Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

13 oktober 2011 | 19:01

Joel Kinnaman om "Snabba Cash"-trilogin

Dessutom: så bra är manuset till Zac Efrons amerikanska remake, "Easy Money".

Han har skippat backslicket och överklassvännerna, men hans fiender i den undre världen är kvar. Liksom längtan efter snabba cash. MovieZine träffade Joel Kinnaman och producenten Fredrik Wikström på inspelningen av den hett efterlängtade uppföljaren.  

Du hamnade i fängelse sist vi såg dig. Vad har JW haft för sig?

- Herr Johan Westlund har inte haft det lätt. Han åkte i fängelse för en ganska ansenlig mängd finnarkotika. Han är en person som inte kommer från den kriminella världen, så han känner ju inga. Då är det extra svårt för en sådan person att hamna i fängelse, och gå igenom det som man går igenom. Han har en lång volta där, plus att han har en besvärlig relation med några av de andra intagna. Så man får följa hans resa där. Det börjar i fängelset. Filmen börjar när han närmar sig sin första permission.

Och så blir han insyltad i något igen?

- Tror du…? Det får stå för dig (skratt). Den här filmen är egentligen… ett tillstånd. Det händer ingenting, vi säger ingenting, det är mer en naturfilm. Vi kallar den "dramedy", det är mer en relationskomedi. Innanför murarna.

Så JW har inte lärt sig att inte beblanda sig med sådana typer?

- JW har ju definitivt planer på att komma tillbaks till livet som han… Han är lite av ett ekonomiskt geni. Han har jobbat på som fan under de här tre åren. Han lyckades få undan lite pengar utav dom som han fick betalt för att blåsa sina vänner i första filmen, så han håller på försöker utveckla nya affärsidéer från insidan. Det är det, han är på väg ut på sin permission.

Allt det som klipptes bort från första boken, med hans försvunna syster, kommer det med i tvåan och trean? 

- Det kommer tillbaka. Men inte som en stor del i handlingen. Inte i den andra filmen. Kanske i den tredje…

Vad händer mer i "Snabba Cash III"?

- Vi håller på att jobba med manus nu, så det ska bli skitbra. Ska bli lika bra som den här. Och den här filmen är jag helt övertygad om kommer bli minst lika bra som den första. Babak Najafi har en helt annan stil som regissör än vad Daniél Espinosa har. Han kommer från dokumentärfilmshållet, så det har varit väldigt mycket friare… Vi har improviserat väldigt mycket. Scener som är två repliker i manus blir åtta minuters epos. Jag har haft många scener tillsammans med Drago, Dragomir Mrsic, som spelar Mrado. Han har utvecklats till att vara en av Sveriges bästa skådespelare. Vi har haft många improviserade scener ihop som har varit otroligt bra. Jag har haft några av mina största kickar på länge som skådis. 

Hur är stämningen mellan JW och Mrado i den här?

- Det får du se. Han sköt ju honom i första filmen, så det börjar ju inte bra. 

Du gör också amerikanska filmer och tv-serier, hur hinner du med allt?

- Det finns folk som är extremt skickliga på att planera mellan de olika produktionerna, och få ihop dagar. Så det har funkat bra, jag har fått mycket gjort och känner mig inte särskilt utarbetad. Nu blir jag klar här på fredag, sen har jag ett par veckor innan jag börjar med andra säsongen av "The Killing" i Kanada. Då har man lite tid att ladda om. Det är inte som att man har ett riktigt jobb (skratt).

Hur mycket jag än försöker, vill inte Joel Kinnaman berätta mer om handlingen i "Snabba Cash II". Filmernas producent Fredrik Wikström berättar att det är en medveten strategi från filmbolagets sida, att hemlighålla storyn så länge det går.

- Det som är kul med den här filmen att eftersom den inte bygger på böckerna sådär jättetydligt, så kommer heller inte publiken att riktigt veta vad som ska hända. Det tycker vi är kul, för att första filmen… hade man läst boken visste man hela tiden vart det var på väg. Här kommer man känna igen vissa saker, men vi vill ändå hålla det lite hemligt.

Vad kommer man att känna igen från Jens Lapidus böcker?

- Trean kommer vara väldigt nära den tredje boken, "Livet Deluxe". Men egentligen kan man säga att vår trilogi kommer handla i sin helhet om JW och Jorge. Varken JW eller Jorge är med i Jens andra bok, där har han helt andra karaktärer. Därför ville vi gå ifrån den och göra en trilogi som hade samma genomgående karaktärer. Vi har tagit lite olika element från Jens böcker till den här trilogin, men den är ganska fristående. Det är en uppföljare på första filmen.

Har ni lagt till eget också?

- Det har vi gjort. Den här filmen utspelar sig tre år efter den första, man får återse JW, Jorge, Mrado och Mahmoud som Fares Fares spelar. Sen när den här filmen slutar kommer vi att fortsätta några år senare i "Snabba cash III". 

Var det svårt att få tillbaks Joel?

- Det gick bra. Han har ju ett antal andra projekt, men han tackade också nej till ett antal amerikanska projekt för att göra den här. Han gjorde plats för oss. Det var hans val, han ville alltid komma tillbaka och göra fler.

Är det några nya karaktärer?

- Alla stora huvudkaraktärerna är såna som vi hade med i första filmen. Mahmoud som Fares Fares spelar har en större roll. Sen har vi en ny kvinnlig karaktär som heter Nadja som var med lite i "Snabba cash"-boken. Hon är med ganska mycket i den här filmen. I den tredje filmen kommer vi, precis som i "Livet Deluxe", att ha med Radovans dotter Natalie som en stor karaktär. Natalie är inte castad än men Nadja spelas av en nykomling som heter Madeleine Martin, hon är kanon.

Det var längesen man hörde något om den amerikanska remaken, "Easy Money". Vad sker där?

- Det finns ett manus på den, som jag tycker är ganska bra faktiskt. Historien utspelar sig i New York och jag tycker den fungerar väldigt bra att göra om till en amerikansk historia. Den kommer inte att göras som Stieg Larsson-filmen, utan här blir det verkligen amerikansk setting, amerikanska karaktärer och allting. Det är inget produktionsbeslut på den än och ingen regissör, så den håller fortfarande på att utvecklas. 

Är Zac Efron fortfarande inblandad?

- Ja, han är fortfarande tänkt att spela huvudrollen som JW. Han heter som samma där, i den amerikanska. Jay-vee... Det är bara han som är tillsatt än så länge. 

Så vad väntar man på nu?

- Det där är lite typiskt Hollywood, att saker och ting hamnar i utveckling, sen får man se, helt plötsligt kanske filmen ska göras jättefort… Det beror på många olika saker. Man vet aldrig om det blir en film, förrän man står på en inspelningsplats, så det är osäkert som med allt i Hollywood. Men jag är helt säker på att en dag kommer det att bli en amerikansk remake. Det var så otroligt stort intresse för den här remaken, nu sålde vi den till Warner Bros, om inte de gör den så kommer rättigheterna tillbaka till Tre vänner. Då kommer vi se till att den blir av på ett annat sätt. Så den kommer att bli av, en vacker dag. 

Inom kort kommer ännu mer om "Snabba Cash II" och "Snabba Cash III" här på MovieZine.se, så stay tuned.

| 13 oktober 2011 19:01 |