Intervju

Skribent

Mats Karlsson

4 januari 2014 | 20:01

Robert Gustafsson: "Det är svårt att ta in succén"

"Hundraåringen"-aktuelle Robert Gustafsson berättar hur han ställer sig till en uppföljare, och vem som borde ta hem Guldbaggen för Bästa manliga huvudroll.

Succén är ett faktum. "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" sågs av 360.000 svenskar på bara fem dagar, och på flera håll är det fortfarande svårt att få tag på biljetter till den heta komedin. Lägg också till tre nomineringar inför Guldbaggen 2014, varav en går till huvudrollsinnehavaren Robert Gustafsson. MovieZine träffade honon för att gratulera.

Grattis till en Guldbaggenominering!

- Ja, det var väl trevligt. De ringde på nyårsafton, så det var ett värdigt avslut på året, tycker jag.

Du börjar snart bli bortskämd med Guldbaggenomineringar. Du gick till och med hela vägen med "Fyra nyanser av brunt".

- Ja, jag gör ju inte så mycket film överhuvudtaget. Det känns som man borde göra det oftare. Sista gången jag gjorde film var "Skenbart". Då var inte jag nominerad, men den blev nominerad för Bästa film.

Har du och Felix Herngren hunnit landa efter succén med "Hundraåringen"?

- Det är väldigt svårt att ta in och vad det betyder. Konkret betyder det att Felix kan sova om nätterna. Men med själva siffran är det jättesvårt. Vi hade kanske hoppats på 250 000 biobesökare efter några månader. Det hade varit drömscenariot. Nu är vi redan där och mer därtill, bara efter en vecka.

Hur ser planerna ut för uppföljaren "102-åringen" du lovade oss?

- Ja, man vet ju inte det än. Det som avgör är hur det kommer gå under våren i resten av världen. Om filmen går riktigt bra i minst fyra länder, då blir en tvåa lika stor. Slår den inte utomlands utan blir enbart en succé i Skandinavien, då blir det en svensk tvåa. Det avgörs inte förrän i sommar, skulle jag tro. Om det nu blir en tvåa.

Hur ställer du dig till en uppföljare?

- Innan jul hade jag sagt definitvit nej, för jag fortfarande så trött. Det känns som dagen efter. Idag är det "nja" och om tre veckor säger jag nog "jo". Jag är hopplös, för jag vill jobba hela tiden så det är nog inga problem.

Har du sett dina konkurrenters filmer?

- Nej, tyvärr. Jag har bara jobbat. Jag ska försöka hinna med det nu. Boken "Mig äger ingen" har jag i alla fall läst, en superbra bok. Men Micke (Persbrandt) har alltid varit en av mina favoriter. Jag gillar också att se den typen av skådespelare som Micke representerar. Jag glömmer aldrig hans prestation i "Vuxna människor" till exempel, hans oerhört fjantiga uppsyn där. Han var väldigt rolig i den filmen.

Vem av dig, Mikael Persbrandt eller Matias Varela går hela vägen?

- I och med att jag inte har sett de andra filmerna kan jag inte avgöra det. Det kanske blir att de stryker det samma dag, för de kan inte avgöra det. Det hade varit kul!

Guldbaggegalan 2014 går av stapeln den 20 januari.

| 4 januari 2014 20:01 |