Intervju

Skribent

MovieZine

24 december 2019 | 12:00

MovieZine möter Star Wars-legenden Billy Dee Williams

Exklusiv intervju om Star Wars-fansen, hemlighetsmakeriet på inspelningen av "The Rise of Skywalker", och hans sista möte med Carrie Fisher.
Legendariske skådespelaren Billy Dee Williams dök för första gången upp i Star Wars universum i "Rymdimperiet slår tillbaka" (1980).

Nu gör han comeback, nästan 40 år senare, i bioaktuella "Star Wars: The Rise of Skywalker". Den nionde filmen i rymdsagan utgör det avslutande kapitlet, och Lando Calrissian spelar en viktig roll i den sista fighten mot den mörka sidan. MovieZines Jonna Vanhatalo träffade skådespelaren efter premiären i London.

- Jag åker ofta på mässor och möter folk som berättar hur spännande det var att se Star Wars för första gången. Nu får de introducera sina egna barn för samma upplevelse, berättar Billy Dee Williams stolt.

Vad har Lando Calrissian haft för sig sen sist vi såg honom, tror du?

- Jag har alltid föreställt mig att Lando återvänder till Cloud City och kör en hel Las Vegas-verksamhet. Han är en hustler, han är en storspelare. Men vid något tillfälle tror jag att han påbörjade en mer nykter livsstil, när han blev äldre.

Vilka är dina bästa minnen från originaltrilogin?

- Att jobba med George Lucas, med Irvin Kershner, med Harrison och Hamill och Carrie och alla andra. Det var en minnesvärd upplevelse.

- Jag sprang in i Carrie Fisher två veckor innan hon gick bort. Jag åt på en restaurang i LA och hon kom in för att köpa kaviar. Det var sista gången jag såg henne. Vi pratade om att träffas igen, men det blev aldrig av.

Är det annorlunda att jobba med J.J. Abrams mot George Lucas?

- J.J. är så energisk och kreativ, så det var jättekul. Han skapar en underbart vänlig atmosfär. George är mer tystlåten medan J.J. är som ett litet barn. Man ser små glödlampor som tänds hela tiden när han jobbar.

Man får känslan av att det finns fler historier att berätta om Lando. Är det något du kan berätta?

- Nej, allt är en stor hemlighet. Jag fick aldrig ens hela manuset. Ingen fick hela manuset. Man får de sidor som man ska spela in den dagen. Men man kan inte ta manuset med sig, och man kan inte prata om det. För då blir man träffad av blixten.
 
 
"Star Wars: The Rise of Skywalker" går nu på bio.
| 24 december 2019 12:00 |