Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

2 oktober 2018 | 22:00

John Krasinski om andra säsongen av "Jack Ryan"

”The Office”-stjärnan har blivit actionhjälte. Just nu spelas nya avsnitt in i London, där John Krasinski bland annat får spela mot Noomi Rapace.
John Krasinski har haft ett fantastiskt år. Han regidebuterade med den hyllade skräckisen ”A Quiet Place”, och syns just nu i actionserien ”Jack Ryan” som även den får gott mottagande. Snart är det dags för både uppföljare och en andra säsong.

När han kliver in i rollen som Tom Clancys romanhjälte Jack Ryan är det som ett stort fan av böckerna, berättar han under en pressträff i London.

- Det bästa var att ingen hade spelat honom förut, så jag tyckte det var dags, säger Krasinski skämtsamt.

Faktum är att CIA-analytikern har gestaltats flera gånger på bioduken, av bland andra Harrison Ford och Ben Affleck. Men Krasinski såg fram emot att utforska den ikoniska rollfiguren på djupet i en tv-serie:

- Det är svårt att göra en film på två timmar med så mycket rikt material. Jag gillade att få spendera mer tid med Jack, innan han blev hjälte. Det där var något som tilltalade mig redan som barn. Jack hade ingen cape eller superkrafter. Man trodde att man kunde bli Jack Ryan en dag. Jag blev inte Jack Ryan, men jag kunde spela honom på tv.
 
 
- Jag är ett stort fan av antihjältar i serier som ”Homeland” och ”Breaking Bad”. Men jag tycker det är coolt, det kändes som dags för en riktig hjälte att komma tillbaka. En hjälte som försöker göra det rätta. Men som han insåg i den första säsongen, att göra det rätta är inte alltid lätt. Och det var kul för mig att spela.

I andra säsongen är det dags att introducera flera nya karaktärer, bland annat kliver Noomi Rapace in i en stor roll. I skrivande stund filmar de tillsammans i London, och John Krasinski har bara gott att säga om den svenska skådespelerskan.

- Det är en av mina favoriter i säsong två, den fantastiska kvinnliga motståndaren och vännen till Jack, spelad av Noomi Rapace. Vi har sån tur att vi har fått henne. Hon är otrolig.
 
 
- Någon annan jag spelat mycket mot i Colombia är Michael Kelly, från ”House of Cards”. Han är grym. Han spelar min CIA-chef. Jag får många CIA-chefer som säger åt mig vad jag ska göra, men jag lyssnar aldrig.

”A Quiet Place” blev en stor hit. Du har en ny film på gång. Hur balanserar du allt - att producera, regissera och spela huvudrollen i en stor serie?

- När du säger det så, blir jag nervös. Hur balanserar jag det? (skratt) Att få rollen i ”The Office” var som att vinna på lotteri. En fantasi blev sann. Efteråt kändes det som att jag inte förtjänade det. Jag ville lära mig allting - om klippning, om manus - för en sådan chans kastar man inte bort. Jag ville lära mig allt om den här världen, och jag blev förälskad i det.
 
 
Första säsongen av ”Jack Ryan” finns nu att se på svenska Prime Video.
| 2 oktober 2018 22:00 |