Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

14 augusti 2012 | 19:01

Joel Kinnaman: "RoboCops dräkt ser jävligt cool ut"

"Snabba Cash II"-aktuelle Joel Kinnaman tog en paus från Hollywood för filmsnack med MovieZine.

"Snabba Cash" blev verkligen en biljett raka vägen till drömfabriken. För tre år sen visste ingen hans namn - nästa sommar lyser det upp biodukarna över hela världen när Joel Kinnaman träder in i rollen som RoboCop. Men innan dess lägger han fokus på JW:s fortsatta historia, bratkillen från "Snabba Cash" som hamnade i dåligt sällskap och ska längre ner i skiten i den bioaktuella uppföljaren.

Vi tog en kaffe med Joel på hotell Anglais för att snacka om lyckliga slut, nyinspelningar och hans provfilmning för "Thor".

Ni har lyckats med något så ovanligt som att göra en uppföljare som slår ettan. Vad är hemligheten bakom det?

- Det är jättekul att du tycker det. Jag är väldigt stolt över första filmen också såklart. Alla som har varit involverade i de här filmerna har fått två år till på sig att mogna och stärka sitt självförtroende. Alla har vi tagit nya kliv, och sen har vi en fantastisk regissör i Babak Najafi som gör ett otroligt bra jobb.

Det blev en karaktärsdriven film med fantastiska prestationer.

- Det har varit kännetecknande för båda filmerna: det kommer inte in några sura repliker. Varenda roll är perfekt utförd, tycker jag. Det handlar också om att det är bra klippning och så, men huvudrollerna håller en otroligt jämn nivå. Olika människor connectar med olika karaktärer. Man hör ofta historier som drabbar vissa mer, i första filmen vet jag att alla farsor kände att det var otroligt jobbigt med Mrados relation med dottern, det var något som grep tag i dem. Det är ett känsligt porträtt av samhällets baksida.

Vad driver din karaktär JW i den här filmen?

- Han har ju hopp. Sen blir det till desperation och förtvivlan. Från början handlar det om att han inte har gett upp någonstans. Jag tycker det är intressant med JW också i den här filmen, att även om han inte går mot någon ljusare väg så börjar han komma närmare sig själv. Det är det han har varit så frånkopplad från, och hela tiden antagit nya personas med alla som han träffar. Nu börjar han komma närmare den han faktiskt är. Även om den personen kanske inte utvecklas till att bli en så positiv person.

Är han fortfarande en god kille, innerst inne?

- Ja... Det tror jag. Men han har gjort många saker som har gjort det svårare. Man är resultatet av sina handlingar.

Finns det lyckliga slut i den här världen? Kan allt sluta bra för JW?

- Det tror jag. Sen är allting relativt, men det är aldrig för sent att hitta en väg som kan vara mer positiv. JW har många verktyg till att ta sig ur en sådan här värld. Han har en social kompetens för en massa olika delar av samhället, vilket är en otrolig tillgång. Han är extremt intelligent, och förstår den finansiella världen. Han kan ju absolut komma vart han vill. Men sen vet man inte om det finns något hopp för hans själ. När man har börjat ta livet av folk, tror jag att det kan vara väldigt svårt att komma tillbaka. Jag har träffat några personer som jag vet har dödat folk. Det är något dött i deras ögon. Vissa kanske kan ta sig igenom det, att det inte tränger in närmare, men jag tror det är svårt. Någonting går förlorat.

Vad kan du berätta om "Snabba Cash III"?

- Den ligger i förproduktion. Men det kommer inte att bli någon konventionell inspelningsperiod. De börjar inspelningen i höst. Det är ett jäkla pussel med allas tider och olika engagemang. Andra filmen är en direkt uppföljare på första filmen, medan den andra boken är mer en fristående uppföljare på den första boken. Men den tredje filmen, den blir mycket närmare den tredje boken. Där går också Jens Lapidus mer tillbaka till JW:s historia. Han är inte den centrala figuren i tredje boken men han är med där, han var inte ens med i andra boken. Så den tredje filmens manus bygger närmare på den tredje boken. Tidigare har filmerna nästan utspelats i något slags parallellt universum till böckerna. Här tror jag att den tredje kommer gå mer tillbaka till boken.

Snart kliver du in i en helt annan roll, nämligen "RoboCop". När är det dags för den?

