Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

17 februari 2019 | 17:30

Petra Mede: "Ensamheten kan vara förrädiskt bekväm"

"Bonusfamiljen", en av Sveriges bästa tv-serier på väldigt länge, är snart tillbaka på SVT med en tredje säsong. Det firar vi på MovieZine därför givetvis med en exklusiv intervju med Petra Mede, som spelar en av seriens huvudroller.
Petra är utan tvekan en av Sveriges mest rutinerade och skickligaste programledare någonsin. Det är inte vem som helst som tillfrågas när en av världens största livesändningar, Eurovision, behöver någon att leda tittarna genom programmet. 
 
Bortsett från lite sketcher och mamma-Bettan i barnprogrammet "Familjen Rysberg" är hon däremot inte riktigt lika synonym och självklar med de tyngsta skådespelarrollerna framför kameran. Under sina två säsonger i den kritikerhyllade, och numera Netflix-globala, SVT-serien "Bonusfamiljen" har hon däremot även här tagit ett ordentligt kliv in i den officiella skådespelar-världen.
 
Efter att själv ha fått tjuvtitta på den tredje säsongen av "Bonusfamiljen", kan jag redan nu bekräfta att både serien och dess skådespelare håller samma höga klass även denna gången. För mig är det därför extra roligt att få prata med just Petra, vars karaktär Katja är den jag själv känner igen mig i mest i hela den här röran - som är det fantastiska med "Bonusfamiljen".
 
Petra Mede spelar Katja i "Bonusfamiljen". Foto: Ulrika Malm/FLX (gäller för samtliga bilder nedan) 
 
Du hade redan en väldigt fin karriär som framgångsrik programledare och komiker, hur resonerade du när rollen som Katja i "Bonusfamiljen" dök upp som ett nytt möjligt äventyr?
 
- Från det att jag fick handlingen berättad för mig, och specifikt Katjas del i den, var det ingen tvekan om att jag verkligen ville bli en del av "Bonusfamiljen". Men jag fick fortfarande provspela för rollen och bevisa att de "inte köpte grisen i säcken" helt och hållet.
 
Det räckte alltså inte att bara vara en älskad programledare för att få rollen menar du? 
 
- Haha, nej precis. Det hoppas jag inte!
 
Samtidigt gissar jag att den Petra Mede vi tittare ser på tv som programledare också är en typ av roll som du spelar, inte den "verkliga" Petra så att säga. Steget över till skådespel i en tv-serie kanske inte är så långt ändå?
 
- Nej, det är klart. Både som programledare och komiker förhöjer man sig själv och sin personlighet på olika sätt. Mina vänner säger faktiskt att jag påminner en hel del om Katja privat... lite konservativ, vill gärna ha kontroll och är inte så mycket för nymodigheter. Där kan jag verkligen känna igen mig mycket i henne.
 
Large 9450cc921766c68ce08c9c4bab0e07fd bonusfamiljen 2019 e02 6910 720x405
Petra Mede som Katja och Niklas Engdahl som Henrik i "Bonusfamiljen". 
 
De tre andra föräldrarna har i den tredje säsongen alla hittat någon ny att leva och få fler barn med. Katja är däremot fortfarande ensam med sin son, trots att hon verkligen har försökt att hitta någon ny i de två tidigare säsongerna - hur tror du att Katja mår egentligen? Vi tittare får se ett väldigt hårt yttre men det känns ändå som att det finns något där under, som hon inte riktigt lyckas få utlopp för.
 
- Jag tror att hon gör något slags övervägande av vad hon har att vinna och förlora. Där tror jag att ensamheten kan vara förrädiskt bekväm. Det kostar att hålla på och involvera sig med andra människor... och där väger nog ofta fördelarna med att vara ensam tyngre än nackdelarna. Utan att bli allt för privat så kan jag faktiskt känna igen mig själv i det också, hellre ensam än i dåligt sällskap. Sedan är Katja inte helt ensam, hon har trots allt sin son.
 
- Jag är inte helt säker på att hon till varje pris behöver ha en man heller. Hon har sitt jobb och sitt hem, som hon ändå har någon form av kontroll över. Eftersom hon är så känslig för kaos och att inte veta exakt vad sin ska hända, är det väl i så fall någon som Henrik som hon träffade på arkitektkontoret som skulle fungera. Någon med samma stil, lugn och förutsägbarhet.
 
Large 9450cc921766c68ce08c9c4bab0e07fd bonusfamiljen
Dragomir Mrsic och Petra Mede i "Bonusfamiljen".
 
Precis, han var väldigt annorlunda mot ditt kärleksintresse i Dragomirs [Mrsics] kaosfrodande karaktär under den förra säsongen.
 
- Ja, Dragomir blev verkligen helt fel för henne i det långa loppet. Men jag tror nog att Katja nu är den av de fyra föräldrarna som är minst relationssökande.
 
När jag pratade med Dragomir inför premiären av "Alex" förra året nämnde han att efter "Bonusfamiljen" kommer en helt annan typ av människor fram och vill prata med honom på gatan nu, jämfört med tidigare.
 
- Haha, ja det kan jag verkligen tänka mig.
 
Petra och Jacob Lundqvist i "Bonusfamiljen". 
 
Med tanke på att "Bonusfamiljen" utanför Sverige nu går att se som ett Netflix Original, funderade jag på om även du har märkt av att en ny typ av fans har börjat höra av sig? Märker du av att serien visas i nästan 200 länder på Netflix?
 
- Ja, faktiskt. Framför allt på Instagram som är mitt enda sociala medium, där det plötsligt börjat dyka upp kommentarer från USA, Australien och alla möjliga olika ställen. Det är nästan lite svårt att greppa, att det går att se "Bonusfamiljen" när som helst nästan överallt i hela världen, det är såklart jätteroligt.
 
Har du fått höra någon särskilt rolig historia från något av dina internationella fans?
 
- Haha, ja. De flesta som skriver till mig är kvinnor som förklarar att de känner igen sig i Katja... ibland får jag för mig att de också skäms lite för att de känner igen sig så mycket i mig. Som att det skulle vara något dåligt, för att hon är lite hård och upplevs kall ibland. När vi spelade in serien trodde jag att hon skulle stå ut mest i mängden, som den "känslokalla". Därför är det jätteroligt att så många hör av sig och ändå verkar känna igen sig i henne.
 
Betyder det att du har fått mersmak på skådespelandet? 
 
- Ja det har jag verkligen. Jag skulle gärna vilja prova på någon lite mer allvarlig dramaserie eller thriller, men vet inte om det är för att jag har fått lite hybris nu. För jag måste också passa på att säga att jag har en väldig respekt för skådespelare och framför allt alla dem jag har fått spela med nu i "Bonusfamiljen", de är alla helt fantastiska människor!
 
"Bonusfamiljens" tredje säsong har premiär imorgon, den 18 februari i SVT1 klockan 21:00. Avsnittet publiceras på SVT Play kl 02:00 samma dag.
 
Kommer du att ge den tredje säsongen av "Bonusfamiljen" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 17 februari 2019 17:30 |