Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

6 mars 2022 | 09:10

Kjell Bergqvist: "Vi börjar spela in den tredje säsongen nu i sommar"

MovieZine snackar lite skit med Kjell Bergqvist. Åren fortsätter pinna på, det blir ännu mer "Bäckström" - men framför allt, så mår gubben riktigt gott.
Efter sina 50 år som skådespelare har Kjell Bergqvist både underhållit och berört oss tittare i mängder av olika produktioner. Nya projekt väljs bara ut om livet berikas av upplevelsen (hans egen alltså)... och annars får det fan vara. Under åren har jag haft förmånen att snacka med Bergqvist tillräckligt många gånger för att veta att här behöver det inte förberedas några frågor.
 
Det blir troligtvis ändå bara bättre om vi låter snacket ta oss dit det vill - och förhoppningsvis kommer vi ihåg att nämna "Bäckström", alltså tv-premiären pressfolket hos C More och TV4 givetvis inte vill att vi ska missa. Och inte för att spoila vårt snack allt för mycket, men det blev lyckligtvis lite prat om Pinocchio, ryssar och faktumet att det är jävligt roligt att spela surgubben Bäckström som "är så jävla dryg och otrevlig mot allt och alla". Livsberikande! 
 
Innan vårt "officiella snack" hann vi för övrigt båda två jämra oss över världsläget just nu, men det finns troligtvis långt smartare människor än både mig själv och herr Bergqvist att lyssna på när det gäller både ryssen och covid. I övrigt bjuder jag här nedan på vårt ofiltrerade lilla samtal; om allt från att gubben mår riktigt gott ("för sin ålder"), det ständigt växande utbudet av tv-serier, "Falsk identitet" är visst riktigt grym, sista tiden med Sven Wollter - och faktumet att vi även har en tredje säsong av "Bäckström" att se fram emot!
 
Det sista har jag visserligen inte kunnat se att pressfolket hos C More och TV4 har gått ut med ännu, men om det är vad gubben vill så är det sannerligen exakt vad som kommer att ske (med inspelningsstart redan i slutet av sommarn, typ).
 
Kjell Bergqvist som Evert Bäckström i "Bäckström".
 
Jag måste ju passa på att gratulera i efterskott, du fyllde väl år här precis häromdagen om jag inte har helt fel?
 
- Tack så mycket, tack tack! Det är jävlar vad åren pinnar på. 
 
Eller hur!
 
- Ja, det är hemskt alltså. Jag fyller ju 70 nästa år, man fattar ju ingenting. För det händer ju inte så mycket uppe i skallen, utan där är det väl mer eller mindre som vanligt tycker jag. Man blir väl lite klokare förhoppningsvis! Men det är väl mer att man blivit lite stelare och inte kryper omkring på golvet så ofta längre. 
 
Nej, det kan jag förstå... men det är ändå skönt att höra att du känner dig pigg i övrigt! Det hade ju verkligen kunnat vara värre. 
 
- Absolut! Jag känner mig - peppar peppar - i bra form med tanke på åldern. Det gör jag verkligen!
 

"Utbudet är ständigt växande, fy fasen!"

 
Agnes Lindström Bolmgren och Kjell Bergqvist i "Bäckström".
 
Skönt! Jag har givetvis passat på att klämma hela den andra säsongen av "Bäckström" inför vårt snack..
 
- Vad bra! Det är ju för fan mer än vad jag har fått se...
 
Haha, jasså!? Då kan jag ju lugna dig med att jag däremot fick se säsongen utan undertexter när ryssarna pratar... så där förstod jag väl typ orden "Bäckström" och "Pinocchio" åtminstone! Kroppsspråket talade lyckligtvis relativt tydligt om vad det var som hände... tror jag.
 
- Hahaha! Ja, nu kan jag ju ingen ryska heller men jag vet att alla var så imponerade av Helen [Sjöholm] när det kom till hennes scener som skulle vara på ryska. Det är inte lätt med sånt där. Jag håller förresten på att titta på en fransk serie nu på SVT Play som heter "Falsk identitet". Det är ju fem säsonger där... och i den serien är det visst väldigt många skådespelare som varit tvungna att lära sig allt från ryska, farsi, arabiska och allt möjligt faktiskt. Det är jätteimponerande! 
 
