Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

11 februari 2018 | 15:45

Jens Lapidus om idén bakom "Advokaten", "Top Dog" och sexig juridik

MovieZine har inför premiären av Viaplay-serien "Advokaten", pratat med den svenske succéförfattaren Jens Lapidus - vars idé tv-serien bygger på.
Jens Lapidus är författaren som slog igenom på bred front här i Sverige med "Snabba Cash"-trilogin, under andra halvan av 00-talet. En trilogi som sedan även filmatiserades med Joel Kinnaman, Matias Varela och Dragomir Mrsic i huvudrollerna.
 
Nu är Lapidus, som själv ägnat en stor del av sitt liv åt svensk juridik som advokat, aktuell med den nya Viaplay Original-serien; "Advokaten" - som bygger på hans idé (tillsammans med Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth).
 
MovieZine har pratat med Lapidus om hur idén bakom den nya tv-serien kom till, varför han valt att sluta arbeta som advokat, vad som gör amerikansk juridik mer sexig än svensk samt om "Top Dog" - en ny tv-serie som baseras på hans senaste trilogi.
 
Malin Buska och Alexander Karim i kommande Viaplay-satsningen "Advokaten".
 
Du har egentligen inte varit så involverad i själva arbetet med den nya Viaplay-serien "Advokaten" - men den bygger på en idé som kommer från dig. Kan du berätta lite om hur det gick till?
 
- Absolut. Det började egentligen med produktionsbolaget Tre Vänner [som numera heter SF Studios], vilka hade gjort filmer på tre av mina böcker tidigare. Filmer som jag verkligen tycker blev bra, där vi använde ganska okända talanger både framför och bakom kameran - vilket fungerade väldigt bra.
 
- De kom i alla fall till mig och frågade om jag var intresserad att hitta på något nytt kul projekt med dem - och föreslog en tv-serie. Det här var väl ungefär fem år sedan, kanske mer, så tv-formatet hade inte slagit igenom med den typ av kvalitetsproduktioner som är självklara idag än. De satte ihop mig med Hans Rosenfeldt ("Bron") och Michael Hjorth [båda två är idéskapare tillsamans med Lapidus av "Advokaten"] - och vi låste mer eller mindre in oss själva i ett rum under några dagar och brainstormade fram en idé tillsammans.
 
Det var i samma veva, för drygt fem år sedan, som streamingtjänsterna Netflix och HBO Nordic dök upp här i Sverige - Viaplay något tidigare. Hade du hunnit se mycket på tv-serier vid den här tiden?
 
- Nej, nästan inget alls. Det uppdagades snabbt att jag var ganska dåligt insatt i tv-formatet. Jag hade trots att det hade kommit ut några större succéer som hyllades för sin kvalitet vid den tiden, inte kollat så mycket på tv-serier själv. Men jag började kolla mer ordentligt då - och insåg ganska snart att det fanns en enorm potential i det formatet. Eftersom det är ett mycket längre format som mer påminner om hur en bok är upplagd. Du har möjlighet att utveckla en karaktär på ett helt annat sätt än på film.
 
 
- När jag började fundera på en idé med Rosenfeldt och Hjorth insåg jag väldigt tidigt att jag ville hitta på något inom juridiken. En advokat, som är väldigt styrd av en massa etiska regler och strika regelverk kring hur den får uppföra sig. Vilket inte är så märkligt eftersom advokatens roll är att biträda någon som brutit mot samhällskonventionen - ett brott. Då krävs det en väldigt strikt moral för att kunna hantera alla situationer som kan tänkas uppstå. Samtidigt är du en vanlig människa, vilket gör att det finns en inbyggd konflikt. Idén växte fram ur det.
 
Eftersom du vid den här tiden inte hade så bra koll på tv-serier. Tror du att Rosenfeldt och Hjorth framförallt plockades in för att hjälpa dig få fram något som skulle fungera på tv - men att tanken var att det var du som, så att säga, skulle "kläcka" idén?
 
- Nja, jag vet inte om det fanns en sådan uttalad strategi. Jag tror framförallt att vi mest tyckte att det var en kul blandning. Tankegångarna låg mer i att det alltid är bra att vara flera när man brainstormar fram idéer - för att kunna inspirera och bygga vidare på varandras tankar. För mig var det bara väldigt tydligt att jag ville göra något inom juristvärlden. Det är en outnyttjad källa i svenska spänningsdraman - medan vi exempelvis får se mängder av den typen av serier från både USA och England. 
 
James Spader och William Shatner i tv-serien "Boston Legal".
 
Vad tror du att det beror på - är svensk juridik såpass tråkig i jämförelse?
 
- Haha, ja det kan nog dels faktiskt vara så. Vi har inte lika sexig juridik här i Sverige. Det går inte att göra lika mycket som advokat här - jämfört med vad en advokat i USA kan göra för att förändra utgången av en rättegång. Utan att bli allt för teknisk... i USA har de ett väldigt formellt juridiskt system, som gör att det kan räcka att en advokat upptäcker en formell brist i ett mål - för att få ett helt åtal att falla. Det kan man liksom inte lyckas med här i Sverige på samma sätt. Det är nog en av anledningarna till varför vi inte ser några svenska juridiska draman på film och tv i Sverige.
 
- Sedan har vi inte någon rättegångs-tv här. Det är förbjudet att filma i rättssalar - vilket gör att vanliga människor inte har en jävla aning om hur spännande det faktiskt kan vara i det här jobbet. Vår bild av hur det är att arbeta som advokat är väldigt formad av amerikansk och engelsk juridik - som vi både får se på tv och följa i böcker på ett helt annat sätt. Jag skulle nog säga att mannen [och kvinnan] på gatan här i Sverige vet mer om hur en amerikansk advokat jobbar än en svensk.
 
