Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

6 november 2021 | 15:00

Michael C. Hall tillbaka som Dexter: "Jag var också missnöjd med slutet"

Michael C. Hall berättar för MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg om varför "Dexter" är tillbaka - och om han kan tänka sig att återvända fler gånger.
Det har äntligen blivit dags för premiär och återupprättelse för berättelsen om USA:s tveklöst mest populära seriemördare; Dexter Morgan. I samband med "Dexter: New Blood"-premiären hos Paramount+, har vi på MovieZine även fått chansen att dela med oss av ett inspelat videosamtal med huvudrollsinnehavaren Michael C. Hall i egen hög person. 
 
Men innan vi drar igång med intervjun så kan det kanske vara på sin plats med en liten förklaring till varför den nya miniserien är så speciell (för den otålige finns hela intervju-klippet längst ned i artikeln). Och varför den nu exempelvis kan tända hoppet för besvikna "Game of Thrones"-fans världen över.
 
Den första säsongen av "Dexter" hade premiär på Showtime redan i oktober 2006, långt före dagens fullspäckade streamingvärld serverade oss alla med oändliga möjligheter och alternativ av tv-underhållning. Michael C. Hall var då mest känd för sin oerhört fina prestation som David Fisher i HBO-serien "Six Feet Under", men skulle snart för evigt göra sitt eget ansikte synonymt med seriemördande.
 
Handlingen i originalserien var enkel. En seriemördare arbetade som blodstänks-expert åt polisen i svettiga Miami, vilket gjorde det enkelt för honom att hitta hemska människor att sedan straffa på egen hand. För Dexter Morgan, vår hjälte i seriemördarkläder, hade nämligen en hederskodex som endast lät honom mörda den värsta sortens människor... och bara om han var säker på att de faktiskt hade gjort "det" han misstänkte.
 
Det gamla "Dexter"-introt räknas fortfarande till ett av de bästa någonsin.
 
Clyde Phillips var originalseriens skapare och showrunner under de fyra första säsongerna av "Dexter", under den tiden som serien var som allra mest populär bland både vanliga tittare och tv-kritiker. Det är nu han som har plockats in och skrivit den nya serien "Dexter: New Blood", efter att Hall sagt att han älskade hans idé för hur en fortsättning av serien hade kunnat se ut.
 
Originalserien sändes i totalt åtta säsonger och avslutades med ett sånt där finalavsnitt som har gått till historien som särskilt dåligt och förargelseväckande. Efter att ha spenderat åtta säsonger i Miami slutade det nämligen plötsligt med att Dexter stack till Oregon och började arbeta som skogshuggare, för att inte åka fast för de många morden han begått. Hans inre röst, som hela tiden berättat för oss tittare vad som försegått i Dexters minst sagt annorlunda hjärna... var dessutom knäpptyst under hela avslutningen.
 
Fansens egen ilska har däremot länge funnit hopp i att Hall själv har varit tydlig med att han inte varit helt nöjd med hur serien slutade. Åtskilliga år av frågor om han kan tänka sig att återvända till rollen - och avsluta allt på rätt sätt, kommer nu alltså slutligen att besannas. Och frågan är ändå om inte HBO sneglar över och nu börjar fundera på hur en eventuell nionde säsong av "Game of Thrones" hade kunnat se ut om några år?
 
Under vårt samtal med Hall så berättar han både om varför han kände att det nu var dags att återvända till rollen som Dexter Morgan, vad som var annorlunda den här gången och huruvida han kan tänka sig att återvända till rollen även efter "Dexter: New Blood". 
 

"Missnöjet kring det där slutet, har nu gjort det möjligt att komma tillbaka"

 
Michael C. Hall och Jennifer Carpenter tillbaka i rollerna som syskonen Dexter och Debra, i den nya miniserien "Dexter: New Blood".
 
Det fanns vissa delar av finalavsnittet av originalserien som fungerade rätt så bra, men det råder ju inte direkt någon tvekan om att de flesta tittarna blev besvikna och hade hoppats på "mer". Vilket inte är helt ovanligt när det kommer till populära tv-serier. Det är däremot avsevärt mer ovanligt att en serie kommer tillbaka ett årtionde senare med en fortsättning. Vad var det som gjorde att den fortsatta berättelsen i "Dexter: New Blood" kändes som rätt sak för er att göra?
 
