista gästspel som regissör i MCU för att avsluta trilogin om de sköna rymdjägarna.
 

Haunted Mansion (vår)
För en del dras tankarna till Disneyparkernas spökhus, andra minns Eddie Murphy-komedin från 2003. Nu ska det blåsas nytt liv i detta varumärke med en barnvänlig saga om en ensamstående morsa som tar hjälp av fyra udda karaktärer för att rensa nya kåken från spöken. Jamie Lee Curtis, Danny DeVito och Winona Ryder finns med i rollistan - för att inte nämna Jared Leto som spelar spöke. Håll utkik på Disney+ i vår.
 
Holy Spider (20 januari)
En verklig seriemördare som härjade i Iran för 20 år sedan inspirerade regissören ”Gräns”-regissören Ali Abbasis nya film. Den svensk-danska produktionen följer både Spider Killers jakt på prostituerade kvinnor som den kvinnliga journalist som försöker avslöja honom. Nagelbitande spänning utlovas.
 
Indiana Jones and the Dial of Destiny (30 juni)
I den femte och sista filmen om äventyraren Indiana Jones tar James Mangold över regin (Steven Spielberg valde att lägga fokus på den personliga filmen ”The Fabelmans” istället - mer om den längre ner). Harrison Ford får denna gång tackla nazister i slutet av 1960-talet, och rymdkapplöpningen sägs spela en viktig roll. Vi ser bland andra Mads Mikkelsen i en skurkroll.
 
Infinity Pool (24 mars)
Alexander Skarsgård och Mia Goth spelar huvudrollerna i en fantasy-thriller signerad Brandon Cronenberg. Ett rikt par på semester möter en mystisk kvinna som lurar dem utanför resortens trygga väggar där våld och skräck härjar.
 
Insidious: Fear the Dark (sommar)
Någon gång i sommar kommer den femte ”Insidious”-filmen där vi återser paret Lambert (Patrick Wilson och Rose Byrne) som förföljs av övernaturliga och läbbiga grejer i sitt hem. Wilson passar på att debutera som regissör.
 
Martin Scorsese regisserar Leonardo DiCaprio i "Killers of the Flower Moon".

John Wick: Chapter 4 (22 mars)
Keanu Reeves rövsparkande, skarpskjutande, nunchuck-viftande torped John Wick har varit stjärnan i tre actionpackade filmer, var och en mer framgångsrik på bio än den förra. Så förväntningarna lär ligga hyfsat högt när han återvänder för att konfrontera nya hot - däribland Bill Skarsgård som är hans nye motståndare.
 
Killers of the Flower Moon
I sin nya film efter ”The Irishman” adapterar Martin Scorsese den hyllade romanen ”Killers of the Flower Moon: olja, pengar, mord och FBI:s födelse”. Leonardo DiCaprio och Robert De Niro möts igen i en sann historia som utspelar sig för 100 år sedan bland osagefolket i Oklahoma - som drabbades av en lång rad oförklarliga dödsfall. Filmen får streamingpremiär på Apple TV+.
 
Knock at the Cabin (3 februari)
Knack, knack. Här kommer M. Night Shyamalan med ännu en thriller med övernaturliga twistar. En familj på semester får obehagliga besökare som dillar om den stundande apokalypsen. Dave Bautista och ”Harry Potter”-stjärnan Rupert Grint medverkar.
 
Kraven the Hunter (höst)
Sony äger rättigheterna till en lång rad Spider-Man-karaktärer och de planerar att snart filmatisera varenda en. ”Venom” blev en succé, ”Morbius” blev hånad - vi får se om publiken tar ”Kraven the Hunter” till sina hjärtan eller inte. Aaron Taylor-Johnson spelar den ryske jägaren och antihjälten.
 
M3GAN (13 januari)
”Annabelle” möter ”The Terminator”, så har producenten James Wan beskrivit den nya thrillern ”M3GAN”, som redan blivit något av en viral snackis. Det liknar ”Den onda dockan” för TikTok-generationen när en fashionabelt klädd, dansande robotdocka med vass tunga får fel definition av vad lekdags betyder.
 
Marcel the Shell with Shoes On
Uppmärksammad filmpärla från A24 väntar fortfarande på svensk premiär. Spelfilm möter stop-motion-animation i en fejkdokumentär där en levande snäcka blir intervjuad om sitt liv.
 
Kan Bradley Cooper knipa några Oscarsnomineringar för sin film om Leonard Bernstein?

