Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

21 juni 2009 | 13:55

"Jag är den kvinnliga huvudrollen"

Kanadafödde Ryan Reynolds har blivit en av Hollywoods hetaste talanger. På sistone har han spelat in "Wolverine", "Fireflies in the Garden" och "Adventureland" för regissören Greg Mottola ("Supersugen").

I sommarens romantiska komedi “The Proposal” får Reynolds mer än han bett om, när han går med på att gifta sig med Sandra Bullock. Hans dominerande chef kräver äktenskap för att hon ska slippa deporteras till Kanada, och vips är de på väg till hans föräldrahem i Alaska, för att släppa den ”glada” nyheten för hela tjocka släkten...

"The Proposal" härstammar från komedierna från Hollywoods gyllene era. Är du ett fan av dessa filmer?

Jag älskar dem - särskilt allt med Tracy Hepburn. Jag avgudar dem verkligen. Och följer man dem ser man verkligen hur genren utvecklas. Hur andra fenomenala regissörer, som Reiner i "När Harry mötte Sally" lånar från den mallen. Här tror jag dock att jag är Hepburn och hon Tracy. Jag är på sätt och vis den kvinnliga huvudrollen (skratt). Vi har ombytta roller för den här typen av film.

Du är visst vän med manusförfattaren Peter Chiarelli?

Han skrev manuset för många år sen, när vi jobbade på en annan film. När jag läste det sen kände jag såklart igen delar av dialogen. Jag frågade, "Pete, har inte jag sagt det här till dig vid något tillfälle?". Jag insåg att han skrev rollen med mig i åtanke vilket var väldigt smickrande. Sen kom Sandra Bullock ombord, det var som om en dröm blev sann. Sandra är en god vän, och man får sällan chansen att spela in en film där personkemin redan finns med från början. Man hittar den kanske halvvägs genom ispelningen, och önskar man fick börja om. Jag minns vår första dag, en repetition på sex timmar blev klar efter 45 minuter, för att allt satt redan från första repliken.

Vad överraskade dig mest under inspelningen?

Att se Sandy naken (skratt). Det var intressant. Jag menar, det är alltid udda när man jobbar ihop med en vän. Någon man känt länge, och plötsligt har man, du vet, hennes nakna kropp över sig - det är väldigt konstigt. Saken med en filminspelning är... det finns alltid tjugo tekniker i närheten som kliar sig i röven och undrar vad det blir för lunch. Ingen romantisk miljö med andra ord. Men det är vårt jobb att få det att se ut som det. Så på sätt och vis var det inga överraskningar.Jag är mest tacksam att ha en motspelerska som kunde lära mig så mycket.

Som vad?

Hur hon kan sammanfatta en hel romans känsloregister i en enda blick. Det är inget jag vill ta efter, för det går inte. Hon är unik i det avseendet.

Hur var Anne Fletcher som regissör?

Anne har en lång bakgrund som koreograf, och tar med sig den energin. Och komedi handlar verkligen om koreografi. Man måste ha rytmen och takten. Man kan inte vara på dåligt humör omkring Anne, hon är som mänskligt Prozac. En otrolig kvinna.

Är komedi svårare än drama?

Jag började min karriär inom improvisation. Så hamnade jag i L.A., och komedi var alltid lite lättare för mig. På sistone ser jag snarare motsatsen. Jag tycker det är mer utmanande, eftersom en komedi sätter en viss ton redan från början som man sedan måste behålla hela vägen. I ett drama finns toppar och dalar. Det är lättare att hantera.

Du jobbar verkligen med alla genrer nuförtiden.

Jag har haft tur... Turen att få prova på allt. Det kan förändras imorgon, men just nu får jag göra lite av varje.

Du blev också utvald till en av världens sexigaste män förra året.

Jag kämpade hårt för den titeln!... Jag tror att jag blev tredje sexigast, eller något sånt - ett nummer ingen minns. Det är en så fånig utmärkelse.

Hur kändes det?

Otroligt sminckrande. Men svårt att väva in i varje samtal (skratt)... Det är fånigt, men också kul. Hellre det än att bli världens mjukaste man, eller något.

Du är hur som helst i fantastisk form i "The Proposal".

Dumt nog hade jag gått med på att springa New York City Marathon, som skulle vara några månader efter inspelningen. Jag gick upp 4.30 i den bittra kylan för att springa 10-15 kilometer, varje dag. Det var rätt hemskt. Men jag hade lovat Michael J. Fox att göra det för hans stiftelse, så... Jag kunde inte backa ur.

Och hur gick det?

Det var en otrolig upplevelse. Men inget jag gärna gör om igen.

Din karaktär i filmen bryter familjetraditionen genom att lämna hemstaden för att bli förläggare i New York. Vad sa din familj när du flyttade från Kanada för att bli skådespelare?

Jag kommer från en väldigt testosteronstinn familj. Jag menar, jag har tre äldre bröder. Pappa var polis, brorsan är polis... Ärligt talat fick de veta att jag var i L.A. först efter några månader (skratt). Och det gick gradvis, det fick ta ett tag. Men så snart man ser resultat... Det är svårt att förneka att det går bra för ens barn, när man ser honom på Entertainment Tonight. "Han verkar klara sig åtminstone." Så jag tror att de accepterade det till slut.

Läs intervju med Sandra Bullock

| 21 juni 2009 13:55 |