GIFF 2018

Skribent

Alexander Kardelo

7 februari 2018 | 18:00

Kan ”Advokaten” bli vårens mest spännande tv-följetong?

Välskriven spänning när Alexander Karim tar lagen i egna händer i ”Bron”-skaparens nya thrillerserie. MovieZine har sett de första två avsnitten.
Snart är "Bron" slut för gott och flera nya svenska serier kämpar för att ta över. Inom kort får vi se Tova Magnusson-Norling jaga terrorister i "Gråzon", men under februari ska vi också stämma träff med "Advokaten". Jag såg de första avsnitten på Göteborg Film Festival.
 
Direkt från första början kastas man in i en dramatisk och komplicerad familjesituation. Som barn såg Frank och hans syster Sara sina föräldrar bli sprängda till döds. Ett minst sagt traumatiskt minne som satt sina djupa spår. Han försöker döva smärtan i boxningsringen, hon med droger.

I övrigt har det splittrade syskonparet sökt sig till jobb i lagens och rättvisans namn. Hon är polis, han advokat. Båda verksamma i Malmö, såklart - man måste ju kunna trycka in danskar i var och varannan scen. (Seriöst, hur många serier ska försöka övertyga oss om att svenskar och danskar förstår varann så där helt utan problem?)
 
 

Konspirationen leder till Köpenhamns gangsterboss

 
Sara har aldrig kunnat släppa det ouppklarade mordet på sina föräldrar. Något gnager henne och hon letar ständigt efter missade ledtrådar i det mer än 20 år gamla fallet. Snart snubblar hon över något som inte ens Frank kan blunda för. Nya spår leder raka vägen upp till Köpenhamns oåtkomliga storgangster, Thomas Waldman, och syskonen återförenas i en jakt på sanningen. Även om det gör dem själva till måltavlor.

Alexander Karim spelar Frank Nordling, en vass advokat som tvingas checka in sin etik i dörren när han får anställning på en ansedd dansk byrå. Hans hemliga agenda är att komma nära byråns mäktigaste klient, mannen som kan ha mördat hans föräldrar. Karim lyfter det tyngsta lasset i serien, och jag tror att hans resa kommer bli spännande att följa under vårens avsnitt.

Han matchas fint av Malin Buska som den trasiga systern, vilket också är ovanligt för genren. Oftast ser vi kanske två omaka poliser undersöka brott, sällan två syskon med en personlig koppling till brottet ifråga. Det bäddar för en intressant dynamik. Som det sig bör i den här typen av thrillers, finns det alltid ljusskygga figurer som vill skydda sina hemligheter till varje pris. I birollerna skiner Nicolaj Kopernikus som Franks något oberäknelige chef Svend Erik Wisén, medan Thomas Bo Larsen är iskall som storbossen Thomas Waldman.
 
 

Snyggt och lockande om advokatyrkets baksidor

 
Tv-veteranen Hans Rosenfeldt har tidigare gett oss "Bron" och även den här gången blir det ett envist åkande mellan Malmö och Köpenhamn. Det stavas nordisk samproduktion och är menat att spara pengar, då fler länder kan dela på kakan.
 
Visst kan man se cyniskt på det, men Scandi-noir är inte längre bara en trend. Det är en stark genre som rullar vidare med oförändrad kraft i vår. Inte minst med "Gråzon" och isländska "Stella Blomkvist". Av de tre är "Advokaten" den mest kompletta thrillern, ett välskrivet deckarfall med komplexa relationer och nyanserade karaktärer.
 
Rosenfeldt står bakom idén tillsammans med Michael Hjorth ("Alex") och "Snabba Cash"-författaren Jens Lapidus. Den sistnämnde vet hur man skildrar gangsterlivet trovärdigt och advokatyrket förföriskt - även om han aldrig undviker yrkets mörka sidor. Det är skrämmande att till exempel se hur försvarare och åklagare kan manipulera varandra i ett smutsigt maktspel à la "House of Cards".
 
I slutet av andra avsnittet har Frank plåstrat om sin skottskadade syster och tvättar av blodet från sina händer. Symboliken kunde inte ha varit tydligare. Denna smarta helylle-man har klivit över gränsen, finns det en väg tillbaka?
 
 
"Advokaten" får premiär den 26 februari på Viaplay.
| 7 februari 2018 18:00 |