INSPELNINGSBESÖK

Skribent

Jakob Åsell

17 mars 2019 | 01:00

MovieZine besöker inspelningen av "Knightfall"

Landry och hans tempelriddare är snart tillbaka på HBO Nordic när "Knightfall" rider in till sin andra säsong av korståg, svek och svärdstrider. MovieZines Jakob Åsell drog på sig gummistövlarna och besökte inspelningen utanför Prag.
Trötta statister i ringbrynja står i kö till bricklunchen framför en brun barack, på en bänk utanför sitter två nunnor med sina smartphones. Regntunga oktobermoln hänger över den slitna Barrandov-studion i Prags utkant, alldeles nyss stod en två meter lång man i rustning bredvid mig vid pissoaren och känslan är att jag har landat mitt i ett avsnitt av "Extras".
 
Den röda inspelningslampan utanför studiodörren har slocknat och en riddare passar på att ta en rökpaus. Inga cigaretter får dock komma i närheten av den enorma medeltidsstaden i trä som byggts upp en bit från själva studion. Laminerade "No smoking"-skyltar varnar om motsvarande 20 000 kronor i böter för den som röker bland träkulisserna. Ingen vill upprepa det som hände under första säsongen då det oerhört detaljerade kulissbygget som föreställde medeltida Paris brann ner strax efter att inspelningen startat.
 
"Allt har gått bra såhär långt, inget har ju brunnit ner... än!", är reflex-svaret jag får från en av skådespelarna på frågan om hur inspelningsarbetet går.
 
 
En olycka kommer ju sällan ensam. Skådespelaren Simon Merrells (tempelriddaren Tancrede) tog sig, bokstavligt talat vatten över huvudet under första inspelningsdagen av pilotavsnittets stora stridsscen i Dubrovniks hamn. "I fyrtio gradig-hetta, fastkedjad till en kista innehållandes den heliga graalen sprang jag ut på en brygga på flykt från saracener mot ett väntande skepp.", berättar Merrells när jag tar upp incidenten.
 
"Det var en stor och mäktig kranbild med mycket action i bild som vi hade övat på tidigare. Men när vi sen gick på inspelning så stannade plötsligt några statister upp mitt framför mig där jag sprang på bryggan. Jag tappade balansen och vips så befann jag mig i vattnet. Eftersom att det var en så varm dag så var min första tanke medan jag sjönk mot botten i min otroligt tunga rustning - ...this is fucking nice!", fortsätter Merrells. "Det fanns inte en chans att jag hade kunnat ta mig upp ur vattnet själv så som tur var hade vi två dykare på inspelningen som direkt fiskade upp mig underifrån likt två delfiner. Det första jag hörde när jag kom upp till ytan igen var regissören som ropade i högtalaren:  - Jättefint Simon, kan du göra om det där tio gånger till? Vilket jag sen gjorde. Tack så mycket för att du påminde mig om det, verkligen..", skrattar Merrells med kaffekoppen i hand, iklädd en medeltida särk. 
 
 
Vi får följa inspelningen med trådlösa hörlurar via en monitor. Ett meditativt lugn infinner sig när det vrålas ut "Quiet on set!" och jag ber till medeltida gudar att jag kommit ihåg att sätta min mobil i flight mode. Skådespelarna vi möter har höga förhoppningar inför en andra säsong utan fler missöden under inspelning. Det finns en revanschlusta i teamet efter den stora branden som vände upp och ner på så mycket av förproduktionsarbetet under första säsongen. En förhoppning om att resa sig ur askan för att äntligen få fokusera på storyn och karaktärerna och på så vis få ut en oförlöst potential i tv-rutan.
 
Återupprättelse är även en tematik som genomsyrar manuset för den andra säsongen. Efter den dramatiska och våldsamma finalen av den första säsongen så kretsar nästa kapitel oundvikligen kring jakten på hämnd och resning för tempelriddaren Landry och hans mannar. Andra säsongen kommer enligt snacket här att bli både skarpare och rakare med färre sidohistorer att hålla koll på.
 
