Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

25 februari 2018 | 18:00

Lär känna "Advokaten"-aktuella Alexander Karim och Malin Buska

MovieZine har träffat de "Advokaten"-aktuella skådespelarna Alexander Karim och Malin Buska för ett underhållande samtal om deras nya tv-serie hos Viaplay - men även för lite snack om en spännande baklängesbok och en ny modern [brittisk] tv-serie om häxor, vampyrer och demoner.
Viaplays senaste originalserie "Advokaten", är baserad på en idé från bland andra skaparen av "Bron" och Jens Lapidus - författaren bakom "Snabba Cash"-trilogin. Vi har tidigare skrivit om vårt möte med Lapidus, där han berättade för oss hur idén bakom "Advokaten" växte fram samt varför han valde att sluta som advokat och helt satsa på författarskapet.
 
Nu har det istället blivit dags att lära känna skådespelarna Alexander Karim ("Tyrant") och Malin Buska ("Snabba Cash"), som har landat de båda huvudrollerna i "Advokaten" - en serie i vilken de spelar det omaka syskonparet med ett mörkt förflutet.
 
Efter smygpremiären av de två första avsnitten, på Göteborgs filmfestival, skrev vi en väldigt positiv recension här på MovieZine. Jag har själv fått ta del av ytterligare fyra avsnitt och tycker att serien bara fortsätter att växa i styrka desto längre in i handlingen vi rör oss.
 
Malin Buska och Alexander Karim i "Advokaten".
 
Jag har stämt träff med de båda skådespelarna på ett hotellrum, på Strandvägen i Stockholm. Det är en solig, men fruktansvärt kylig, dag i början på februari. När jag kommer fram sitter Malin redan och väntar på mig, tillsammans med lite pressfolk från Viaplay, hon välkomnar mig varmt och avslappnat - kontrasten till hennes hårda och kyliga karaktär i serien hade inte kunnat vara större.
 
Vi lotsas fram till vårt rum för att invänta Alexander, som fortfarande sitter fast i en annan intervju, men vi passar istället på att prata om en ny brittisk tv-serie som Malin håller på att spela in.
 
Matthew Goode och Teresa Palmer i Sky Ones kommande "A Discovery of Witches".
 
Du kom precis hem från att ha spelat in en tv-serie i Storbritannien. "A Discovery of Witches" verkar onekligen väldigt intressant.
 
MB: Ja! Den är väldigt intressant. Det är Deborah Harkness som har skrivit en trilogi som heter "All Souls". I "A Discovery of Witches", som är den första boken, följer vi häxor, vampyrer och demoner i modern tid.
 
Och serien utspelar sig i Storbritannien?
 
MB: Precis, i en Oxford-miljö - där alla de här olika "varelserna" försöker kämpa för sin överlevnad. Det har varit en vansinnigt rolig inspelning - för det är en sådan fläskig produktion. Det är jättestora studios och varje dag när man kommer till jobbet gör det typ ont i ögonen, man bländas, av att se hur fantastiskt snyggt allt ser ut. Det är verkligen så fruktansvärt fint, varenda liten bok och detalj är perfekt. 
 
 
Det är med andra ord riktigt högt produktionsvärde...
 
MB: ... ja - jävlar vad fint det är!
 
Är det en miniserie eller kommer berättelsen att fortsätta i fler säsonger? 
 
MB: Det där vågar jag nästan inte att tänka på än - det är ju tre böcker så det finns helt klart mer att hämta. Men det är så svårt att säga nu, det beror nog mest på hur den första säsongen tas emot - den blir i alla fall på åtta avsnitt. 
 
 
Här dyker slutligen även en sprudlande glad Alexander Karim upp, som precis avslutat sin andra intervju i rummet bredvid, han hälsar artigt på oss båda för att sedan sätta sig ned bredvid Malin. De börjar genast att skämta med varandra och låtsas först som om de aldrig träffats - resten av intervjun är fylld av härlig sarkasm, ironi och en hel del skratt från oss alla tre.
 
Jag hade såklart kunnat putsa till lite av detta för att få det att se ut som vilken vanligt uppstyrd intervju som helst - men sanningen är att jag älskade deras härliga kemi tillsammans. I "Advokaten" spelar de två syskon som uppenbarligen älskar varandra något extremt, även om de inför varandra spelar roller som håller det faktumet lite på avstånd. På vårt lilla hotellrum tycker jag mig ändå bevittna någon form av verklig syskonkärlek mellan Alexander och Malin. Det som följer här nedan är kanske mindre av en regelrätt intervju, och mer av ett trevligt och skojfriskt samtal oss tre emellan. 
 
Jag har ett gäng frågor som ni båda kommer att kunna svara på, men också några som är riktade direkt till någon av er. Innan du [Alexander] kom hann jag dra igenom mina frågor om Malins vampyr och häxserie... 
 
