Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

13 maj 2018 | 18:00

Lär känna Joonas Suotamo: Basketspelaren under Chewbacca-dräkten

Joonas Suotamo berättar för MovieZine om hur han lyckades landa den ikoniska rollen, som Chewbacca - och vad vi kan vänta oss av "Solo: A Star Wars Story".
På den heligaste av Star Wars-dagar på året, den fjärde maj ("May the 4th"... be with you), fick jag chansen att prata lite med Joonas Suotamo. Den finske basketspelaren, som i hemlighet plockades in för att göra de tyngre Chewbacca-scenerna redan i "Star Wars: The Force Awakens".
 
Rollen tillhörde under originaltrilogin den nu 73 år gamle Peter Mayhew. Ingen ålder i världen hade dock kunnat hålla Mayhew borta från återföreningen med Harrison Ford och Carrie Fisher i "Star Wars: The Force Awakens". De lite kämpigare actionscenerna lämpade sig däremot bättre för basketproffset Joonas, som dessutom redan var van vid den bastu-liknande (finländare frodas som bekant i sina "saunas") tillvaron under dräkten.
 
 
Under "Star Wars: The Last Jedi" tog Joonas över rollen i princip helt och hållet, med Mayhew där för tips, råd och stöd. Men från och med "Solo: A Star Wars Story" är det Joonas som officiellt är Chewbacca. Av respekt för Mayhew och alla fans som håller originaltrilogin högst av allt i livet, har övergången fått ta sin tid.
 
Men av det första officiella klippet (ovan) från den nya filmen att döma, lär vi kunna få se en hel del av Chewbacca framöver. Redan i "Solo: A Star Wars Story" var Chewie alltså nästan 200 år gammal. Joonas berättar för mig att han hoppas få chansen att göra många fler Star Wars-filmer framöver - och något säger mig att han inom några år kommer ha en lika stark fanskara som Mayhew har haft.
 
En skämtsam och glad Joonas berättar också om sin respekt för Ron Howard och kärlek till "pojkaktigheten" i Woody Harrelson. Men framför allt, om hur det egentligen gick till när han landade en av sci-fi-historiens mest ikoniska och igenkännbara rollfigurer.
 
Large ebe0dde465318169716754dd516dd88d joonas sutaomo
Finländaren Joonas Suotamo, för en gång skull utan den ikoniska Chewbacca-pälsen över ansiktet.
 
Först av allt. May the 4th be with you! Hur har du firat Star Wars-dagen idag?
 
- Genom att göra en massa intervjuer och försökt svara så unikt som möjligt varje gång... med min Yoda-röst. "May the force be with you!" [väser han fram med en förvånansvärt bra Yoda-röst].
 
Det låter grymt, fansen gillar unika svar!
 
- Haha ja, jag vet att jag spelar Chewbacca... men om det är okej kör jag gärna resten av intervjun som Yoda?
 
Ja, det är kanske bäst? Om du börjar prata som Chewie får jag det nog svårt med citaten - även om det skulle bli en minst sagt unik intervju!
 
- Eller hur! Nej, förlåt - det kanske är bäst att jag gör det med Joonas röst trots allt. (skratt)
 
Joonas Suotamo som Chewbacca i "Star Wars: The Last Jedi".
 
Hur landar en basketspelare från Finland en av sci-fi-världens mest ikoniska roller någonsin?
 
- Han får ett telefonsamtal en dag, där någon frågar om han är intresserad av en roll i en stor Hollywood-film med megabudget. Samtalet kom från presschefen för det finska basketförbundet, som hade fått nys om att det i Storbritannien söktes efter en "sju-fotare" [Joonas är 208 cm lång] med blå ögon.
 
- Jag svarade såklart att jag var intresserad och skickade in foton och en video på mig själv, spelandes en grottman. Efter fyra månaders provspelningar gick rollen slutligen till en väldigt lycklig basketspelare från Finland.
 

"Jag hoppas att jag kan göra honom stolt..."

 
Joonas gjorde de mer krävande Chewbacca-scenerna redan i "Star Wars: The Force Awakens", här tillsammans med John Boyega och Harrison Ford. 
 