 
Defintivt - det stämmer i alla fall in på mig! Du har spenderat en stor del av ditt liv åt att först utbilda dig och sedan arbeta som advokat. Men om jag har förstått det rätt har du nu tagit ett steg bort från juridiken, för att helt och hållet fokusera på författarskapet. Efter all den här tiden i juridikens värld - var det ett svårt beslut att ta?
 
- Det har varit ett jävligt kul jobb, som jag älskat och har identifierat mig med väldigt mycket. Det har varit ett långt och uttdraget beslut att fatta. Jag slog igenom med min första bok; "Snabba Cash", för drygt tio år sedan - och sedan dess har jag rent finansiellt tjänat mycket mer på mina böcker än på mina advokatjobb. Det har inte varit så att jag har behövt jobba som advokat, utan det hade jag kunnat sluta med när "Snabba Cash" kom ut. Jag har fortsatt med det för att jag har tyckt att det har varit så jävla kul. Det är därför jag har tyckt att det har varit ett svårt val - att slita mig från den yrkesrollen som jag har uppskattat och identifierat mig väldigt starkt med.
 
Är det något särskilt du nu hoppas uppnå genom att ta ett steg bort från juridiken och helt fokusera på författarskapet?
 
- Ja, det är tiden. Tyvärr handlar det om tid och fokus. Jag har ändå haft två karriärer parallellt i över tio års tid - det har varit svårt att få tiden att gå ihop. Jag har gått och ältat det här beslutet i flera års tid, vägt för och nackdelar, för att slutligen landa i det här beslutet förra året.
 
Matias Varela, Joel Kinnaman och Dragomir Mrsic i "Snabba Cash".
 
På tal om ditt författarskap. Din första trilogi; "Snabba cash" (2006), "Aldrig fucka upp" (2008) och "Livet delux" (2011), blev det en väldigt lyckad filmtrilogi av. Stämmer det att det även är något på gång med din andra trilogi?
 
- Ja, det stämmer. Det ska bli en tv-serie av den; "Top Dog"!
 
Har du fallit mer för tv-serieformatet nu efter idéarbetet med "Advokaten" - och att det är därför det blir en tv-serie snarare än en ny filmtrilogi den här gången?
 
- Hehe nej, inte nödvändigtvis. Det får du egentligen fråga produktionsbolaget om. Efter att de fick rättigheterna [till böckerna] var det lite upp till produktionsbolaget själva att avgöra om de ville göra film eller tv av det. Jag tror att det är en allmän utveckling under de senaste åren, i takt med tv-serierna som vi ser, att det blir allt färre vanliga thrillers på bio. Kriminaldramaformatet eller thrillers, vad man nu vill kalla det, passar väldigt bra på tv - medan det är väldigt få som når den vita duken. Det var en helt annan grej för åtta år sedan [när filmen "Snabba Cash" kom].
 
 
Hur pass involverad kommer du att vara i tv-serien baserad på dina böcker?
 
- Ungefär samma som jag varit med "Advokaten". Fast den här gången behöver jag inte sitta och kläcka någon helt ny idé - utan idén är i det här fallet mina böcker. Man kan säga att jag har en rådgivande funktion, men är precis som med "Advokaten" inte involverad i själva manusskrivandet.
 
Vet du när vi kan förvänta oss att den nya tv-serien är klar - och vem som kommer att skriva den?
 
- Ja, det är Filmlance som kommer att producera den. Producenten heter Teresa Alldén-Willey och huvudmanusförfattaren heter Veronica Zacco ("Bron", "Farang"). Inspelningarna drar nog igång redan i år, men när den faktiskt blir klar vet jag inte.
 
 Antihjälten Omar Little i HBO:s "The Wire".
 
Spännande, ett projekt vi får återkomma till framöver! Avslutningsvis skulle jag vilja fråga dig om vad "antihjälten" betyder för dig i ditt skrivande. Du gjorde [på din Facebook-sida] en topplista över dina favoritantihjältar på tv; med Omar Little ("The Wire"), Tony Soprano ("Sopranos") och Carrie Mathison ("Homeland") på topp tre.
 
- Jag har alltid haft den typen av karaktärer i mina böcker. Alla mina huvudkaraktärerna är alltid en typ av antihjälte. Alltså människor som inte är enkla, som inte är svarta eller vita - utan som gör val där vi läsare [eller tittare i "Advokaten"] känner; "nej, gör inte sådär!", men samtidigt förstår vi ändå varför de gör det. 
 
- Det handlar om att ta mänsklighet och tydliggöra vad den är - det är inte så jävla enkelt att vara människa. Jag skulle nog egentligen säga att det är precis det som är huvudtemat i alla mina böcker, och även i tv-serien "Advokaten" också. Jag menar, det är ju så, val är svåra och vi ställs på prov - antihjälten som sådan är på sätt och vis förkroppsligandet av detta. 
 
 
De första avsnitten ur den första säsongen av "Advokaten" dyker upp hos Viaplay den 26 februari. Innan dess kommer även en intervju med seriens båda huvudrollsinnehavare; Alexander Karim och Malin Buska, att släppas här på MovieZine. Det är fortfarande okänt när "Top Dog" beräknas vara färdig för distribution.
 

Läs också: Kan ”Advokaten” bli vårens mest spännande tv-följetong?

 
Kommer du att ge "Advokaten en chans" - och är du peppad på att se Lapidus senaste trilogi som tv-serie? Kommentera gärna nedan!
| 11 februari 2018 15:45 |