MB: ... häx och vampyrserie. 
 
Just det; "A Discovery of Witches" - spelar du en häxa i den?
 
MB: Ja - jag får spela mig själv för en gång skull!
 
AK: Hahaha!
 
Vi kör två snabba frågor som är riktade direkt till dig då [Alexander]. Det var snack om att det skulle bli en tv-serie av "Jönssonligan" - vad händer där?
 
AK: Jag har faktiskt inte hört något om det. Det var ju snack om det där ett tag, och jag hade jättegärna gjort det, men har inte hört något alls. Det ska ha skrivits på ett manus i alla fall, men det är ingen som har hört av sig till mig om det.
 
Det återstår med andra ord att se! "Tyrant" lades tyvärr ner av FX. Det ryktades däremot om att Hulu [eller någon annan streamingtjänst] kanske var sugen på att plocka upp den - har du hört något om en möjlig fortsättning?
 
AK: "Tyrant" har fått bättre tittarsiffror och ett nytt liv på flera streamingsajter efter att den lades ned. Det verkar däremot inte som om någon blivit tillräckligt sugen på att återuppliva den för en fortsättning - än. Den var så fruktansvärt kul att spela in så jag skulle vara på om det blev en säsong till i alla fall.
 
 
Hur gjorde ni er research inför era roller i "Advokaten"? Kan tänka mig att det blev en hel del juridik för Alexander och en massa droger för Malin...
 
MB: Ja, alltså jag har knarkat så mycket nu...
 
AK: ... och vägrat att bjuda...
 
MB: ... alltså vet du hur mycket den här produktionen har kostat mig? Bara i research-kostnader - massor! 
 
AK: Haha - du måste ju för fan be om sponsknark fattar du väl?
 
MB: Haha! Nej, men på riktigt då. Min karaktär har ett missbruksproblem, så jag läste en hel del om missbruk och hur det kan påverka ens eget och närståendes liv. Sedan träffade jag också flera personer vars missbruk gått helt åt helvete med fängelse, rån, prostitution och förlorad vårdnad om sina barn. Jag träffade även personer som utåt sett lever succesful - vad heter det på svenska nu igen... 
 
AK: Framgångsrika...
 
MB: Haha - ja. Framgångsrika liv.
 
AK: Vill du kanske köra intervjun på engelska istället Malin?
 
Joel Kinnaman hade ju liknande problem hos Skavlan inför premiären av "Altered Carbon" - men han ville inte låta som Dolph Lundgren sade han...
 
MB:... haha, det vill inte jag heller! Men det blir ju så... när man tänker på ett språk under en längre tid, det blir lite knepigt.
 
AK: Nemen kör på du bara, Dolph. Oj, förlåt - Malin!
 
MB: Hahaha! Fy! Nej, men jag träffade alltså några personer som utåt sett levde framgångsrika liv och hade kunnat behålla sina arbeten trots ordentliga missbruk. Men i de fallen var det mycket annat runt omkring som hade fallit - de levde istället ofta väldigt isolerade liv vid sidan av sina arbeten, på grund av mycket lögner och liknande mot sina [nu förlorade] närstående.
 
 
MB: Med Sara [Malins karaktär i "Advokaten"] kände jag att jag inte ville göra henne till en stereotypisk knarkare - hon skulle inte vara på ett typiskt sätt bara för att hon råkar ha problem med droger. Sen har jag ju skjutit också...
 
Droger?
 
AK: Hahaha!
 
MB: Haha! Nej, pistol... eftersom jag spelar en narkotikapolis.
 
Jag förstår... när du var med i "Snabba Cash" blev det lite skriverier om att du gjorde en "Tom Cruise" - alltså, alla dina stunts själv. Gjorde du det även i "Advokaten"?
 
MB: Innan "Snabba Cash" hade jag aldrig gjort några roller där det ens fanns några stunts för mig att göra - så jag tyckte att det var väldigt roligt att prova på då. I "Advokaten" är det betydligt mycket mer stunts - så jag gjorde inte riktigt allt själv, men det allra mesta. När det handlade om slagsmål och sånt så gjorde jag allt själv. Men Johannes Lassen [vars karaktär ryker ihop med Malins] alltså, han är ett sånt muskelpaket - han är bara en enda stor muskel! Han var inte nådig - men vi hade verkligen väldigt kul tillsammans.
 
 
Nu släpper vi in dig också Alexander. Jag har hört att du blev lite väl förstjust i juridiken under dina förberedelser inför rollen?
 
AK: [Alexander suckar av välbehag] Jag älskade det. Jag satt morgon till kväll, varje dag i tre månader, i tingsrätten. Jag kollade på alla mål...
 
