Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

15 november 2021 | 17:30

Jeremy Renner förklarar varför hans tv-serier egentligen är långfilmer

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg har snackat med den Oscarsnominerade skådespelaren Jeremy Renner om nya serierna "Mayor of Kingstown" och "Hawkeye".
Jeremy Renner är efter sina fem Marvel-filmer i rollen som Clint Barton/Hawkeye utan tvekan en skådespelare som de flesta känner till. Men innan karriären som superhjälte så hann han knipa två Oscarsnomineringar för sina roller i långfilmerna "The Hurt Locker" och "The Town".
 
En av mina egna personliga favoriter bland Renners filmroller är den i Denis Villeneuves "Arrival". Men troligtvis var det filmen Renner släppte direkt efter den, Taylor Sheridans "Wind River", som gjorde att det nu blev just han som fick chansen att axla Sheridans nya, ambitiösa och råa tv-serie "Mayor of Kingstown". Renner berättar nämligen under vårt samtal att han inte ens läste manuset till serien innan han tackade ja till rollen, när Sheridan hörde av sig. 
 
Under slutet av november kommer Marvel-fansen dessutom att få chansen att lära känna Clint Barton lite bättre, innan Renner lämnar över tyglarna till Hailee Steinfeld och hennes (för MCU) nya karaktär Kate Bishop i "Hawkeye". 
 
Jeremy Renner och Hailee Steinfeld som Clint Barton och Kate Bishop i "Hawkeye".
 
Handlingen i "Mayor of Kingstown" kretsar kring familjen McLusky, med absolut störst fokus på Mike McLusky (Renner). Mamman i familjen spelas av Dianne Wiest, medan Mikes bröder axlas av Kyle Chandler och Taylor Handley. Kingstown är ett litet samhälle där allt kretsar kring det stora fängelset i dess centrum, allt annat har egentligen bara växt fram runtomkring för att alla familjer till anställda vid fängelset ska kunna leva där i närheten.
 
En av McLusky-bröderna är polis, mamman arbetar som lärare och undervisar några av de intagna i fängelset, medan Mike och brorsan Mitch (Chandler) fyller en lite annorlunda funktion i Kingstown. Med kontakter inom polisen, bland gängen utanför fängelset och bland vakterna innanför, driver bröderna ett kontor som agerar opartisk mellanhand och medlare mellan de olika fraktionerna av samhället. 
 
Mot blygsamma summor ger man råd till familjer till intagna, hjälper polisen att sätta fast någon på bar gärning eller flyttar ett gammalt byte åt någon gängmedlem. Om ett bråk mellan en vakt och en inspärrad gängmedlem börjar att hota balansen utanför fängelset så är det bröderna McLusky man vänder sig till - det här specifika samhällets inofficiella "borgmästare". 
 
Under vårt samtal med Renner hinner vi givetvis snacka om både "Hawkeye" och "Mayor of Kingstown". Men vi grottar även ned oss i hur hoppet över till tv-sidan kom väldigt naturligt, hur det är att jobba med Taylor Sheridan och hur pandemin faktiskt möjliggjorde hans medverkan i båda tv-serierna.
 
Large f117f6735706ab7a382f5961d8bf9240 mayor2
Jeremy Renner som Mike McLusky i "Mayor of Kingstown".
 
Det senaste årtiondet har det varit nästan exklusivt i stora filmprojekt som man som tittare har kunnat följa dig. Det här nya årtiondet inleder du däremot med två stora huvudroller i två olika tv-serier, vad är det som nu har lockat dig över till tv-sidan till slut?
 
- Jag ser egentligen inte något av dessa två projekt som en del av "tv-sidan" av branschen. I alla fall inte i jämförelse med vad tv var när jag själv växte upp. Det här är snarare en slags längre berättarform, av vad som tidigare hade blivit en serie av stora långfilmer. Det finns ingen episodisk känsla till någon av mina serier. "Hawkeye" är en långfilm på sex timmar och "Mayor of Kingstown" är en långfilm på tio timmar.
 
- Det fanns med andra ord aldrig en känsla av att jag ville testa på att göra lite episodisk tv, där varje avsnitt är mer eller mindre fristående från varandra. I min värld håller vi fortfarande på med filmproduktion på högsta nivå. Det som är extra spännande med just den här typen av berättande är däremot att du kan justera längden på din berättelse för att kunna berätta den på bästa möjliga sätt. Du kan därför göra det möjligt för karaktärerna att utvecklas mer naturligt. Man behöver inte förlita sig bara på storslagna spektakel, som måste klämmas in i vanliga storfilmer, utan kan spendera mycket mer tid tillsammans med karaktärerna. 
 
- Det var exempelvis precis så som jag resonerade när vi beslutade oss för vilken version av "Hawkeye" som skulle göras. Liksom, låt oss expandera den här berättelsen... så vi faktiskt kan få lära känna den här karaktären lite bättre. Det är ju inte så mycket som vi vet om Hawkeye eller Clint Barton egentligen. Så, det lockade inte lika mycket att försöka klämma in allt det i en actionpackad långfilm på två timmar. Särskilt inte när vi kunde lägga lite mer tid på att verkligen lära känna honom - och visa vem han faktiskt är. Det kändes mycket mer intressant för mig.
 

