Spel

Skribent

Anders Eklöf

22 augusti 2021 | 17:00

11 kommande spel att tillbringa hösten med

Äventyr med "Guardians of the Galaxy", tidsresor och svenska spel är bara en del av innehållet i de elva titlarna som vi på MovieZine ser mest fram emot under hösten.
Regnet faller utanför fönstret, löven tappar färg och det känns helt enkelt inte lika självklart att bära shorts eller kjol längre. När graderna sjunker låter kort och gott en kväll inomhus framför skärmen med en handkontroll i händerna mer lockande än en picknick på stranden. 
 
Därför vill vi på MovieZine tipsa om de elva mest lovande spelen som släpps under hösten. 
 

1. "Life is Strange: True Colours"

 
 
När "Life is Strange" släpptes 2015 blev det snabbt en succé för sin välskrivna skildring av att vara tonåring, blandat med tidsresor. Sedan dess har vi fått både en uppföljare och en prequel, men nu är det dags för ännu ett övernaturligt äventyr. 
 
Den här gången träffar vi tjejen Alex Chen som har förmågan att se, absorbera och manipulera andras känslor. Berättelsen utspelar sig i småstaden Haven Springs, där hon försöker ta reda på vad som egentligen hände när hennes bror dog i en mystisk olycka. 
 
Till skillnad från tidigare "Life is Strange"-spel är inte "True Colours" episodiskt, utan hela berättelsen kommer släppas på en gång. 
 
Plattform: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch och PC
Släpps: 10 september 
 

2. "Lost in Random"

 
 
Från de svenska utvecklarna Zoink som ligger bakom spel som "Fe", "Flipping Death" och "Ghost Giant" kommer snart det Tim Burton-doftande äventyret "Lost in Random". 
 
Spelet utspelar sig i kungariket Random, där varje människas öde förutbestäms av en förhäxad tärning när de blivit 12 år gamla. När huvudkaraktären Evens syster blir kidnappad av den spelberoende drottningen ger hon sig iväg på ett äventyret i rikets sex delar. På vägen träffar hon den lilla tärningen Dicey, som kan hjälpa henne i strid. 
 
"Lost in Random" verkar ha intressanta strider, där varje batalj utspelar sig på arenor som liknar ett spelbräde. Spelaren måste rulla Dicey för att ta sig till slutet av spelbrädet, samtidigt som du kan använda dig av olika spelkort för att skada fienderna på vägen. 
 
Plattform: Playstation 4, Xbox One och PC
Släpps: 10 september
 

3. "Deathloop"

 
 
"Deathloop", som är det senaste spelet av "Prey"- och "Dishonored"-studion Arkane Studios, har försenats ett antal gånger. Nu verkar det dock som att vi kommer få ta del av det tidsresande actionspelet i höst. 
 
Spelet handlar om en lönnmördare som inser att han är fast i en tidsslinga på en ö, där en ständig fest pågår och börjar om vid midnatt. Du har som uppdrag att ha ihjäl åtta specifika personer på ön innan dess, genom att smyga, utföra parkour och panga vilt med futuristiska vapen. 
 
Studions tidigare spel har alltid varit bra och "Deathloop" verkar inte vara något undantag, med sin retrostil och unika tagning på actiongenren. 
 
Plattform: Playstation 5 och PC
Släpps: 14 september
 

4. "Kena: Bridge of Spirits"

 
 
Har du någonsin drömt om att få spela ett spel som är lika vackert som en Pixar-film, verkar det faktiskt som att Ember Labs-debutspel "Kena: Bridge of Spirits" kan erbjuda det. 
 
Berättelsen handlar om Kena, som är en ledsagare för andar, som ger sig ut på ett äventyr för att hitta en övergiven by där ett heligt bergstempel ska finnas. På vägen samlar hon på sig små andar som kallas Rot, vars funktion är att bryta ner döda och ruttnande föremål, som du måste använda dig av för att manipulera omgivningen och kämpa mot ondskefulla andar.
 