Jag har den serien "på min lista" som man brukar säga, men det kommer ju alltid så mycket nytt att jag ibland själv har svårt att gå tillbaka och se ikapp äldre serier. Men på tal om det, så får jag även passa på att tacka för ditt bidrag till vår intervjulkalender innan jul. Du kom med ett helt gäng tips på grymma tv-serier! Du plöjer en hel del tv-serier själv mellan jobben har jag förstått?
 
- Så är det ju... och det har blivit extra mycket nu under hela den här coronatiden givetvis. Man har ju inte varit ute och sprungit så mycket på stan under kvällarna direkt, utan det har blivit mycket sittande i soffan nu. Men det är kul, det dräller ju verkligen av bra serier. Utbudet är helt galet stort, haha.
 
- Det är lätt hänt att man nästan blir lite bortskämd och tittar en 10-20 minuter på något och känner "att nae, det här var ju inge kul" och så vidare till nästa... tills man fastnar. Och så måste man hålla koll på när alla nya säsonger dyker upp, för helt plötsligt är "Succession" tillbaka och så sitter man fast där igen. Utbudet är ständigt växande, fy fasen!
 

"Det är ju en jävligt rolig karaktär att spela"

 
 
Jag känner verkligen igen mig. Vad jag har förstått är du själv ganska selektiv med vad du tar dig an, när det kommer till egna roller i olika projekt. Hänger det ihop med att du bara vill göra grejer som du själv känner att det verkligen går att motivera existensen av, bland alla andra ständigt växande titlar som tittarna har att välja på idag? Vad i så fall lockade mest med just "Bäckström" för din del?
 
- Absolut. Nej, men det är ju en jävligt rolig karaktär att spela. Du vet, att han är så jävla dryg och otrevlig mot allt och alla. Han ljuger och han stjäl. Haha, det är ingen ordning alls på den gubben. Samtidigt som han är så jävla bra på sitt jobb. Det är jättekul. Sedan har vi försökt och använda den här lilla killen, Edvin, med ett par extra tillskrivna scener under den här säsongen. För det är en möjlighet att visa på att Bäckström faktiskt... att det nog faktiskt klappar ett litet varmt hjärta långt där bakom någonstans. Bakom det där skalet. 
 
Utan att avslöja för mycket så finns det ju en väldigt tydlig scen där det första Bäckström tänker på, till och med före sig själv, är hur Edvin mår efter en viss händelse under säsongen. Sedan är det ju ett väldigt fint slut på säsongen med. 
 
- Ja, precis. Jag har faktiskt sett den där sista scenen i slutet! Det är ett väldigt fint slut. Min dotter [Natali Felicia] är ju med och gör musiken, det är hon som sjunger slutlåten. Hon gjorde det på den förra säsongen med... "Brave New World" är jag nästan säker på att låten heter! Det är en amerikansk kille, Eric Rosse som skriver musiken för serien men hon sjunger den. Så jag var nere där när man höll på att fixa med den sista scenen i serien och lade på musiken. Jag tycker verkligen att det blev ett superfint slut, som bäddar för en fortsättning...
 

"Den är inte inspelad än, men det kommer en tredje säsong"

 
Kjell Bergqvist och Anders Mossling i "Bäckström".
 
Definitivt! Om man skulle göra en potentiell fortsättning, tänker du att det är det här fallet från Bäckströms barndom som man skulle vilja ta sig an då eller? Med lite hjälp från Edvin kanske!
 
- Ja... den är inte så potentiell faktiskt, utan den kommer att komma! Den är inte inspelad än men det kommer en tredje säsong. 
 
Blir det inspelning nu till sommarn då?
 
- Precis! Vi börjar spela in den tredje säsongen nu i sommar, eller under slutet av sommaren och sedan en bit in under hösten. Så med lite tur har vi kanske en fortsättning klar om ett år igen! 
 
Spännande! Har du några andra intressanta projekt på gång vid sidan om "Bäckström" här framöver?
 