Maestro
Bradley Cooper regisserar sig själv i en film om den amerikanske kompositören Leonard Bernstein (”West Side Story”) och det långa äktenskapet med hans fru Felicia (Carey Mulligan). En biopic som både Spielberg och Scorsese var intresserade av att tackla - och den typen av film som Oscarsakademin inte lär missa när det är dags för 2024 års nomineringar.
 
Magic Mike’s Last Dance (10 februari)
Channing Tatum kastar kläderna för tredje gången för Steven Soderbergh. Filmerna om Magic Mike och de manliga stripporna blir nu en trilogi, med premiär lagom till Alla hjärtans dag. Salma Hayek dyker upp som en förförisk donna.
 
Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One (12 juli)
Försäkringsbolagen biter på naglarna och biografägare jublar när Tom Cruise kastar sig ut för stup i ständigt nya, dödsföraktande stuntscener. Det är dags för den sjunde ”Mission: Impossible”-filmen, återigen i Christopher McQuarries regi. Handlingen är inte känd, däremot är det bekräftat att ”Part One” och ”Part Two” (sommaren 2024) blir ett farväl till agent Ethan Hunt.
 
Missing (24 februari)
Precis som thrillern ”Searching” för några år sedan är ”Missing” en slags detektivhistoria som utspelar sig helt och hållet på datorskärmar. När hennes mamma försvinner i Colombia behöver unga June förlita sig på teknologi för att hitta henne.
 
Napoleon
Tidigare känd som ”Kitbag” - men Ridley Scott gjorde nog klokt i att byta titel på sin film om Napoleon Bonaparte. Den beryktade franske kejsaren och överbefälhavaren ska spelas av Joaquin Phoenix, med Vanessa Kirby vid hans sida som hustrun Josephine - minst lika viktig för handlingen. Håll utkik på streamingtjänsten Apple TV+.
 
Joaquin Phoenix i första bilden från Ridley Scotts nya storfilm.
 
Next Goal Wins
Amerikanska Samoas fotbollslandslag var länge det lägst rankade i världen, och år 2001 förlorade de en match mot Australien med 31-0. Det historiskt usla laget står nu i fokus i Taika Waititis nya sportkomedi. Kan en ny coach (Michael Fassbender) få ordning på lagandan?
 
No Hard Feelings
Jennifer Lawrence spelar huvudrollen i en barnförbjuden coming-of-age-komedi som liknats vid både ”Föräldrafritt” och ”Bad Teacher”. Hon spelar en kvinna som anlitas av ett rikt par för att bli vän med deras socialt handikappade tonårsson.
 
Operation Fortune: Ruse de Guerre (6 januari)
Ett världsomspännande actionäventyr i James Bond-anda utlovas i Guy Ritchies nya film, som får kicka igång bioåret med stil. Jason Statham spelar superspionen som får i uppdrag att försöka stoppa en vapenhandlande miljardär (Hugh Grant) med hjälp av en CIA-agent (Aubrey Plaza) och en Hollywoodstjärna (Josh Hartnett).
 
Oppenheimer (21 juli)
J. Robert Oppenheimer hette fysikern som kommit att kallas ”atombombens fader”. I Christopher Nolans biopic får vi lära känna denne man vars arbete under andra världskriget tyngde hans samvete för resten av livet. Stjärnspäckat, episkt drama med Cillian Murphy i spetsen.
 
Paw Patrol: The Mighty Movie (27 oktober)
Goda nyheter för de minsta barnen där hemma! Populära "Paw Patrol" kommer tillbaka på bio under hösten, nu med superkrafter från en magisk meteor som kraschat i Adventure City... Kim Kardashian gör en av rösterna.
 
Mia Goth är skrämmande bra i "Pearl", en prequel till "X".

Pearl
Ti West-regisserade slasher-hyllningen ”X” var en av 2022 års stora överraskningar på skräckfronten. Nu väntar vi med spänningen på att uppföljaren (egentligen prequeln) ”Pearl” ska nå svensk publik. Mia Goth gör en ruggigt bra insats som en ung kvinna med psykotiska tendenser.
 
Purpurfärgen (december)
1985 var Steven Spielberg först med att filmatisera Alice Walkers roman, om svarta familjers livsöden under tidiga 1900-talet i Georgia. Filmen nominerades till 11 Oscars (men vann inga). Nu är det dags för en ny filmatisering, den här gången som musikal. I rollistan finns bland andra Taraji P. Henson och Hale Bailey (”Den lilla sjöjungfrun”). Blitz Bazawule (”Black is King”) regisserar sitt största projekt hittills.
 
Rebel (12 april)
Jag föll fullkomligt för det här genreöverskridande dramat efter premiären i Cannes, om en ung belgisk rappare som sticker till Syrien för att kriga för IS. Regiduon bakom ”Bad Boys for Life” har återvänt hem till Belgien för en djärv och kaxig historia om krig och familjeband späckad med oväntade musikalnummer.
 