Studion har tidigare gjort animerade reklamfilmer och liknande, samt blev virala för några år sedan för deras "The Legend of Zelda"-kortfilm. Spel blev ett naturligt steg efter succén, så vi får hoppas att det kan leverera mer än bara en färgglad och vacker yta. 
 
Plattform: Playstation 5, Playstation 4 och PC
Släpps: 21 september
 

5. "Diablo II: Resurrected"

 
 
Då det fjärde efterlängtade "Diablo"-spelet verkar dröja är det många som håller tummarna för att "Diablo II: Resurrected" ska leverera, som är en remaster på det legendariska hack and slash-äventyret från 2000. 
 
Spelet handlar om att du ska besegra den ondskefulla demonen Diablo och hans undersåtar, innan han tar över världen. Här kan du spela ensam eller med vänner över nätet, som sju olika varierade klasser. 
 
Det ska sägas att Activision Blizzard är i blåsväder för tillfället, efter anklagelser om att anställda diskrimineras på grund av deras hudfärg och kön, samt att "konstanta sexuella trakasserier" förekommer på företaget. 
 
Plattform: PC
Släpps: 23 september
 

6. "Far Cry 6"

 
 
"Far Cry"-spelen är kända för sina stora och grönskande världar där det gäller att både skjuta soldater och lokala rovdjur för att överleva. Det sjätte spelet i serien verkar föra den traditionen framåt, med en hel del nyheter. 
 
Den här gången utspelar det sig på det tropiska "paradiset" Yara i Karibien, där folk gör revolt mot den förtryckande diktatorn Antón Castillo, som porträtteras av Giancarlo Esposito ("Breaking Bad" och "The Mandalorian"). Du spelar som Dani Rojas, som dras in i revolten efter att skurken skjutit ner dina vänner och familj.
 
Förutom medlemmar av revolutionsgruppen Libertad får du träffa kumpaner som den lilla hunden Chorizo och den glupska krokodilen Guapo. Till din hjälp har du även pansarvagnar, skuggorna och det helgalna vapnet Discos Locos, som skjuter CD-skivor med gamla 90-talslåtar.
 
Plattform: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC
Släpps: 7 oktober
 

7. "Metroid Dread"

 
 
"Metroid"-serien är kanske inte en av de största som Nintendo har i sitt biblioteket bredvid giganter som "The Legend of Zelda" och "Super Mario", men det är en riktigt bra science fiction-serien. 
 
Spelet utspelar sig efter "Metroid Fusion" som släpptes 2002, där vi får följa med rymdjägaren Samus Aran på ett uppdrag på planeten ZDR. Efter händelserna i föregångaren visar det sig att den dödliga parasiten X inte alls är utrotat, så det är upp till Samus att avsluta arbetet. 
 
Precis som nästan alltid styr du Samus utifrån ett 2D-perspektiv, där det gäller att utforska nya delar av planeten i takt med att du låser upp nya vapen och förmågor. Den här gången erbjuds även lite smygande och nya stridstekniker. 
 
Plattform: Switch
Släpps: 8 oktober
 

8. "The Dark Pictures Anthology: House of Ashes"

 
 
Efter de två föregående skräckspelen "Man of Medan" och "Little Hope" kommer snart den tredje delen i Supermassive Games fristående "The Dark Pictures"-spel, "House of Ashes". 
 
Den här gången utspelar det sig i Irak år 2003, när en amerikansk militärstyrka får ett uppdrag att hitta en underjordisk vapengömma. Mitt under en eldstrid rasar marken, där bland annat en spelbar karaktär skildrad av skådespelaren Ashley Tisdale (mest känd från "High School Musical"-filmerna") blir fast i ett uråldrig tempel. Det visar sig ganska snart att gruppen inte är ensamma därnere, utan att ondska lurar i skuggorna. 
 