- Nej, jag har nog faktiskt inte det. Jag tar det jävligt lugnt. Vi höll på att planera en inspelning som skulle ha blivit av nu under våren, men den blev framflyttad till nästa sommar eftersom jag kommer vara upptagen med annat. Just nu är det rätt lugnt faktiskt. Men precis som du sade förut, jag sitter i en bra sits idag där jag inte "måste" jobba. Jag har varit jävligt duktig med mina pensionsförsäkringar och allt sånt. Jag måste inte jobba om jag inte tycker att det verkar kul. 
 

Det är väl precis så man vill ha det, jag hoppas jag kan säga det samma när jag är där.

 
- Verkligen. Ja! Jag är på en bra plats i livet, där jag har mycket tid för familjen och vi har stiftelsen nere i Thailand som vi jobbar mycket med. Sedan filmar man lite här hemma i Sverige under sommaren och tidig höst - och sedan kan man förhoppningsvis åka ned till Thailand igen om världsläget tillåter det då. 
 

"Du blir aldrig riktigt riktigt jävla bra förrän du är gammal"

 
 
Nu när du ändå kan plocka russinen ur kakan. Finns det någon person framför eller bakom kameran som du gärna hade velat jobba med, men där det inte har blivit av ännu? 
 
- Det är klart att det finns några där... men tyvärr finns dom inte kvar i livet längre. Lars Molin hann jag aldrig jobba med, det hade varit jävligt kul. Men han gick ju bort tidigt. Jan Troell skulle jag också gärna ha jobbat med förresten, så det finns väl några få kvar i livet med kanske. Men det är också så fascinerande med det här jobbet, för min inställning har alltid varit att du blir aldrig riktigt riktigt jävla bra förrän du är gammal. Tills du har fyllt ryggsäcken med tillräckligt många erfarenheter... och det här jobbet kan man ju fortsätta med så länge man har synen och hörseln kvar - och minnet. Då kan man förhoppningsvis få hålla på livet ut.
 
- Jag gjorde ju "Mäklarna" med Sven Wollter precis innan han gick bort i corona. Vi har ju en lång historia bakom oss också, framför allt på Stadsteatern där vi jobbade mycket ihop och blev jättegoda vänner. Och det var ju hösten 2020... fan, tiden går så fort. Men där när vi satt i husbilen och pratade gamla minnen medan vi käkade lunch. Skrattade. Och han berättade om hur han tyckte att det var så jävla kul att komma ned till Stockholm och jobba några dagar. Sedan två veckor senare var han borta, alldeles i onödan också. Han var ju verkligen i gång och var helt på banan - varje scen satt på första tagningen hela tiden. Han hade ju haft ett antal bra år framför sig om han inte hade råkat ut för den där skiten. 
 
Verkligen. Vi får hoppas på ett helt gäng fina år till för din egen del nu i alla fall! Med alla streamingtjänsters intåg på marknaden och att alla verkar vilja satsa på lokalt innehåll, så lär det ju förhoppningsvis dyka upp en hel del spännande möjligheter. 
 
- Så är det ju också. Arbetstillfällena ökar för alla skådespelare nu när alla distributörer skriker efter originalproduktioner. Discovery, HBO, Netflix, Amazon och allt vad det är, det produceras ju jävligt mycket just nu. 
 
Då måste man bara lyckas stå ut ur mängden också...
 
- Haha, ja... det är ju den lilla petitessen som glöms bort i sammanhanget ibland kanske. Det gäller att komma på något som sticker ut lite. 
 
Pinocchio och ryssarna i "Bäckström" kommer ju både i helt fel och helt rätt tid nu, kan man väl säga? Det lär väl inte vara så svårt för tittarna att se ryssarna som skurkar under den här säsongen.
 
- Nä, du har nog rätt. Man kan till och med hålla på skitstöveln "Bäckström" i det här fallet!
 
 
Säsong 2 av "Bäckström" har redan börjat rulla på C More men får avsevärt bredare premiär nu den 8 mars, direkt på TV4.
 

Läs också: "Bäckström" är snart tillbaka med en ny säsong

 
Kommer du att ge den andra säsongen av "Bäckström" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 6 mars 2022 09:10 |