Renfield (5 april)
Historien om greve Dracula, den blodsugande och fruktade legenden från Transylvanien, har filmats otaliga gånger förr. Nu är det dags att ta reda på vem hans närmaste man Renfield egentligen var, och vad som drev honom till vansinne. Skräck möter komedi med Nicholas Hoult och Nicolas Cage i de ledande rollerna.
 
Salem’s Lot
Årets stora Stephen King-adaption är en nyfilmatisering av skräckromanen ”Staden som försvann” från 1975. En stilbildande thriller med vampyrtema som utspelar sig i en fiktiv småstad i New England som sägs ha inspirerat John Ajvide Lindqvists ”Låt den rätte komma in”. I huvudrollerna: Pilou Asbæk och Alfre Woodard.
 
Saw X (höst)
Det ser ut att bli ännu ett bra år för alla skräckfans. Någon gång kring Halloween återvänder Jigsaw (Tobin Bell) för en tionde film om den kreative seriemördaren och hans makabra fällor. Att Jigsaw dog någonstans i del 3 eller 4 verkar inte hindra filmskaparnas fantasi…
 
Scream VI (mars)
Och på tal om skräcklegender som reser sig upp ur graven: det är redan dags för mer skrik i Woodsboro! Okej, handlingen förflyttas den här gången till New York, vilket lär förhoppningsvis ge den här filmserien lite ny energi. I storstaden som aldrig sover kan ingen höra dig skrika, eller hur var det nu?
 
Superhjältefamiljen är samlad.

Shazam! Fury of the Gods (17 mars)
Svenske David F. Sandberg fortsätter på en finfin Hollywoodkarriär med en uppföljare på en skön superhjälterulle. Tonårsgrabben som med ett magiskt ord får superkrafter har nu hela familjen med sig när två onda systrar (Helen Mirren och Lucy Liu) stör dagordningen.
 
Spider-Man: Across the Spider-verse (2 juni)
Superhjältefans har såklart en hel del att se fram emot även 2023. Som den animerade fortsättningen på Spider-Mans galna resa genom multiversum, eller Spider-Verse, där vår unge hjälte Miles Morales får möta på sina alter egon från parallella verkligheter. Underhållande serietidningsaction får inleda biosommaren.
 
Super Mario Bros. Filmen (24 mars)
”Super Mario”-filmen från 1993 används än idag som ett skräckexempel på hur illa det kan gå när tv-spel ska bli film. Men 30 år senare hoppas Illumination och Nintendo bryta trenden med en animerad långfilm om den äventyrlige rörmokaren. Chris Pratt lånar ut sin röst till Mario - ett val som skapat en del kontrovers bland fans.
 
Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem (9 augusti)
Producent Seth Rogen hoppas reboota Ninja Turtles-franchisen med en datoranimerad film om de fyra sklödpaddsbröderna, som bara vill bli tagna för vanliga tonåringar.
 
The Banshees of Inisherin (27 januari)
I en liten irländsk by för sisådär 100 år sen möter vi två livslånga vänner (härligt spelade av Colin Farrell och Brendan Gleeson) varav den ena plötsligt vill bryta kontakten. ”The Banshees of Inisherin” är en av 2022 års mest kritikerrosade filmer, vann publikpriset på Stockholms filmfestival och tippas att bli en het Oscarskandidat.
 
Ellen Burstyn i 50 år gamla skräckklassikern "Exorcisten". Snart är hon tillbaka i samma roll.
 
The Exorcist (höst)
Skräckklassikern ”Exorcisten” (1973) får en reboot och en fortsättning från David Gordon Green och Blumhouse - samma gäng som bjöd skräckälskare på den senaste ”Halloween”-trilogin. Här återvänder Ellen Burstyn för att hjälpa en pappa vars dotter blivit besatt, i den första av tre planerade rysare.
 
The Fabelmans (3 februari)
Vi som växt upp med Steven Spielbergs filmer har en riktig högtidsstund att se fram emot. Mästerregissören låter oss blicka in i hans egna barndom präglad av både kärlek, familjehemligheter och en starkt lysande passion för filmkonsten. Vi tippar på en stor Oscarsfavorit!
 
The Flash (23 juni)
DC släpper lös Ezra Miller i den där länge fördröjda spinoffen på ”Justice League”. Den supersnabba Barry får, likt så många andra superhjältar nuförtiden, kika in i Multiverse och möta andra versioner av sig själv, men även en och annan Batman. Ska bli kul att återse Michael Keaton som Bruce Wayne!
 
