EXKLUSIVT

Skribent

MovieZine

12 februari 2015 | 16:00

"Känslorna svårare att skildra än sexscenerna"

Förväntningarna är enorma när den erotiska romanen "Fifty Shades of Grey" blir film. MovieZine mötte Dakota Johnson och Jamie Dornan för ett samtal om deras syn på den hajpade filmen.
Som den mest upphaussade erotiska romanen i vår tid, är "Femtio nyanser av honom" inte lätt att göra till en film som kommer att falla samtliga fans i smaken. Dessutom är författaren E.L. James historia om den sadomasochistiskt präglade relationen mellan Anastasia Steele (spelad av Dakota Johnson) och Christian Grey (spelad av Jamie Dornan), redan hett omdebatterad från många perspektiv. 

Frågan om maktbalans mellan män och kvinnor är central. När MovieZine träffade regissören Sam Taylor-Johnson och huvudrollsinnehavarna på Chateau Marmont i Los Angeles, blev det mycket riktigt tydligt att utmaningarna har varit många - men att de har övervunnits. Dakota Johnson har kämpat med nervositeten inför mottagandet.- Jag gjorde provspelningar upprepade gånger, vilket var en galen process. Och det känns extra skrämmande för att det så länge har varit ett så omtalat projekt. Det får en att känna sig granskad. Men jag kan inte gå runt och tänka på andras åsikter. Och vi har gjort ett bra jobb. 

Även Jamie Dornan är pragmatisk gällande hur han kommer att ses som Christian Grey.

- Troligtvis passar jag inte den bild av Christian Grey som alla har. Men det är en av de bästa sakerna med skönlitteratur. Vi läser alla böcker och skapar bilder i vårt huvud om hur karaktärerna ser ut. Och lyckligtvis tycker alla bakom boken och filmen att jag var rätt val.Vägen till hur den färdiga filmen skulle se ut, och exakt vad den skulle innehålla från boken, innebar en kamp mellan E.L. James och Sam Taylor-Johnson. 

- Jag tänker inte ljuga, det var inte lätt, säger Taylor-Johnson och fortsätter:

- Författaren har självklart en väldigt stark bild av vad hon vill att filmen ska vara. Och plötsligt kommer jag och säger att jag föreställer mig historien på ett sätt som skiljer sig från det. Det medförde spänningar och diskussioner mellan oss, men vi nådde fram till slut. 

"Fifty Shades of Grey" har premiär på Alla hjärtans dag i USA, och dagen innan i Sverige. Så innebär det att filmen är idealisk en afton i kärlekens tecken? För många, tror Dakota Johnson. 

- Den kommer nog att överraska massor, både män och kvinnor. Många som är skeptiska till den kommer troligtvis att bli omvända när de ser den. Så ja, den är toppen som en dejtfilm. Dakota Johnsons kunskap om BDSM-världen var ytterst begränsad innan hon fick rollen. 

- Jag hade en väldigt naiv syn på den kulturen, som visade sig vara betydligt större än jag hade anat. Och den växer hela tiden. Jag lärde mig mycket om psykologin bakom fetischism. 

Att föra in så mycket sex i ett seriöst drama var inte det största problemet för Sam-Taylor Johnson, då sex är något hon tidigare har behandlat både i rollen som konstnär och regissör.

- Det är inget nytt område för mig. Och när man gör en film av det här slaget blir det till slut en form av koreografi. Det är avsevärt svårare att få skådespelarna att gestalta känslor.

Erik Augustin Palm
| 12 februari 2015 16:00 |