Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

30 december 2022 | 18:00

En av årets bästa sci-fi-serier är en hyllning till originalet

MovieZine snackar med Star Trek- och X-Men-stjärnan: "För människor som aldrig ens sett en Star Trek-serie så är detta ett bra ställe att börja".
Rebecca Romijn slog igenom ordentligt i rollen som Raven Darkholme/Mystique i de gamla X-Men-filmerna i början av 00-talet, en roll hon för övrigt öppnar dörren för att återvända till under vår intervju. Sedan dess har hon länge röstskådespelat som Lois Lane i en hel drös tecknade DC-projekt samt de senaste tre åren spelat den ikoniska Star Trek-karaktären Number One i de nya Star Trek-serierna. 
 
"Star Trek: Discovery" och de andra nyare Star Trek-serierna har fått ett något blandat mottagande bland både de tyngre Star Trek-fansen och de få andra "oinvigda" tittarna som försökt ge sig in i universumet, som tuffat på med mängder av olika projekt sedan mitten av 60-talet.
 
Men under 2022 så har "Star Trek: Strange New Worlds" seglat upp som en av årets tveklöst bästa nya sci-fi-serier. Med sin återgång till originalets gamla upplägg med fristående avsnitt har det dessutom aldrig varit så lätt att ge sig in i Star Trek-universumet som en tittare utan koll på allt som kommit innan. 
 
Rebecca Romijn som Number One i "Star Trek: Strange New Worlds".
 
Det känns som att "Star Trek: Strange New Worlds" har tagits emot väldigt väl av de hårda Star Trek-fansen samtidigt som att det här verkar vara en perfekt ingång för helt nya tittare. Håller du med om det?
 
– Det var precis det som var vårt mål! För precis som du säger, det här är en perfekt serie för den oinvigde Star Trek-tittaren också. Det här är en återgång till det ursprungliga formatet med fristående avsnitt. Precis som originalserien. För människor som aldrig har varit en "trekkie" eller aldrig ens sett en Star Trek-serie så är detta ett bra ställe att börja.
 
– Allt du behöver veta är att den här serien utspelar sig under de 10 åren innan kapten Kirk tog över the Enterprise. Det här var när Pike var befälhavare, och jag spelar förste officer Number One - även känd som Lt Commander Una Chin-Riley. Och vi har också alla dessa legendariska Star Trek-karaktärer som du nu får se de yngre versionerna av, som Uhura, Spock, Dr. M'Benga och sjuksköterskan Chapel. Så det är ett riktigt roligt ställe för den oinvigde att börja sin resa.
 

"Säsong två kommer att bli galet episk"

 
De ikoniska Star Trek-karaktärerna Number One, Captain Pike och Spock i "Star Trek: Strange New Worlds".
 
Vi som redan givit den första säsongen en chans är givetvis peppade på att se vad den kommande säsongen kommer att bjuda oss på. Jag vet att ni kommit ganska långt med inspelningarna...
 
– Ja, vi har faktiskt spelat in det sista nu! Vi har avslutat säsong två och var otroligt stolta över den första säsongen... vi älskar den så mycket. Men säsong två, i jämförelse, kommer att bli galet episk. Vi var så stolta över säsong ett, men är ännu stoltare över säsong två. Vi är så peppade över att få visa upp den!
 
Kommer den andra säsongen bjuda på några fler avsnitt som handlar mer specifikt om din karaktär Una? Den första hade ju några riktigt bra.
 
– Ja, utan att avslöja något kring hemligheten som Una bär på för de som inte sett första säsongen än... så kommer vi att fortsätta på det spåret under säsong två med några riktigt gripande ögonblick. Det är ju något hon skäms väldigt mycket över men jag vill inte spoila det för tittarna nu, men det kommer garanterat att vara något som är värt att kolla på när avsnitten släpps.
 

"Då skulle jag verkligen vilja vara en del av MCU"

 
Rebecca Romijn som Mystique i "X-Men 2", tillsammans med Ian McKellen, Hugh Jackman och Halle Barry. 
 
Det har även gått lite drygt 20 år sedan du klev in i X-Men, ett annat populärt universum bland många krävande fans. Finns det några likheter med upplevelsen nu och då för dig?
 
– Det känns väldigt bekant, haha. Jag skulle nog ändå säga att Star Trek-fansen har högre krav än Marvel-fansen. Men det är svårt svårt att ens jämföra. Jag skulle nog säga att vi lyssnar mer på våra fans än Marvel-universumet lyssnar på Marvel-fansen. Jag har märkt att kliva in och vara en del av Star Trek-familjen inkluderar även i allra högsta grad fansen. 
 
– Och vi gillar verkligen att vara öppna för förslag, teorier och idéer från fansen. Det är nästan så att om fansen vill ha något tillräckligt mycket och de fortsätter att snacka om det, så kan de faktiskt få det att hända med Star Trek. Vilket jag inte känner är lika lätt för Marvelfansen att få till. 
 
Det har varit en hel del snack om att Marvel vill få in det gamla X-Men-universumet in i sitt officiella MCU, är Mystique en roll du gärna hade velat återvända till om den möjligheten dök upp?
 
– Ja, om vi bara kunde få det att fungera! Då skulle jag verkligen vilja vara en del av MCU. Men jag har en hektisk tid med Star Trek framför mig också nu, så hur det än blir så kommer jag att ha det riktigt bra.
 
 
Hela den första säsongen av "Star Trek: Strange New Worlds" finns tillgänglig hos SkyShowtime, där även seriens andra säsong kommer att dyka upp under 2023. De gamla X-Men-filmerna finns tillgängliga hos Disney+, nu återstår det bara att se huruvida Romijn får chansen att återvända till sin gamla roll eller inte. 
 

Läs också: De 10 bästa miniserierna från 2022

 
Har du hunnit ge "Star Trek: Strange New Worlds" en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 30 december 2022 18:00 |