EXKLUSIVT

Skribent

Erik Dalström

3 februari 2015 | 18:00

J.K. Simmons: "Miles gillade inte att bli slagen"

Skådespelaren berättar för MovieZine om felsagda svordomar, musiken och att jobba med en ung regissör i "Whiplash".
J.K. Simmons har redan hunnit med att spela många minnesvärda karaktärer i filmer som exempelvis "Juno""Spider-Man" och fängelseserien "Oz". 

I Damien Chazelles "Whiplash" får han chansen att både använda sina röstresurser och skådespelartalanger, i rollen som den hårde musikläraren som utsätter en talangfull ung elev för hårda prövningar.

MovieZines Erik Dalström träffade Simmons i Cannes där skådespelaren berättade om en felsagd replik som regissören valde att ha kvar, samarbetet med de betydligt yngre Miles Teller och Damien Chazelle, och mycket mer.

Gillar du att se filmerna du själv är med i?

- Det varierar, haha. Det beror på hur bra filmen är. Ibland är det svårt att tänka på att jag snart närmar mig 60 år när jag ser och känner mig som en 19-åring. Så det är ett väldigt annorlunda perspektiv att förhålla sig till. Men jag gillar att se filmerna som är riktigt bra, som den här.     

Hur var det att spela den här karaktären? Full av intensitet och under en så kort inspelningsperiod?

- Det var verkligen intensivt eftersom vi enbart filmade under 20 dagar. Det var svårt röstmässigt. Det fanns ingen korrektur av talet och språket som jag använde. Damien (regissören) försökte även lägga upp mitt schema där han delade upp de olika skrikscenerna, så jag hann ladda och förbereda mig.

Var det mycket repetitioner?

- Vi övade några av ”beatsen” och även en del ”slapping”, för Miles var en sådan mes när det kom till att bli slagen, haha. Vi övade även mycket på de musikaliska scenerna som var bland det roligaste för mig. Det var stunderna när jag kände mig som en riktig jazzmusiker som var de mest minnesvärda. Är du en jazzälskare?

- Jag har aldrig varit så insatt i jazzen tidigare. Jag uppskattar bra musik i alla typer av genrer, rock'n'roll, klassiskt och jag hade lyssnat lite på jazz innan, men inte så mycket. Så jag spenderade en massa tid och förberedelser till att lyssna på alla låtarna samt att memorera alla mina repliker. Jag hade på mig ett par hörlurar nästan konstant för att komma in i rytmerna och jazzvibbarna.

Vad har du för musikalisk bakgrund?

- Jag pluggade musik i college och min pappa var även musiklärare. Så både jag och mina syskon växte upp med mycket sång och körer i skolan. Det var början till allt.

Det finns massa förolämpningar i manuset, var alla där från början? Hade du någon favoritreplik?

- Det fanns en hel del av det från början i manuset. En sak som var väldigt underhållande med att göra den här filmen, speciellt med tanke på att Damien bara är ett ”barn” till regissör, var att han kom till inspelningen väldigt förberedd med exakt allt han hade tänkt sig för dagen, samtidigt som han var väldigt mottaglig för oss skådespelare. Vi kunde komma med synpunkter och på så vis skapa ett samarbete med varandra. Både Miles och jag kom med olika idéer och en del var att improvisera delar av dialogen. Några av replikerna var därför mina egna. - Det fanns en replik, jag kommer inte säga vilken, som jag hade tänkt säga så som den var skriven men råkade sabba till den. Damien verkade gilla det och beslöt sig för att behålla den repliken i filmen, vilket jag önskar att han inte hade gjort, haha. Han tyckte den var så himla rolig medan jag såg det mer som ett misslyckande.  

Hur var din relation till Miles?

- Om man bortser från åldersskillnaden så fann vi varandra väldigt fort. Vi var som två killar på en fotbollsplan på high school och skämtade med varandra som i omklädningsrummet. Vi gick verkligen in i våra roller.

Hur var det att jobba med en sådan ung regissör?

- Jag är 59 år gammal så alla är nästan unga för mig, haha. Jag drar jämförelsen till Jason Reitman hela tiden, för jag tror Jason var ungefär i samma ålder när jag gjorde min första film med honom. En sak som de har gemensamt i den åldern, förutom att de är smarta och har en bra utbildning inom filmproduktion, är att de har en total förståelse till alla aspekter av filmskapandet.  De kommer alltid väl förberedda till filminspelningen och de är båda öppna till ett samarbete med sina skådespelare, genom att lyssna och ta sig till deras synpunkter. Det är det roligaste med filmskapandet för mig.


"Whiplash" får premiär fredag den 6 februari.
| 3 februari 2015 18:00 |