Inne i rättegångssalen som åskådare då eller?
 
AK: Nej, som målsägare! Haha - nej, som åskådare ja. Det första jag sade att jag ville bli när jag var liten; var jurist. Sen har jag alltid fascinerats av den miljön - och äntigen fick jag sitta där dag ut och dag in. Ett tag tänkte jag att "fan nu skiter jag i det här med skådespeleriet", och började kolla efter juristutbildningar på nätet. Jag är verkligen totalt torsk på juridik!
 
Era karaktärer verkar ha en slags hatkärlek till varandra. Hur var det att arbeta tillsammans framför kameran?
 
AK: Ur Franks [Alexanders karaktär i "Advokaten"] perspektiv skulle jag nog säga att Sara är den enda han verkligen älskar och bryr sig om. Det är därför det finns ett motstånd, för om man spelar en roll i sitt liv inför alla andra - blir det svårt att umgås med någon som direkt ser igenom det och ser sanningen. Eftersom alla andra lyckas han stänga ute. 
 
MB: Det är väl egentligen lite samma sak för Sara. Frank är den enda hon har och hon vill så gärna få hans bekräftelse och kärlek. Men kan inte heller gå in i det helt normalt på grund av drogerna och alla svek. Alla gånger hon lovat att sluta för att sedan svika honom igen.
 
Danskarna Thomas Bo Larsen och Nikolaj Kopernikus i "Advokaten".
 
Från en sak till en annan. Alexander - du har skrivit en bok också? Som du hoppas att det ska bli en film av?
 
AK: Det ska bli en film av den - det är redan klart. Boken håller på att redigeras just nu. Det är en spänningsroman...
 
MB: ... jag måste bara säga att det lilla jag har hört har gjort mig så himla nyfiken på den!
 
Finns det något du kan avslöja kring handlingen? 
 
AK: Handlingen låter så himla banal när jag säger den - men jag bara säger den rakt upp och ned så får du göra vad du vill med det sen. Boken heter i alla fall "Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulsons plötsliga död".
 
AK: I grova drag kan man säga att den handlar om en kille som blir brutalt mördad i sitt hem och i dödsögonblicket vaknar han upp och så är det dagen innan. Då kan man tro att han har dagen på sig att hitta sin mördare, något åt "Måndag hela veckan"-hållet alltså, men när han går och lägger sig den kvällen och vaknar upp så är det dagen innan det. När han lägger sig den kvällen så är det dagen innan det - och så vidare. Vi rör oss hela tiden längre bort från dödsögonblicket. Sedan börjar tid och rum kastas om helt och hållet, hipp som happ, och han konfronteras slutligen med sin livsgärning.
 
Låter väldigt spännande - och ovanligt! Är det inte lite ovanligt att ha en film på gång av en bok som inte har släppts än?
 
AK: Jo, kanske. Jag tänkte skriva den som ett manus först - men insåg att jag inte orkade hålla på med producenter, så det fick bli en bok istället. Boken släpps i alla fall i januari 2019, filmer är det ingen idé att försöka sätta någon tid på i ett sånt här tidigt skede däremot - den kommer när den kommer!
 
 
Då är vi framme vid den sista [och viktigaste] frågan - och denna får ni gärna svara på båda två. Varför ska man som tittare välja just "Advokaten" bland de hundratals tv-serier som nu finns tillgängliga bara ett par knapptryck bort?
 
AK: Jag skulle nog lägga fram det såhär. "Advokaten" är den enda tv-serien genom tiderna, hör och häpna, som har... både mig och Malin i huvudrollerna.
 
MB: Det är faktiskt sant!
 
AK: True story, du kan kolla upp det om du vill alltså. Men jag lovar, det finns ingen annan. Seriöst då. Jag tycker att det är en helt ny typ av tv-serie, i synnerhet inom Scandinavian Noir-världen. En serie som inte bara dealar med snutar och sånt. Utan också försöker få in rättegångar, som vi inte riktigt har fått se på svensk tv innan, och en spännande relation som lyckas bibehålla den här thriller-känslan som är typisk just för Scandinavian Noir-genren.
 
MB: Jag har faktiskt inte så mycket att tillägga till det, jag håller helt med Alexander här. Det var ett riktigt bra svar!
 
AK: I alla fall det första jag sade...  
 
 
Malins "A Discovery of Witches" har premiär under hösten 2018, Alexanders bok dimper ned i januari 2019 - men redan imorgon [måndag] kan du alltså njuta av både Malins och Alexanders skådespel i Viaplays nya originalserie "Advokaten".
 
Kommer du att ge den nya Viaplay-serien "Adovkaten" en chans? Vad tror du om Malin som häxa och Alexanders baklängesbok? Kommentera gärna nedan!
| 25 februari 2018 18:00 |