Precis som tidigare kan du dämpa skräcken genom att spela med en eller flera kompisar bredvid i soffan, där ni får växla mellan olika karaktärer och avgöra hur handlingen ska ta sig framåt. Utvecklarna har kallat det för deras "läskigaste spel hittills", så vi får hoppas att det stämmer. 
 
Plattform: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One och PC
Släpps: 21 oktober
 

9. "Battlefield 2042"

 
 
Efter att svenska DICE har skildrat både första och andra världskriget i deras två senaste titlar, är det dags att ta steget in i framtiden i det kommande "Battlefield 2042"
 
Precis som titeln antyder utspelar sig spelet år 2042, när USA och Ryssland är på väg att starta krig efter att ha legat i konflikt med varandra i många år. Samtidigt har havsnivåerna höjts, ekonomin kraschat och allianser brutits, vilket gör att stormakterna kämpar för att roffa åt sig de ovärderliga resurserna som mat och olja. 
 
Spelet har dock ingen kampanj för en spelare, utan fokuserar helt på multiplayer på inledningsvis sju kartor som den sydkoreanska staden Songdo, de kalla bergen i Antarktis och den egyptiska öknen. Förutom att kämpa mot andra spelare, kommer du behöva passa dig för naturkatastrofer. 
 
Plattform: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One och PC
Släpps: 22 oktober (flyttat till 19 november)
 

10. "Marvel's Guardians of the Galaxy"

 
 
Det senaste försöket att ta succén med superhjältefilmerna till spelens värld i form av "Marvel's Avengers" var visserligen ingen större succé, men det kommande "Guardians of the Galaxy"-spelet av Eidos Montreal (som ligger bakom "Deus Ex"-serien och "Shadow of the Tomb Raider") ser helt klart lovande ut. 
 
Här tar du dig an rollen som Star Lord och blir assisterad av de andra karaktärna som Groot, Rocket Raccoon, Groot, Drax och Gamora. Äventyret utspelar sig flera år efter ett intergalaktiskt krig, där Guardians-gänget vill casha in på den kaotiska galaxen. Under ett av deras uppdrag råkar de orsaka en smärre olycka, som snabbt hotar freden i den fragila galaxen.
 
Spelet är inte baserat på filmerna och kommer alltså inte ha röster av Chris Pratt, Zoë Saldaña eller Bradley Cooper, utan är mer en egen tolkning av serietidningarna. 
 
Plattform: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One och PC
Släpps: 26 oktober
 

11: "Halo Infinite" 

 
 
Det senaste "Halo"-äventyret har dragits med ett flertal förseningar, men nu verkar det äntligen som att det efterlängtade "Halo Infinite" släpps till vintern. 
 
Spelet utspelar sig efter "Halo 5: Guardians" och utspelar sig på en av seriens typiska ringformade världar som verkar ha tagit skada. Master Chief är återigen huvudpersonen och Microsoft utlovar "hans hittills mäktigaste äventyr för att rädda mänskligheten". Den här gången kommer du utforska en mer öppen värld, till skillnad från seriens tidigare mer linjära banor. 
 
"Halo Infinite" innehåller så klart även ett matigt multiplayer-läge, som även det innehåller en berättelse om den nya karaktären Commander Agryna. Dessvärre kommer det inte gå att spela kampanjen tillsammans med kompisar vid release, utan det dröjer. 
 
Plattform: Xbox Series X/S och PC
Släpps: 8 december
 
Några andra kommande spel är "Psychonauts 2" (25/8), "Tales of Arise" (9/9), "Back 4 Blood" (12/10), "Age of Empires 4" (28/10), "Call of Duty: Vanguard" (5/11), "Forza Horizon 5" (9/11) och "Pokémon Brilliant Diamond/Shining Pearl" (19/11). 
 
Vilka spel ser du fram emot i höst?
| 22 augusti 2021 17:00 |