 
"Mörkret dryper igenom säsong två, från scenografin till kostymerna. Allt är doppat i en betydligt mörkare palett än tidigare", säger skådespelaren Pádraic Delaney som återkommer till rollen som riddaren Gawain. "Det reflekterar stämningen i berättelsen. Det hänger ett mörkt moln över andra säsongen och en känsla av att något hemskt är på väg att hända, vilket passar in med tanke på allt som hänt tidigare."
 
"Förresten, nämnde jag att det kommer att bli mörkt!?", skojar Delaney i farten med sin för dagen skrovliga förkylnings-röst innan vi journalister smyger vidare i studiokorridorena bland plasttunnor med svärd och fikabord.
 
 
I samma studiokorridorer har Miloš Forman en gång i tiden gått runt och grubblat mellan tagningarna under inspelningen av "Amadeus" och Tom Cruise har stått här och stretchat inför nästa stunt i första "Mission Impossible"-filmen. Nu fylls den tjeckiska studion istället av skäggiga britter i riddarrustning, nyfikna filmjournalister som rycker i fel dörrar i jakt på toaletterna samt en viss film-ikon från en galax långt, långt borta.
 
Mark Hamill har bytt ljussabeln mot ett medeltida svärd i rollen som den ärrade drillinstruktören Talus och hans närvaro i studion förvandlar även de hårdaste av tempelriddare till fnissiga småpojkar. Bortsett från fniss skänker Hamills ankomst gott om stjärnglans till History Channels skitiga kontring mot "Game of Thrones" och "Vikings" och kanske kan han locka en helt ny publik till en andra säsong som centralgestalten Tom Cullen (Landry) lovar kommer att bli hårdare,  blodigare och sexigare än den första.
 
 
Walesaren Tom Cullen som har varvat inspelningen av "Knightfall" med sin egen regidebut, en drömsk arthouse-kärlekshistoria, ägnar den lilla fritiden han har i Prag åt sin nyfunna passion för nationalsporten ishockey ("Have you seen those guys?!"). Han har hunnit lära sig lite tjeckiska på fritiden men erkänner att de flesta fraser han plockat upp kretsar kring öl och cigaretter ("..don't smoke, kids!").
 
Jag frågar om hemlängtan och Cullen medger att det är lätt att bli lite galen när man rycks ur sitt sammanhang och flyttar ensam till ett främmande land utan alla de ting och människor omkring en som påminner en om vem man är som person. Att man sen spenderar större delen av tiden i exil iklädd rollen som en medeltida tempelriddare ställer även det till saker och ting för ens egen identitet, menar Cullen. Samtidigt tycks han trivas med den hårda träningen och att få rida på hästar och slåss med stora svärd på arbetstid. Att arbetet innebär en del skador är inget han tar allt för hårt på. När någon frågar om hans lindade pekfinger svarar Cullen "- Oh, I got hit with a flaming sword yesterday.." och bjuder på ett snett leende.
 
Hemresan närmar sig för oss journalister och jag får med mig en högst ofrivillig souvenir. Det sista jag gör i Prag är att leta upp en prisvärd frisör i kvarteret. Efter en intensiv vecka av intervjuer och inspelningsbesök zonar jag ut i frisörstolen och det är först väl tillbaka i hallen på hotellrummet som jag med väskan i handen upptäcker att jag fått en tjeckisk 80-talsfrisyr inför helgens träff med svärföräldrarna. Både taxi-chauffören och säkerhetspersonalen på Prags flygplats ser helt oförstående på mig när jag svarar dem på engelska istället för på tjeckiska. Jag förstår dem. En blond, korthårig Jaromír Jágr lämnar Prag, sluter ögonen på planet och hoppas att Sverige är kallt nog för att bära mössa i helgen - eller riddarhjälm.
 
Andra säsongen av "Knightfall" har premiär på HBO Nordic 26 mars.
| 17 mars 2019 01:00 |