Joonas berättar också om hur Mayhew kom med både tips och råd på saker som var viktiga att få till. Chewbaccas säregna gångstil var tvungen att sitta så väl att den kom naturligt, så fort dräkten åkte på. Annars hade Joonas varit tvungen att både tänka på den, samtidigt som han skulle förhålla sig till allt annat i scenerna. Men de gick även ner på detaljnivå. Sättet Chewbacca ofta lutar sig en aning framåt på, samtidigt som han kollar lite snett uppåt åt något håll - är en av många rörelser som kännetecknar den ikoniske rollfiguren.
 
Hur uppfattar du att fansen har reagerat på att Mayhew nu har lämnat över rollen till dig?
 
- Alla är givetvis ledsna, med all rätt, över att Peter Mayhew inte kommer att göra några fler Star Wars-filmer. Men det är lite så livet fungerar, ibland händer tråkiga saker som man bara får acceptera. Peter har varit otroligt fin och har hanterat hela den här övergången på ett värdigt och hjälpsamt sätt. Vilket jag verkligen har uppskattat väldigt mycket. Jag hoppas att jag kan göra honom stolt med mina egna prestationer framför kameran.
 
Alden Ehrenreich som unge Han Solo och Joonas Suotamo som 190-årige ("yngre") Chewbacca.
 
Hur är det att ha på sig Chewbacca-dräkten under inspelningarna? Är den väldigt tung och otymplig att röra sig i?
 
- Den väger förvånansvärt lite, men är både svår att röra sig i och oerhört varm. För att inte tala om de många hårrelaterade problem den kan ställa till med. Jag har aldrig behövt oroa mig för att råka svälja såhär många hårtussar, eller konstant bli stucken av grova pälsstrån i ögonen tidigare.
 
Hur många filmer är kvar på ditt kontrakt med Disney? Skulle du vara intresserad av att dyka upp även i David Benioffs, D.B. Weiss och Jon Favreaus kommande Star Wars-projekt också?
 
- Min telefon är mer än redo att ta emot samtal kring nya projekt. Jag hoppas att jag får göra många fler Star Wars-projekt som Chewie! I nuläget kan jag bara bekräfta "Solo: A Star Wars Story" dock.
 
Regissören Ron Howard under inspelningen av "Solo: A Star Wars Story", arbetandes på en av filmens Chewbacca-scener.
 
Inspelningen av "Solo: A Star Wars Story" blev väldigt omskriven när regissörerna Phil Lord och Christopher Miller sparkades. Hur var den här tiden för er på plats - och vad blev skillnaden när Ron Howard kom ombord?
 
- När Ron kom in i leken jobbade vi vidare på Jonathans [Kasdan] och Lawrences [Kasdan] manus, precis som tidigare med Lord och Miller, vilket var väldigt skönt. Visst, det fanns vissa kreativa skillnader kring visionen för filmen. Men vi hade en väldigt bra tid tillsammans med Ron. Under vilken vi lyckades spela in allt vi behövde - för att nå fram till den film vi ursprungligen var menade att göra.
 
- Det fanns aldrig någon tvekan om att Ron, som är en väldigt erfaren regissör, skulle kunna få ihop och slutföra filmen så bra som han har gjort. Jag älskade verkligen att arbeta med honom! Särskilt eftersom han utöver att vara en regissör, även är en skådespelare. Vilket gör att han enkelt kan sätta sig in sina skådespelares olika problem och ge väldigt bra råd... [efter några sekunders tystnad] vi landade i väldigt goda händer med Ron.
 
Woody Harrelson dyker upp i rollen som Tobias Beckett, här tillsammans med Chewbacca och Han Solo.
 
En sista snabb fråga bara. Du har färdats långt från de finska basketplanerna tillsammans med Chewie. Vem har varit roligast att få träffa?
 
- Det måste nog vara Woody Harrelson! Han är en så otroligt charmig man, som också har lyckats bevara en slags ungdomlig pojkaktighet genom livet. Jag ser verkligen fram emot att få träffa honom, och hans fantastiskt härliga personlighet, igen under premiären av "Solo: A Star Wars Story".
 
 
"Solo: A Star Wars Story" får svensk biopremiär den 23 maj.
 
Kommer du att ge den nya Star Wars-filmen en chans på bio? Vad tycker du om Joonas arbete under dräkten hittills? Kommentera gärna nedan!
| 13 maj 2018 18:00 |