Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

17 maj 2014 | 19:30

"Iron Sky"-uppföljaren spelas in nästa vår

Regissören Timo Vuorensola ger oss en exklusiv uppdatering på sina kommande projekt, inklusive "Jeremiah Harm" och "Fear Paris".

Han är den finske filmnörden som slog igenom med independentfilmen "Iron Sky": en skruvad sci-fi-komedi med rymdnazister och giftig USA-kritik. Timo Vuorensola har nu många nya bollar i luften, inklusive en skräckantologi och ett zombiemanus. Men först ska det bli en uppföljare på Finlands dyraste film. MovieZine tog en bira med regissören i Cannes, där han söker finansiärer och ställer till med fester för genrefilmsälskare.

- Jag har några andra filmer som är i olika stadier, men "Iron Sky 2" är den som håller mig mest sysselsatt just nu. Den är i ett bra läge, folk gillade den första filmen, den gick bra i Skandinavien och Tyskland... Vi har ett riktigt jävla bra manus. Det är helt galet, jag lovar dig. Jag läste manuset och tänkte "va fan, verkligen? Hur ska jag filma det här?"

Blir tvåan lättare att finansiera?

- Jag tror det. Samtidigt har vi en större budget och det medför nya utmaningar. Men folk som har sett första filmen vet vad det handlar om, det gör det mycket lättare att diskutera. När jag kom till Cannes för första gången för sju år sen ville ingen höra talas om "Iron Sky". Ingen trodde på en film om nazister. Men vi kom tillbaks år efter år, och till slut började vi få pengar.

Uppföljare vill alltid bli större, men hur ofta blir de lyckade?

- Helt rätt. Det finns bra uppföljare, men det vanliga sättet är att man gör en ny film så fort den första har blivit framgångsrik. Jag tycker det är mer intressant att göra som "Mad Max" eller "Terminator", de börjar med en rätt liten film, och bygger på den tålmodigt med tvåan och trean. Man får inte skynda. "Iron Sky" var alltid en idé för tre filmer, givet att den första skulle bli någorlunda framgångsrik. Så det finns planer för en tredje film, men vi fokuserar på en i taget nu.

Hur långt har du kommit?

- Vi har ett första utkast av manuset och vi har en budget. Vi börjar spela in i mars och filmen är tänkt att släppas 2016. Handlingen bygger vidare på konspirationsteorin i den första filmen. Där handlade det om hur Hitler experimenterade med antigravitation mot slutet av andra världskriget. Han hade hemliga forskarlabb i Antarktis, varifrån han skickade särskilt utvalda übermensch till månen. Andra delen ställer frågan - var kom den teknologin ifrån? Var kom idén om den ariska rasen ifrån? Var kom historiens alla galningar ifrån? Delvis utgår den ifrån teorin om en ihålig jord, och varelser som bor inuti jorden. Det blir bland annat dinosaurier...

Men ni skippar tvåan i titeln.

- Det är en liten hyllning till "Star Trek", vi drev med "Star Trek Into Darkness" så vi skippade även kolon. Den heter "Iron Sky The Coming Race", haha. "The Coming Race" är faktiskt en bok som skrevs på 1800-talet och handlar om just dessa underjordiska varelser.

Hur är status på "Jeremiah Harm"? Du släppte en teaser redan för ett par år sedan.

- Det är en Los Angeles-baserad produktion, så den kommer att ta lite mera tid. Den kräver lite mera resurser, och sådana projekt kan ibland rinna ut i sanden. Det kan handla om att man inte hittar rätt skådespelare. "Jeremiah Harm" låg uppe på bordet redan innan jag kom ombord. Det är ett komplext pussel. Det är en stor film, så det kommer ta en längre tid att få ihop alla bitar. Men den går framåt. Vi har just haft en del väldigt bra möten, det känns bra, men jag vet inte när den blir av.

Finns det några skådespelare som är klara?

- Det finns det, men jag kan inte berätta något.

Och några nya i "Iron Sky 2"?

- Det också, men jag kan inte berätta något. Vi har inte gått ut med det än.

Vad händer med "I Killed Adolf Hitler"?

- Den är borta. Vi fick inte igång produktionen. Det handlade inte om några konstnärliga hinder, utan till slut var det produktionsbolaget som lade ner den. Det är synd, jag gillade verkligen idén. Manuset är bland det bästa jag läst i mitt liv, så jag hoppas att någon annan plockar upp filmen. Jag hade gärna gjort den, vi kom rätt långt och var nära inspelningsstart, men allt var inte på plats.

Du gör också en av delarna i skräckantologin "Paris, I'll Kill You".

- Den heter nu "Fear Paris". Det är på gång, vi kommer att spela in den i år. Jag har ett segment, Joe Dante har ett och Xavier Gens ett. Två andra regissörer kommer också. Det blir en riktigt udda och skruvad film, som jag verkligen ser fram emot. Också en sådan film som tog evigheter att finansiera, men nu ska den bli av.

Vad har du mer på gång?

- Jag skriver en som heter "Dead Rise". Det handlar om dykare som söker efter ett vrak men hittar något annat, en ubåt på havets botten. Ingen känner till den, den är tysk och härstammar från Andra världskriget, men i toppskick. Den har legat på havets botten länge men man ser inte ett hål. Man förstår inte varför den sjönk till botten. De undersöker den närmare och upptäcker att den är full med zombies.

Blir det något i stil med norska "Död snö"?

- Nej, nej, jag vill göra den som en klassisk, klaustrofobisk skräckis. Jag har inte sett några andra skräckfilmer som utspelar sig på en ubåt, det finns inte så många, va? Dykning är också visuellt intressant, och jag ska för första gången också jobba i 3D.

Vad har du för drömprojekt i framtiden?

- Jag vill gärna fortsätta göra science fiction. Målet är att gå större och större. Jag skulle gärna regissera en "Star Trek"-film någon dag. Jag vet inte vilket nummer det blir bara.

Är du ett fan?

- Jadå, jag är en trekkie. Trekker, trekkie.

Och om "Star Wars: Episod IX" erbjöds dig?

- Jag skulle be dem att sticka upp den i röven, haha. Nej, ingen regissör skulle väl ärligt talat säga så, men jag är en trekkie i hjärtat. Jag respekterar "Star Wars" men de har gjort dåliga saker till den serien. Inget kan rädda dem längre. Varför sparka på en död häst? Visst, den kommer att röra sig, men det betyder inte att den är vid liv.

| 17 maj 2014 19:30 |