Intervju

Skribent

Anders Eklöf

6 juni 2022 | 17:30

Han gör svenska rösten till Jim Carrey i "Sonic the Hedgehog"

MovieZine fick ett snack med den svenska röstskådespelaren Jonas Kruse, som gör rösten till Dr. Robotnik i "Sonic the Hedgehog"-filmerna.
I de två framgångsrika "Sonic the Hedgehog"-filmerna spelar ingen mindre än den fantastiska skådespelaren Jim Carrey den galna skurken Dr. Robotnik.
 
Eftersom filmen riktar sig till både barn och en äldre publik som är fans av tv-spelsfiguren, behöver den dubbas till svenska. Vi har tidigare intervjuat den svenska rösten till Sonic i samband med premiären av den första filmen, men nu har vi fått möjlighet att prata med Jonas Kruse, som dubbat just Dr. Robotnik i filmerna.
 
- Jim Carrey är en ekvilibrist när det gäller att improvisera, med minspel och tonlägen. Det är nog största utmaningen att dubba just honom, att man måste ändra tonläget, lika snabbt som han gör. Jag brukar gå på känslan och hoppas på det bästa, säger han.
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Jonas Kruse har dubbat både tecknat och spelfilmer i 25 år. Foto: Anna-Lena Ahlström
 
Förutom Dr. Robotnik har Jonas Kruse gjort röster i tecknade tv-serier och filmer som "Familjen Addams 2", "Paddingtons äventyr", huvudrollen i "Kapten Kalsongs fantastiska äventyr", "Zorro: The Chronicles", Jokern i "The Lego Batman Movie" och berättaren i "Teletubbies".
 
Rollen som Dr. Robotnik fick han utan att behöva göra något röstprov, vilket han menar är ovanligt i branschen.
 
- Jag tycker mycket om Jim Carrey som skådespelare. Jag är lite förvånad över att han gett sig på Dr. Robotnik faktiskt, men det ser ut som att han har väldigt roligt. Det har blivit lite av en favoritroll för mig. Den är rolig på det sättet att jag ständigt blir överraskad.
 
Har du några andra favoritroller utöver Dr. Robotnik? 
 
- "Kapten Kalsongs fantastiska äventyr" är kul och en stor utmaning, för han är så varierande. Han påminner lite om Jim Carrey, då han ändrar känslouttryck blixtsnabbt. Annars var Jokern i "The Lego Batman Movie" så klart också roligt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Hur skiljer det sig att dubba tecknat och en skådespelare?
 
- Det skiljer sig inte alls faktiskt. Oavsett om du dubbar en tecknad figur eller en skådespelare måste du hitta den rätta känslan för just den karaktären.
 
Har du någon relation till Sonic the Hedgehog och hans spel?
 
- Inte alls faktiskt. Jag tillhör den generationen som nästan aldrig spelade datorspel när det begav sig. Jag kände faktiskt inte ens till Sonic alls, så jag var tvungen att läsa på när jag fick rollen. Jag har förstått att det är en figur som har många fans över hela världen.
 
 
Hur mycket är du som röstkådespelare delaktig i hur manuset ska se ut?
 
- Så länge det inte bryter av för mycket mot originalet kan man absolut komma med förslag. Om det är något som kan hjälpa synket, som att byta något ord eller så. Man får ta det lite på studs i studion när en översättning inte fungerar. Då får man bolla med regissören. Om det är något stort som ska ändras måste man hör av sig till produktionsbolaget.
 
Jonas Kruse berättar att det var en scen i "Sonic the Hedgehog 2" där Dr. Robotnik härmar en erigerad penis med sin hand och säger något i stil med "vill du se vilken potens jag har?", vilket de var lite tveksamma till då filmen ändå är riktad till barn.
 
- Hur fick de igenom det här och hur översätter vi det här? Jag minns inte hur det blev eller om det klipptes bort, men det är ett exempel på när vi undrade hur vi skulle göra. Det vi dubbade mot var en tidig version där det mesta inte var färdiganimerat, så man såg Jim Carrey och en green screen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Redan innan "Sonic the Hedgehog 2" hade premiär bekräftade Paramount Pictures att en tredje film är på gång. Dock är det oklart om Jim Carrey återvänder som Dr. Robotnik, då den 60 år gamla skådespelaren sagt att han är "hyffsat seriös" med sina planer på att gå i pension.
 
- Det vore tråkigt. Han får naturligtvis tycka att det får räcka, men det vore kul att få ge sig i kast med Dr. Robotnik igen, säger Jonas.
 
"Sonic the Hedgehog 2" släpps digitalt 15 juni. Har du sett "Sonic the Hedgehog"-filmerna på svenska?
| 6 juni 2022 17:30 |