Intervju

Skribent

Jonna Vanhatalo

1 juni 2018 | 14:00

Skräckfilm och mördare inspirerade nya "LasseMajas detektivbyrå"

Josephine Bornebusch hittade inspiration hos både Kubrick och bröderna Coen. Vi träffade den långfilmsdebuterande regissören.
Hon står vanligtvis framför kameran: Josephine Bornebusch, som nu senast kunde ses i "Solsidan"-filmen där hon spelar Mickan med förkärlek till märkeskläder och fräsch yta.
 

Men hon har faktiskt testat på regi tidigare. Serien ”Rachel och Jossan: Utan filter” skrev hon tillsammans med Rachel Molin för några år sedan och regisserade då några avsnitt, vilket gav henne blodad tand och mersmak. Så Josephine Bornebusch valde att ta tag i regiåran igen och har nu alltså tillsammans med en förträfflig ensemble rott hem sin första långfilm ”LasseMaja – Det första mysteriet”. 

 
- Det är något med att vara med från början till slut i ett projekt som tilltalar mig extra mycket, säger hon när vi träffar henne efter pressvisningen för att prata om arbetet.

Men varför just den här filmen?

- När jag fick förfrågan tänkte jag faktiskt precis samma sak. Haha. Men när jag sen läst manuset, två böcker och tittat på de tidigare filmerna kände jag tvärtom. Den här filmen satt inne på allt! Bra story, humor, roliga karaktärer, härliga miljöer. Och samtidigt var det en chans för mig att få utveckla något och göra nytt av det.

Kan du berätta om varför och hur du valde skådespelarna som är med i filmen?

- Ester Vouri och Frank Dorsin som spelar Maja och Lasse hade jag sett i ”Julkalendern” och ”Bonusfamiljen” och när det var dags att hitta de nya Maja och Lasse så var det de som dök upp i mitt huvud. 

 
 
- Jag sa det direkt till vår eminenta barn-castare Maggie som höll med mig. Vi provade ändå lite andra barn också så vi skulle veta att vår magkänsla var rätt. Och flera var superduktiga! Några av dom är faktiskt med i filmen i andra roller. Men det var slutligen ändå Ester och Frank som passade bäst för just de här två rollerna och jag är så himla glad att vi bestämde oss för att jobba med dom, för det har varit en helt fantastisk resa! 
När det kom till de vuxna skådespelarna så var det helt sjukt, men jag lyckades få med alla mina förstahandsval även där. Galet när man tänker på det så här i efterhand.
 
Johan Rheborg, Jonas Karlsson, Lotta Tejle och Katrin Sundberg har alla framträdande och otroligt minnesvärda biroller i filmen.
 Hur var det regissera kollegor som till exempel Johan Rheborg, jämfört med att regissera barnen?- Jag regisserade nog de vuxna och barnen på lite olika sätt, ja. Men det handlar kanske mest om erfarenheten egentligen. De vuxna skådespelarna har mer erfarenhet och behöver därför inte lika mycket instruktioner. 
Som regissör tycker jag inte det handlar om att gå in och försöka göra någon bättre på något sätt. Skådespelarna man har valt att ha med, vet man ju är bra, annars hade man helt enkelt inte valt dom. Så jag tänker att det mer handlar om att hålla fast vid en egen vision och försöka få andra att se den och också att under arbetet gång dra åt samma håll.

Vad var största utmaningen under inspelningarna?- Att jag hade mina två små barn med mig, en man i New York och 1,5 h resväg, åt ett håll till jobbet varje dag.

Vad var roligast?- Allt utom ovan.
 
 
”Här kommer vaktis” och Rheborgs frissa, förde vissa tankar till Jack Nicholson och ”Shining”. Vem kom på det?


 
- Det kan ha varit jag, hehe. Men jag hade också en annan referens: ”No Country For Old Men”. Jag kommer ihåg när Johan ringde mig efter att han hade sett den. Han skrattade och sa: men Jossan, det är ju en rolig barnfilm du ska göra, det här är en karaktär som går runt och skjuter ihjäl människor med en spikpistol. Haha.

Ni spelade in filmen på Irland, varför?- Av olika anledningar. Främst ändå för att miljöerna där var fantastiska. Eftersom vi hade frångått greenscreen och skulle gå tillbaka till det analoga så behövde vi hitta miljöer som kändes upphöjda, men samtidigt verkliga. Allt föll på plats när vi kom till Dublin. Där fanns verkligen allt. Det bara kändes så himla rätt.

 
 
Det har varit mycket fokus på #metoo och #tystnadtagning på sistone, har du själv känt av den påtalade baksidan av filmbranschen? - Jag har, som tur är, inte känt av det så himla mycket. Men känner ju såklart med alla som har andra erfarenheter än mig.

Vad tror/hoppas du den här rörelsen kommer leda till?- Om det leder till mer jämlika förhållanden i vår bransch, vilket jag tror, så är ju det fantastiskt.


Vem inspirerar dig i ditt arbete?- Dedikerade människor som älskar sitt jobb utan att ta det på för stort allvar.

Vem skulle du allra helst vilja jobba med?
 


- Å gud, det finns så många. Listan är för lång.

Till sist, vad blir ditt nästa projekt?

- Jag ska regissera en serie som jag skrivit för Warner. Det är ett romantiskt drama i sex delar. Ett riktigt drömprojekt!
 
 
Filmen ”LasseMajas detektivbyrå – Det första mysteriet” har Sverigepremiär idag.
| 1 juni 2018 14:00 |