Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

16 januari 2014 | 17:01

Kicki Kjellin vill sprida glädje med "Kärlek Deluxe"

Vi pratar romkoms och starka kvinnliga karaktärer med regissören Kicki Kjellin och manusförfattaren Anna Platt.

Kan Sveriges mest framgångsrika författare av chicklit tvätta av sig fulkultur-stämpeln och bli välkommen i finkretsarna? En tidningsartikel inspirerade manusförfattaren Anna Platt till att skriva "Kärlek Deluxe", som i Kicki Kjellins händer utvecklades till en romantisk komedi med genrens alla måsten på rätt ställe.

- Jag läste om en stor svensk chicklit-författare som pratade om att hon inte skulle välja att läsa sina böcker själv. Hon väljer hellre tyngre litteratur. Jag tyckte att det var intressant med den här typen av självförminskning. Då föddes idén om en chicklit-författare som vill bli tagen på allvar. Och jag är själv förtjust i genren romantiska komedier, berättar Anna Platt för MovieZine.

Anna tog kontakt med Kicki Kjellin, som bland annat hade regisserat TV-serien "Lite som du". Det var för fem år sedan.

- Jag sträckläste manuset och föll för Annas dialog. Tonaliteten, humorn och karaktärerna. Jag gillar det förhöjda och det vassa. Jag gillar också romkoms, och ville göra en så tydlig genrefilm. Det är en stark, kvinnlig karaktär som vill någon annanstans.

Du har inte jobbat med Moa Gammel förut?

- Nej, men det finns något hos Moa Gammel som jag har gillat länge. Hon fick provfilma väldigt många gånger, först själv och sedan med Martin (Stenmarck) och med Andreas (La Chenardière). Det gällde att hitta kemin.

Det är alltid spännande att se nya ansikten i svensk film. Hur valde du Martin Stenmarck till en av rollerna?

- Jag letade och testade länge, men sökte efter speciella ögon. Johns ögon är supertrygga, totalt självklara, helt prestigelösa och de ser människor för det de är. Jag har ingen relation till Martin sedan tidigare, men jag såg en bild i tidningen och då kändes han klockren. När han provfilmade mot Moa då visste jag att jag hade hittat mitt kärlekspar.

Det är intressant hur filmen tar upp kampen mellan finkultur och fulkultur. Kontrasterna finns även i filmvärlden, där många skulle säga att just romantiska komedier hamnar långt ner på listan.

Anna Platt: Visst är det så! Därför är den här arenan så tacksam. Chicklit är en väldigt omdiskuterad genre, det är det lägsta av det lägsta i vissa kretsar. Nuförtiden definieras vi mycket utifrån vad man gillar för populärkultur. Gillar jag "Twin Peaks" eller "Breaking Bad" så är jag på ett visst sätt... Chicklit blir en så bra illustration av det fula.

Kicki Kjellin: Men både chicklit och romkom anses troligen fulare för att det är mer tillgängligt. Det kanske krävs lite mer kunskap för att ta till sig en annan typ av konst. Men det är inte lättare att göra en romkom. Den följer precis samma regler och dramaturgi som all annan film. Man slänger inte ihop en romkom, du måste ändå jobba lika mycket med strukturen i filmen.

Anna, hur såg din research ut? Du nämnde att du själv är förtjust i genen.

- Jag läste massvis med chicklit-böcker och upptäckte snabbt att de allra flesta de handlar om 30-nånting kvinnor. De är singlar i storstan, de jobbar inom media, de har kärlekstrassel, de har sina bästa vänner och alla gillar skor! Jag bakade ihop allt det där, så att filmens yttre handling är som en chicklit-bok. Det är som en blinkning till genren.

Vilka är ingredienserna som publiken kräver av en romantisk komedi?

Kicki Kjellin: Det finns lite olika. Antingen är det "boy meets girl", som i "Notting Hill". "Ordinary boy meets queen". De enklaste, enklaste romantiska historierna. Eller som vår film med de olika lagren som finns.

Anna Platt: För mig är en lyckad romkom när man kommer ut och känner sig bra. En verklighetsflykt i ett par timmar när man har blivit lite förälskad själv. De bästa filmerna är de där när man får lite fjärilar i magen och får hopp om livet.

Kicki Kjellin: Det kanske låter banalt men vi sätter väldigt stor ära i att få sprida glädje. Det är jätteviktigt. Som jultomten...! (skratt)

Med tanke på författaren som inte skulle läsa sina egna böcker: har ni gjort en film som ni själva skulle vilja se?

Anna Platt: Absolut! När jag skrev så kunde jag adrig föreställa mig att det skulle bli en så elegant film. Den är så himla snygg med alla miljöer och kostymer.

Kicki Kjellin: Vi har jobbat så nära hela vägen. Jag, Anna och min producent har varit en stark trio. Det var väldigt nervöst när hon skulle se filmen för första gången. Anna hälsade på och fick också mycket bilder längs vägen. Jag ringde ofta och frågade saker om Selma eller bad om nya repliker.

Kicki Kjellin och Anna Platt tipsar om 5 romantiska komedier:

Shopgirl
"En riktig favorit."

Notting Hill
"Den har ett fantastiskt manus."

När Harry mötte Sally
"Den är liksom originalet."

Strictly Ballroom
"Man pratar inte om den ofta, men den är ett riktigt lyckopiller."

Mångalen
"En av dem som jag sett allra flest gånger."

| 16 januari 2014 17:01 |