"Jag spelade in båda serierna direkt efter varandra."

 
Hailee Steinfeld och Jeremy Renner dyker upp i "Hawkeye" hos Disney+ i november.
 
Du spelade in både "Hawkeye" och "Mayor of Kingstown" mitt under pandemin. Utöver det uppenbara med massa extra tester och ansiktsmasker, hur var det att axla två stora projekt under den här tiden? 
 
- Jag spelade in båda serierna direkt efter varandra. På grund av allt kring covid, så var jag för det första bara så glad över att ens ha turen att faktiskt kunna fortsätta arbeta under pandemin. Men inte nog med det, jag kunde även låta min dotter vara med hela tiden. I normala fall måste jag vara iväg från henne medan jag arbetar, men nu skulle hon ju ändå gå på "Zoom-skola" så hon kunde vara med mig hela tiden under båda inspelningarna. Om pandemin inte hade kommit när den kom så hade jag nog inte gjort båda produktionerna... för jag hade inte velat vara borta så länge från min dotter. 
 

"Det finns många samhällen likt just det här"

 
Large f117f6735706ab7a382f5961d8bf9240 mayor of kingstown jeremy renner
Kyle Chandler och Jeremy Renner som bröderna McLusky i "The Mayor of Kingstown".
 
Vad är "Mayor of Kingstown" för typ av serie?
 
- "Mayor of Kingstown" griper verkligen tag i en. Jag vill inte använda ord som "tung" eller "mörk" för att beskriva den, utan den är snarare helt enkelt grundad i verkligheten. Det finns många samhällen likt just det här, på olika platser runtomkring vår planet. Där den specifika ortens största inkomstkälla är eller kretsar kring ett fängelse. Du är antingen en fånge, någon som arbetar på fängelset eller en familjemedlem till någon som antingen arbetar eller sitter inspärrad på fängelset. En slags "dysterhet" är kanske ett mer passande ord, för att beskriva känslan i serien. 
 
- Det finns verkligen en hel del intressanta och fascinerande mekanismer kring hur den typen av ställen fungerar... och sanningar om hur saker inte fungerar. Vilket jag tycker fungerar som en väldigt bra bakgrund till att kunna berätta bra historier - och där lyckas Taylor Sheridan utan tvekan att leverera. 
 

"Han är en problemlösare"

 
Large f117f6735706ab7a382f5961d8bf9240 mayor
Jeremy Renner och Tobi Bamtefa i "Mayor of Kingstown".
 
Hur ser du på din egen karaktär som den inofficiella "borgmästaren" i det här speciella samhället?
 
- Han är en problemlösare, en fredsmäklare, han är oljan som får motorn att fungera i det här samhället. En absolut nödvändighet. Alla som växer upp i en viss typ av miljö, blir en produkt av den. Det är något som stämmer in på alla som växer upp och arbetar i just den här fängelsestaden, på ett eller annat sätt. Där det för många även finns en slags dysterhet kring att det inte verkar finnas något sätt att faktiskt ta sig därifrån. Du är fast, antingen som en intagen eller som någon med ett jobb inom fängelsesystemet. Eller som i min karaktärs fall - en slags inofficiell "borgmästare", som medlar och bibehåller freden mellan alla dessa olika fraktioner som uppstått.
 

"Jag tackade ja utan att ha läst ett enda ord ur manuset"

 
Jeremy Renner som Mike McLusky i "Mayor of Kingstown".
 
Taylor Sheridan håller nästan på att bygga upp ett eget litet tv-universum hos Paramount+ med sina produktioner, som visserligen är fristående från varandra men ändå känns sammanlänkade eftersom de alla tycks vara så förankrade i den verkliga världen. Håller du med om den beskrivningen av hans sätt att skriva?
 
- Sheridan är en helt fantastisk manusförfattare, vilket var varför jag tackade ja utan att ha läst ett enda ord ur manuset. Han kan vara underbart våldsam och aggressiv i sitt skrivande, samtidigt som han kan vända på myntet och skriva ömt, känslosamt och poetiskt lika bra. Både när det kommer till dialog och det tematiska i berättelsen. 
 
- Allt har en mening... det finns inget fett eller någon slags utfyllnad i hans sätt att skriva heller. Mitt i allt detta så finns det dessutom alltid en väldigt verklighetsförankrad känsla som förhöjer allt ännu mer. Den här serien följer allt detta, som är så typiskt för Sheridans sätt att skriva. Det här är en fiktiv ort, men baserad på flera riktiga ställen som faktiskt fungerar på det här sättet i verkligheten. 
 
 
Den första säsongen av "Mayor of Kingstown" kommer att bestå av totalt 10 avsnitt, med premiär den 15 november hos Paramount+. Hawkeye dimper ned den 24 november hos Disney+ och kommer att bestå av totalt 6 avsnitt. Båda serierna släpper ett nytt avsnitt varje vecka.
 

Läs också: Michael C. Hall tillbaka som Dexter: "Jag var också missnöjd med slutet"

 
Kommer du att ge "The Mayor of Kingstown" och "Hawkeye" en chans under november? Vilka är dina favoritroller med Jeremy Renner? Kommentera gärna nedan!
| 15 november 2021 17:30 |