Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

15 maj 2021 | 15:00

Nu är det hög tid att ge hyllade "Yellowstone" en chans

MovieZine har snackat med skådespelarna Luke Grimes och Kelly Reilly om "Yellowstone", en av USA:s mest populära tv-serier.
"Yellowstone" är skapad av den Oscarsnominerade manusförfattaren och regissören Taylor Sheridan ("Hell or Hight Water", "Wind River", "Sicario"), som själv både har skrivit och regisserat seriens samtliga avsnitt. I USA har serien tillsammans med "The Walking Dead" blivit en av kabel-tvs tittarmässigt största och mest populära tv-serier. Här i Sverige har det tidigare däremot varit ganska svårt att hitta serien, men lyckligtvis är den nu lättare att hitta än någonsin.
 
Handlingen kretsar kring cowboyfamiljen Dutton och deras ranch i Montana. Kevin Costner spelar den hänsynslöse miljonären, ranchägaren och pappan John Dutton i familjen, som är villig att göra vad som helst för att rädda sina marker. Tänk dig cowboy-motsvarigheten till "Succession"-farsan Logan Roy. Dutton-ungarna Kayce (Luke Grimes), Beth (Kelly Reilly) och Jamie (Wes Bentley) är alla på ett eller annat sätt involverade i eller påverkade av pappans kamp mot ranchens alla sorters fiender. Allt från politiker, miljardärer som vill bygga hus, urinvånare med planer att utöka sina egna marker, till dagdrivare som börjar arbeta för honom och kan råka se något de inte borde. 
 
Här i Sverige går det att följa "Yellowstone" hos den nylanserade streamingtjänsten Paramount+, som även exklusivt kommer att sända den efterlängtade fjärde säsongen av serien. Om du inte har hunnit ge serien en chans ännu, så är det med andra ord dags att börja nu - innan fortsättningen släpps senare i år. För den som vill få en lite bättre spoilerfri känsla av serien, så har MovieZine fått ett snack med två av seriens huvudrollsinnehavare; Luke Grimes och Kelly Reilly. 
 
Familjen Dutton i "Yellowstone", med Luke Grimes och Kelly Reilly på vardera sida om Kevin Costner i mitten. 
 
För den som inte har koll på regissören och manusförfattaren Taylor Sheridan, som ligger bakom filmer som "Hell or High Water", "Wind River" och "Sicario", sedan tidigare. Hur har det varit att arbeta med honom, vars vision hela "Yellowstone" vilar på?
 
Luke: Taylor är verkligen både seriens hjärta och själ. Allt börjar med honom och hans genuina kärlek för den här världen. Jag tror inte att det finns någon annan som förstår den på samma sätt som han gör, han är verkligen en riktig cowboy från topp till tå. Dessutom så betyder autenticitet väldigt mycket för honom, att det är just han som är den här seriens berättare tror jag är den största anledningen till att så många verkar uppskatta den. Han har både skrivit och regisserat varje avsnitt själv, så jag kan omöjligt vara mer glad än jag redan är över att jag får vara en del av hans vision för "Yellowstone". 
 
Kelly: Ärligt talat, så tror jag verkligen att ha fått arbeta med Taylor är en av de mest givande erfarenheterna jag har haft hittills som skådespelare. Han har en sådan unik röst och är otroligt ambitiös, med en djärvhet som ändå lyckas vara själslig på en och samma gång i sättet han skriver sina manus på. Speciellt sättet han har skrivit min karaktär Beth på.
 
- Hon är så vild, kraftfull och polariserande, så jag var verkligen tvungen att lita på att han visste vad han ville göra med henne som karaktär i långa loppet. Under framför allt den första säsongen är hon exempelvis definitivt inte en karaktär som alla kommer att uppskatta, vilket jag gillade med tanke på att jag visste att han hade väldigt specifika planer för henne. Det har varit otroligt kul att få spela en karaktär som är så komplicerad och där vi får se hur lager efter lager både skalas bort och läggs till på en och samma gång. Det är lite av en "slow burn" med hennes utveckling, men den är verkligen givande. 
 
Kelly Reilly som Beth Dutton i "Yellowstone". 
 
Ja, det är verkligen en spännande roll att få följa! Luke, din roll är också ganska krävande och invecklad med tanke på hur han både är länken mellan familjen Dutton och urinvånarna - men dessutom har problemen med PTSD från sin tid i kriget. Hur förberedde du dig inför det?
 
Luke: När det gäller just PTSD-delen och att komma tillbaka från kriget, så träffade jag några som hade gått igenom just det själva. För att försöka förstå och sätta mig in i hur det skulle kunna kännas att ha gått igenom något sådant. Som en skådespelare kommer jag ju däremot aldrig komma ens i närheten av den verkliga erfarenheten, utan jag är ju bara där och "leker" hittepå framför en kamera.
 
- Men det kändes fortfarande viktigt att försöka hedra den verklighet så många har genomlidit, genom att åtminstone göra mitt yttersta för att komma så nära en föreståelse av den upplevelsen som möjligt. Sedan litade jag ju även givetvis på att Taylor hade gjort sin läxa - och det fanns aldrig något i manus som jag uppfattade som att det kändes falskt eller påtvingat kring de här delarna av min karaktär.
 
Kevin Costner som John Dutton i "Yellowstone".  
 
Kevin Costner axlar rollen som era karaktärers tuffa farsa, men om jag har förstått det rätt så verkar han ha varit allt annat än tuff att arbeta med? 
 
Kelly: Jag älskar verkligen relationen mellan Beth och hennes pappa. I en scen kan hon vara som en 14-åring, helt uppslukad och fast i sin sorg och ilska... för att i nästa scen göra allt, bokstavligen vad som helst, i sin makt för att skydda honom. Det finns något nästan rörande över hela deras relation till varandra. Att få chansen att utforska allt det tillsammans med Kevin, som är en sådan ikon... särskilt i den här genren av westerns och jag älskade verkligen "Dansar med vargar". Jag var helt klart ett stort fan av honom långt innan jag fick chansen att arbeta med honom i "Yellowstone" och jag kan verkligen inte tänka mig någon mer perfekt att spela rollen som John Dutton. 
 
Luke: Kevin har gjort och lyckats med allt man kan tänkas vilja göra inom vår bransch under sin karriär. Han har skådespelat, regisserat, skrivit och producerat - och dessutom vunnit de finaste priserna för sina insatser. Att få stå bredvid någon som har åstadkommit allt det... nästan varje dag på jobbet, är mer än vad jag någonsin hade kunnat drömma om. Man vill givetvis försöka suga åt sig så mycket som möjligt av sin tid med någon som honom.
 
- Faktumet att han kommer till inspelningarna varje dag och ger sitt yttersta och aldrig gör något halvhjärtat, även fast han säkert skulle kunna komma undan med det, är väldigt inspirerande att se och vara en del av. Jag tror det är det han menar med att vara en "supporting actor", att han inte bara dyker upp och gör sin grej så snabbt som möjligt och sticker därifrån sen. Utan att han är där och är lika mån om att alla ska lyckas göra det bästa möjliga av varje scen. Det tror jag är en av de största anledningarna att serien har blivit så omtyckt!
 
 
De tre första säsongerna finns att ta del av hos Paramount+, med en fjärde på gång senare under 2021.
 

Läs också: 5 underhållande tv-serier redo att plöjas på nylanserade Paramount+

 
Har du hunnit ge "Yellowstone" en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 15 maj 2021 15:00 |