Advokaten 2018-2020

Action Deckare Thriller
Sverige
45 MIN
Svenska
Advokaten poster

Synopsis

Svensk thrillerserie om den begåvade försvarsadvokaten Frank Nordling på en av Sveriges främsta advokatbyråer. I barndomen bevittnade Frank sina föräldrars död och när han idag får veta att mördaren är en av ledarna inom Köpenhamns undre värld – och en av byråns viktigaste klienter – blir han besatt av hämnd.
Ditt betyg
3.4 av 31 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Episode 1
2018-02-26
02
Episode 2
2018-03-05
03
Episode 3
2018-03-12
04
Episode 4
2018-03-19
05
Episode 5
2018-03-26
06
Episode 6
2018-04-02
07
Episode 7
2018-04-09
08
Episode 8
2018-04-16
09
Episode 9
2018-04-23
10
Episode 10
2018-04-30

Recensent

Patrik Jonsson

16 april 2018 | 16:00

Välspelat thrillerdrama belönar de som sitter kvar

"Advokaten" bjuder redan från start på starka skådespelarinsatser, en berörande story och intressanta karaktärer. Därför är det synd och skam att den tar sådan tid på sig att börja engagera på allvar, och skapa en verklig spänning. De tittare som troget väljer att sitta kvar till seriens andra hälft blir dock rikligt belönade!
"Advokaten" kretsar kring syskonparet Frank och Sarah Nordling (Alexander Karim och Malin Buska). Frank jobbar som försvarsadvokat, medan Sarah är narkotikapolis. Som barn bevittnade dessa tu hur deras föräldrar blev sprängda i luften av en bilbomb, detta var för cirka 20 år sedan.
 
I vuxen ålder, och efter en uppväxt helt avskilda från varandra, försöker de nu att leva med denna hemska händelse så gott som det går, dock på helt olika sätt. Medan Frank främst ventilerar sina känslor i boxningsringen, har Sarah valt den mer självdestruktiva vägen genom att proppa i sig massa droger.
 
Båda har dock under respektives uppväxt aldrig släppt mysteriet kring deras föräldrars död. Svaren på frågorna om vad som egentligen hände, vem och varför, har präglat deras personligheter starkt och definitivt spelat en stor roll i deras yrkesval. Sarah är nog den mest maniska och besatta av dem. Hon är en sådan där person som ständigt söker efter ledtrådar som tyvärr väldigt sällan leder någonstans över huvudtaget. I seriens inledande avsnitt finner hon dock ett spår som leder till den fruktade gangstern Thomas Waldman (Thomas Bo Larsen). En herre som dessutom råkar vara hennes bror Franks klient...
 
"Advokaten" bygger på en grundstory skapad av inga mindre än Jens Lapidus ("Snabba cash"), Michael Hjort ("Steget efter") och Hans Rosenfeldt ("Bron"). Att just Hasse Rosenfeldt är inblandad går faktiskt ganska snabbt att upptäcka då det även i "Advokaten", likt i "Bron", finns en oerhört stark kvinnlig karaktär inblandad.
 
I "Bron" hette hon Saga, i "Advokaten" heter hon alltså Sarah, gestaltad av en alldeles lysande Malin Buska. Hon är, med handen på hjärtat, seriens stora behållning. Att hon i diverse medier hyllats för just denna insats har jag full förståelse för. Jag stämmer helt sonika in i hyllningskören, svårt att gå mot strömmen i just detta avseende.
 
"Advokaten" börjar som sagt både tryggt och imponerande; atmosfären, fotot och musiken bildar en riktigt härlig stämning. Att få föja med Frank och Sarah till Malmös undre värld för att söka efter förklaringar och bevis under rejält snygga nattliga vyer är riktigt medryckande. Det märks redan här att serien har både pondus och stake, en jäkligt snygg produktion kort och gott.
 
Även karaktärerna känns genomtänkta, de är ofta både mångbottnade och jordnära. Visst att Sarah är smått manisk i sitt beteende, men det blir liksom aldrig för mycket, tvärtom, Buska klarar gå den balansgången med briljans. Även Alexander Karim känns välcastad och trygg i rollen som Frank, en karaktär som är lite mer av den vilsna och osäkra sorten, egentligen lite av Sarahs motpol. "Advokaten" har till och med tilldelats en riktigt intressant och härlig antagonist i form av maffiabossen Waldman, gestaltad av en gröndjävligt bra Thomas Bo Larsen. Bara en sådan sak!
 
Så långt, allt väl. Problemet uppstår dock efter ett par-tre avsnitt då jag plötsligt kommer på mig själv sitta tänkandes på något helt annat. Gång på gång tappar jag spåret och får "spola tillbaka" och se om vissa sekvenser. Jag är vare sig trött eller tankspridd, nej, det är faktiskt serien som haltar den här gången. Framför allt är det tempot som är oerhört segt, onödigt segt.
 
Efter ungefär halva säsongen tar dock "Advokaten" fart igen och tappar tack och lov aldrig glöden igen, tvärtom, här blir det en riktigt behövlig acceleration i både tempo, engagemang och utveckling. Dessutom får Buskas Sarah mer plats och allt känns så där rätt igen. Det hela blir lite som "den som väntar på någe gott"...
 
"Advokaten" är dock rakt igenom en gediget hantverk. Visserligen tappade jag tråden ett par gånger under dess begynnelse och visst hade jag väl kunnat levt utan vissa distraherande sidotrådar, men i det stora hela tycker jag detta är rätt lyckat. Den bjuder både på spänning, dramatik och action men främst är detta en karaktärsdriven serie. Det är absolut inte varje dag vi får en svensk tv-serie med ett sådant här intressant karaktärsgalleri, dessutom så grymt välspelad, jo jag tackar!
 
"Advokaten", en rätt oinspirerad titel förresten, får dock för tillfället nöja sig med en trea i betyg, men en trea är bra! Jag ser gärna mer av denna serie då potentialen är riktigt, riktigt hög, detta kan definitivt utvecklas till något alldeles speciellt!
| 16 april 2018 16:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Advokaten
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu