Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

30 april 2021 | 18:30

Actionpackad filmpremiär på Amazon Prime Video

Michael B. Jordan berättar om sitt arbete med nya actionthrillern "Without Remorse".
Tom Clancys laddade spionromaner har varit obligatorisk pappaläsning världen över sedan mitten av 80-talet. Då och då blir det även Hollywoodfilm, oftast med CIA-analytikern Jack Ryan i centrum. Men nu är det dags för en ny romanhjälte att ta över - John Clark gör entré på Amazon Prime Video. För övrigt samma streamingtjänst som sen tidigare visar actionserien "Jack Ryan", däremot finns det inga kopplingar mellan den och "Without Remorse".

Inför premiären deltog MovieZine i en presskonferens med regissören Stefano Sollima och skådespelarna ur filmen. Vi fick bland annat höra att Michael B. Jordan har producerat sin första actionfilm, och hur Sollimas erfarenhet av krigsdokumentärer hjälpte honom på inspelningen.
 
 
- När man arbetar i en krigszon har man ett ansvar att rapportera verkligheten på ett ärligt och respektfullt sätt. Framför allt kan du inte smutsa ner verkligheten med din egna synpunkt. Man vill inte döma det man upplever, det är upp till publiken att döma. Det är inte olikt film. Jag vill studera det som händer och ta reda på allt om den här världen. Det handlar om att följa karaktären på nära håll men med respekt, förklarar regissören.
 

"En film vi kan vara stolta över"

 
Skådespelaren Michael B. Jordan, känd från ”Creed” och ”Black Panther”, intar en ny roll med ”Without Remorse” - som producent.

- Att vara involverad från början till slut var intressant. Att se hur man skapar stunts från grunden… Jag arbetade med folk som arbetat på stora actionfilmer. Vi fick designa intensiva flygkrascher ihop med det visuella effektteamet. Jag lärde mig mycket av hela processen. Jag tycker vi har skapat något vi kan vara stolta över, säger Jordan.
 
 
Jodie Turner-Smith gör en av filmens kvinnliga roller, en agent och kollega till John Clark som är minst lika badass. Hon minns hur inspelningen blev ännu mer krävande än vad hon hade räknat med.

- För det första var jag gravid under inspelningen. Så det tog det hela till en ännu mer intensiv nivå. Jag brukar känna mig stark och atletisk - och jag har lite bakgrund i genren tack vare tv-serien ”The Last Ship”. Jag kände mig redo. Men ingen berättar för en om allt det kroppen går igenom när man bär på ett barn, så det liknade inget jag upplevt förut. Det var intensivt. Michael var vänlig nog att låna ut sin personliga tränare ibland, skrattar hon.
 

En storfilm med riktig biokänsla

 
”Without Remorse” spelades in med tanke på biopremiär, men pandemin satte stopp för de planerna. Filmstudion Paramount sålde filmen till Amazon, något som Jordan hoppas och tror kan få ut den till en bredare publik.

- Vissa filmer är såklart gjorda för att ses på en bioduk, men som utvecklingen ser ut nu, med tanke på pandemin förra året… Vi hade tur som kunde hitta en plats hos Amazon som tog in filmen. Det kommer bli en sund balans framöver, det är något speciellt att få direkt tillgång till filmer man vill se hemifrån, men det är också något med att gå och få den där bioupplevelsen, säger Jordan.

Regissören Stefano Sollima tillägger:

- Samtidigt får publiken som tvingas stanna hemma en slags present, en storfilm med riktig biokänsla. Det måste vi vara tacksamma för.
 
 
 
”Without Remorse” finns nu att streama på Amazon Prime Video.
| 30 april 2021 18:30 |