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (höst)
Och så ska vi tillbaka till Panem, nationen som tycker det är en bra idé att låta sina barn slåss på liv och död en gång om året. Många årtionden innan Katniss Everdeen intog arenan ska en ung Coriolanus Snow vägleda en flicka (Rachel Zegler) från Distrikt 12 till seger.
 
The Killer
David Finchers Netflix-thriller följer Michael Fassbender i rollen som en namnlös lönnmördare. Baserat på franska seriealbumet ”Le Tueur”.
 
Brie Larson återvänder som Captain Marvel.
 
The Marvels (28 juli)
Uppföljaren till ”Captain Marvel” sammanför tre tuffa tjejer - Carol Danvers, Monica Rambeau och Kamala Khan från tv-serien ”Ms. Marvel”. Nia DaCosra står för regin och Nick Fury (Samuel L. Jackson) är med på ett hörn.
 
The Son (20 januari)
Florian Zeller följer upp det starka familjedramat ”The Father” med ännu ett gripande kammarspel. Hugh Jackman och Laura Dern spelar föräldrarna som står rådlösa när deras tonårige son visar tecken på depression.
 
The Whale (10 mars)
Den omtalade dramafilmen där Brendan Fraser (”Mumien”) gör comeback i vad som beskrivs som hans livs stora roll. Han spelar den 300 kilo tunge läraren som försöker att återförenas med sin tonåriga dotter. Starka känslor utlovas från ångestfilmernas mästare Darren Aronofsky.
 
Tori och Lokita (3 februari)
Bröderna Dardenne har bjudit biopubliken på många starka historier om samhällets utstötta genom åren. Den här gången handlar det om två föräldralösa barn som bildar ett syskonband medan de försöker klara sig själva i en värld där de vuxna svikit dem.
 
Transformers: Rise of the Beasts (9 juni)
Den sjunde filmen i denna leksaksbaserade actionserie är en fristående prequel, baserad på historien ”Beast Wars”. Äventyret börjar i 90-talets Brooklyn och fortsätter i Peru med Anthony Ramos (”In the Heights”) i den mänskliga huvudrollen mellan alla stridande robotar.
 
Blanchett hyllas för sin prestation som Lydia Tár.

Tár (3 mars)
Det psykologiska dramat följer den världskända konduktören och kompositören Lydia Tár genom karriärens upp- och nedgångar. Trots en kritikerrosad insats av Cate Blanchett i titelrollen och flera "Årets film"-utmärkelser floppade Todd Fields biopic dessvärre på amerikanska biodukar under hösten.
 
Världens bästa chef (17 februari)
Svensk publik har fått vänta i närmare 1,5 år på den här spanska succékomedin, där Javier Bardem leder ett framgångsrikt företag - på ytan, åtminstone. Skratt och satir utlovas.
 
What’s Love Got To Do With It? (5 april)
Nä, det är inte ännu en biografi om Tina Turner, utan en brittisk romantisk komedi om kärlek, äktenskap och flera sammanflätade livsöden. Lily James och Emma Thompson förgyller rollistan.
 
Winnie-the-Pooh: Blood and Honey
Nu när sagofiguren Nalle Puh är allmän egendom kan vem som helst göra i princip vad som helst med karaktärerna… så vad sägs om en skräckfilm där Nalle och Nasse är brutala mördare?
 
Wish (vinter)
Årets stora Disneyfilm handlar om sånt som Disney gör bäst - drömmar och magiska kungariken. Regissören bakom ”Frost” ska berätta om 17-åriga flickan Asha och hennes get Valentino på humoristiska äventyr på en förtrollad plats.
 
Women Talking (17 februari)
Missa inte ett av årets starkaste draman: toppbetyg på MovieZine! Sarah Polleys adaption av Miriam Towes bok ”Kvinnor som pratar” utspelar sig i ett religiöst samhälle, avskärmat från omvärlden, där en lång rad våldtäkter har skyllts på andar. När kvinnorna till slut tar fast de ansvariga männen ställs de inför ett dilemma. Strålande ensemble med Claire Foy, Jessie Buckley och Frances McDormand.
 
Wonka (december)
Lagom till jul öppnar Willy Wonkas chokladfabrik igen. Den här gången tar Timothée Chalamet över rollen, och hatten, för att gestalta den godisälskande excentrikern i hans unga år. Och nämnde vi att det blir en musikal? Brittiska stjärnor som Olivia Colman och Rowan Atkinson förgyller rollistan.
 
 
Vilka av 2023 års filmer ser ni mest fram emot? Kommentera nedan.
| 1 januari 2023 06:00 |