- Möjligheten att återvända till serien har hela tiden funnits där, ända sedan dagen vi avslutade den. Jag har däremot aldrig riktigt känt att tajmingen har känts rätt eller att vi haft den rätta berättelsen att bygga vidare på. Men, jag har samtidigt hela tiden haft kvar en vilja att göra något som kunde hedra och ställa till rätta - inte bara tittarnas utan även mitt eget - missnöje kring hur serien tog slut.
 
- På sätt och vis är det ju faktiskt missnöjet kring det där slutet, som nu har gjort det möjligt att komma tillbaka på det här sättet. Vi hade inte haft möjligheten att ställa allt till rätta om vi hade lyckats avsluta originalserien på ett mer tillfredsställande sätt den första gången. Men eftersom det kändes som att tillräckligt lång tid hade gått nu. Där jag hade hunnit göra en hel del annat både professionellt och i mitt eget liv, samtidigt som det har hunnit gå lika lång tid för Dexter - vilket gav oss en möjlighet att använda det i vårt berättande också. 
 
- Framför allt faktumet att Harrison nu har hunnit växa upp och balanserar på gränsen mellan att vara en ungdom och en ung vuxen. Möjligheten med att vi nu kunde låta honom komma tillbaka in i Dexters liv, efter all den här tiden, var nog en av de viktigaste stöttepelarna i vårt bygge av den här nya säsongen. Det hade givetvis gått att göra något slags hopp framåt i tiden även tidigare, men nu fanns det ingen anledning till det. Nu kunde vi låtsas att tiden har rullat vidare och att vi bara behövde slå på kamerorna igen.
 
Jag hoppas att du fattar vilken press ni lär sätta på "Game of Thrones"-gänget nu...
 
- Haha, ja det har du nog rätt i!
 
Michael C. Hall som Dexter Morgan i "Dexter: New Blood".
 
Inför den första säsongen så har du berättat hur du faktiskt ägnade dig åt att stalka folk på riktigt, för att komma in i karaktärens huvud så att säga. Hur såg förberedelserna ut inför den här vändan?
 
- Efter att ha spelat honom i åtta säsonger och allt jag gjorde innan det, så var väl det min förberedelse även för den här vändan. Förberedelserna nu handlade nog mer om att sitta med manusförfattarna och fundera ut allt som hänt sedan sist. Den här gången kunde vi planera hela säsongen långt före vi började med inspelningarna. Sedan spelade vi in allt som om det vore en långfilm på tio timmar, snarare än ett avsnitt i taget. 
 
- En del av det var även att fundera på vem Dexter egentligen är nu, på vilka sätt han är annorlunda efter all den här tiden. Eller åtminstone försöker att vara annorlunda. Utöver det litade jag väl bara på att han fanns kvar inom mig på något sätt och hoppades att jag skulle kunna hitta tillbaka till honom när kamerorna väl började rulla igen. Och han fanns lyckligtvis kvar, det var riktigt kul. 
 
Jag har givetvis ingen aning om hur den här miniserie-säsongen kommer att sluta. Men även om det mot förmodan skulle sluta med att din karaktär dör... faktumet att ni låter Jennifer återvända till sin karaktär, efter vad som hände i säsongsfinalen senast, gör ju samtidigt att du själv troligtvis kommer att fortsätta få frågan om det kommer fler säsonger. Oavsett slutet nu. Så, det är lika bra att jag är först på bollen här och frågar dig direkt. Är du sugen på att återvända till rollen igen efter den här miniserien?
 
- Nu tar vi det ett steg i taget här va!? Haha. Vi får allt låta den här vändan släppas för allmän beskådan innan jag börjar fundera på den frågan, igen. Men... men. Kanske?
 
 
Det första avsnittet av snöiga "Dexter: New Blood" kommer att släppas på Paramount+ den 8 november. Därefter kommer nya avsnitt att släppas varje måndag, den nya miniserien kommer att bestå av totalt 10 avsnitt.
 
Sedan får vi helt enkelt vänta och se huruvida det går att övertala Hall att återvända ännu en gång till rollen som Dexter Morgan. Dörren verkar ju i alla fall inte vara helt stängd för det så... kanske?
 

Läs också: Trailer avslöjar äntligen handlingen i "Dexter: New Blood"

 
Kommer du att ge "Dexter: New Blood" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 6 november 2021 15:00 |