Intervju

Skribent

Mats Karlsson

16 augusti 2012 | 19:01

"Hollywood var ganska naiva på 70-talet"

Manusförfattaren Carl Gottlieb berättar hur Hollywood ville tämja en riktig haj till Steven Spielbergs "Hajen".

En av de mest älskvärda och hyllade rysarna är Steven Spielbergs klassiker "Hajen" och mannen som såg till att den kom till bioduken var manusförfattaren Carl Gottlieb. MovieZine ringde upp Gottlieb för att få veta mer om världens första blockbuster.

Tack för att du skrämde skiten ur mig när jag var ung!

- Haha, varsågod! Vi försökte helt enkelt göra den bästa filmen vi kunde göra, med de förutsättningar som rådde på den tiden.

Du och Peter Benchley skrev filmmanuset tillsammans, som är baserat på Peters roman. Men hur kom ni fram till att hans bok skulle passa bra som film?

- Det övervägde vi redan innan ens boken var utgiven. När vi sedan började med utvecklingen av filmen blev boken en bästsäljare och då bestämde vi att gå vidare och göra filmen.  Vi började med att skissa på hajen och letade efter tänkbara inspelningsplatser och presenterade det för filmbolaget. Men filmbolaget var inte nöjda med vårt manus, de tyckte inte att vi hade fått med bokens fantastiska känsla som de gärna ville ha med i filmen. De tog in en ny manusförfattare som skulle göra manuset roligare och så blev det. När vi sedan började jobba med Steven Spielberg såg han till att ändra filmbolagets manus ytterligare en gång.

Nuförtiden är det betydligt lättare att filmatisera böcker, med tanke på den teknik vi har idag. Men på 70-talet måste det ha varit en rejäl utmaning att göra en film om en människoätande haj?

- När producenterna först läste boken sa de till oss att de planerade att hitta en kille som kunde tämja och träna en haj. Hollywood var ganska naiva på den tiden. De var helt inne på att de skulle hitta en hajtämjare som kunde göra det omöjliga. Vår spontana reaktion blev: "Åh nej, det finns inte en chans att vi kan genomföra detta". Så det blev minst sagt en mycket större utmaning än vi någonsin kunde förutse.

Var du med och valde regissör (som blev Steven Spielberg) till projektet?

- Nej, jag kom ombord mycket senare. Jag var faktiskt en av Spielbergs kompisar och vi hade känt varandra ett tag. Han fick manuset till "Hajen" och han ville verkligen göra filmen. Vi pratade mycket om filmen, om dialoger och hur vi skulle gå tillväga. Det som var riktigt tufft var att jag fortfarande höll på och skrev på manuset under inspelningen och det är verkligen inget jag kan rekommendera.

En av mina favoritscener från filmen är med Brody (Roy Scheider) som säger: "You're gonna need a bigger boat". Det var ju något som inte fanns med i manuset.

- Nej, jag skapade karaktären och var en av dem som jobbade fram dialogen. Det har diskuterats fram och tillbaka vem som egentligen ska ha äran, men Roy Scheider sa i en dokumentär att det fanns ett manus för den repliken. Ärligt talat vet jag inte om jag personligen ska ta äran för det eller inte. Jag är i alla fall nöjd att repliken kom med i filmen. Men jag kan i ärlighetens namn inte säga vem som skrev repliken.

En av de roligaste anekdoterna från filminspelningen måste helt klart vara det att Spielberg gav hajen namnet Bruce, efter hans advokat. Hur kom han fram till det?

- Haha, ja det stämmer. Alla på filminspelningen skulle ha ett namn, så varför inte ge hajen ett namn? Stevens advokat var en tuff kille, en riktig haj rent ut sagt. Så Spielberg föreslog att hajen skulle heta Bruce och det resulterade i många skratt hos alla som jobbade på inspelningen! Men det ska ändå påpekas att Bruce var en riktigt skicklig advokat.

Avslutningsvis vill jag veta vilka som är dina personliga favoriter i skräckgenren?

- "The Black Cat", "Nosferatu" och självklart "The Old Man and the Sea". Bland de nyare är "Alien" en av favoriterna.

"Hajen" släpps i nyrestaurerad version på DVD och Blu-ray 22 augusti.

| 16 augusti 2012 19:01 |