- Jag börjar repa i slutet av augusti, sen börjar vi spela in 15 september. Jag har provat dräkten... Men vågade inte ens ta en bild själv, tänk om man tappar bort sin telefon? Det där är så jäkla känsligt. Vi har testat dräkten vid flera olika tillfällen, det är en lång process, det där. Vi har visat den för alla leksakstillverkare och det ser jävligt coolt ut. Det blir jävligt bra.

Vad tycker du själv om originalet?

- Jag älskar originalet, jag har sett den kanske 15-20 gånger. Det är flera remakes nu på Verhoevens filmer. Han har en väldigt speciell ton själv, det är over-the-top och väldigt våldsamt. Jag är inget superfan av remakes egentligen, men här är en annan väldigt stark och bra regissör som gör det här. När jag först fick reda på att det skulle göras en ny "RoboCop" var det inget jag var intresserad av överhuvudtaget att vara med i. Jag tänkte att den kommer jag ju kolla på kanske. Men när jag fick reda på att det är José Padilha som kommer göra den, då blev det någonting helt annat. Och han har en helt ny vinkel på det här. Det finns ett element av satir, men det är inte alls på samma sätt som Verhoeven gör. Den kommer vara mycket mera "gritty".

Remakes brukar ju de flesta ställa sig lite skeptiska till.

- På teater spelar vi om våra favorithistorier om och om igen. Vår generation går kanske inte så mycket på teater, men det finns något naturligt i att vi som människor berättar om våra favorithistorier. Sen finns det självklart ett kommersiellt intresse, de funkar bra eftersom folk känner till varumärket och vet vad det är.

Hur många "RoboCop"-filmer har du skrivit på för?

- Tre. Men såna här stora filmer planerar man alltid för en franchise. Blir den första en succé så har de garanterat att tvåan går bra. Ja, om den inte blir skitdålig.

Du har provfilmat för "Thor" också, har du haft actionroller i sikte?

- Det var faktiskt den första provfilmningen jag gjorde för ett amerikanskt projekt. Den gjorde jag härifrån Sverige, innan jag flyttade över. Eftersom det är en nordisk figur sökte de över hela världen. Jag skickade bara in ett band och sen kom det vidare ganska långt. Det kändes som att man var nära, jag var en av de fem som kom längst, skrevs det. Men det ska mycket till om man ska få rollen.

Hur ser ett sånt castingband ut? Står du där med blond peruk och hammare?

- Haha, och Buttericks-dräkt i plast? Jag lånar allt sånt där från Fares Fares (skratt). Det var med en mobilkamera, jag hade i och för sig stativ på den. Jag har blivit bättre på det nu, att försöka få det att se så snyggt ut som möjligt. Det kan absolut vara bra att använda rekvisita, som pistol eller gevär. Allt som gör att det känns bättre. Annars ska man försöka hålla det så neutralt som möjligt. Man vill inte att fokus ska hamna på fel grejer. Bara lägga till om det ger någonting. Jag försöke oftast klä mig så som jag tänker att en karaktär klär sig, förutom om det är en gud... Då var det bara neutrala kläder.

Joel Kinnaman om...

Lola Versus (på DVD 14 november)

- Det var en lättsam historia och inspelning. Kul att vara fem veckor i New York, och att jobba med Greta Gerwig. Hon är en udda person. Jag har inte spenderat så mycket tid i romkomgenren så det var rätt skönt, att inte behöva gräva ner sig i ångestladdade situationer. Det gick fort undan. Jag får inte ut så mycket av det, men det var ändå kul.

Johan Falk - Kodnamn Lisa (på bio 8 februari)

- Det är den sista i serien, det är då hela upplösningen kommer på historien med Frank Wagner. Mycket av det som drog mig till projektet från början, är det som händer i den filmen. Om den får ett lyckligt slut? Det får du väl se... (skratt)

Arthur & Lancelot

- Jag hade börjat jobba med den, ridträning och fäktning. Lancelot var dessutom en jävligt bra roll. Jag såg till att hans mod måste komma från en dödslängtan, att han är lite suicidal. Jag kände att jag hade något på gång. Men projektet är helt dött nu. Sen fick jag "RoboCop" istället, och kan säga att det var ett par hack upp.

| 14 augusti 2012 19:01 |