Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

26 februari 2020 | 18:00

Hedda Stiernstedt: "Gud, vilka gosiga bröst Rolf Lassgård hade"

Vi pratar med bioaktuella Hedda Stiernstedt om hur Kim Kardashian inspirerade henne inför rollen i "Min pappa Marianne".
Rolf Lassgårds förvandling till kvinna har skapat de största rubrikerna, men det är Hedda Stiernstedt som bär det tunga lasset i bioaktuella ”Min pappa Marianne”.
 


Stiernstedt spelar rollen som Hanna, som kommer hem till Alingsås från Stockholm. Efter ett kraschat förhållande och en misslyckad jobbjakt vill hon bara hem till pappas trygga famn. Men när hon får veta att prästen Lasse egentligen vill leva som Marianne, får hon kämpa med att acceptera det.Det var främst den fina far-och-dotter-relationen som lockade Hedda till rollen, berättar hon för MovieZine. 

- En sådan far och dotter-relation ser vi inte ofta i svensk film. Det var en intressant vinkel för mig, förutom självklart det spännande ämnet med en person som kommer ut. När det kommer till kritan vill hon ha den där pappa-pappan som gör allt för henne. Jag tyckte det var spännande att bryta ner det, varför känner hon så?

Du har en fantastisk berg-och-dalbana av känslor att jobba med, hur var det?

- Ja, hon tampas med så mycket…! Det var verkligen svårt att hitta rätt nyckel in i berättelsen. Varför har hon så svårt att acceptera det här? Dels är det spännande att leka med förväntan på sig själv, och egna reaktioner och känslor. Vad man tror man känner och vad man faktiskt känner. Det vet man först när man står där och får uppleva det. 

- Men framför allt handlade det mycket att förstå vad hon går igenom. Jag har läst Esters bok, men också kollat lite på Kim Kardashian… (skratt) Det var jättebra att titta på det, hur de reagerar på Caitlyn Jenner. De har så olika reaktioner. Då fattade jag att alla återkommer till två saker: ”Du har ljugit för mig, jag trodde vi litade på varandra” och ”det känns som att någon dör”. För det är en sorgeprocess. Man måste få sörja. Ester skriver: ”Det känns som att Ann-Christine har dödat pappa”. Hanna måste få sörja Lasses ”bortgång”, innan hon kan fatta att han inte är helt borta.

 
Large 9a04c02d084ccbdc7b454559db172cfb marianne1we print
 
Hur var det för dig att se Rolf Lassgård som Mariane för första gången?

- Jag skrek rätt ut! Han är ju så jävla söt som kvinna! Jag blev helt exalterad och rörd. Vem hade kunnat tro att den här manliga skogshuggaren från Norrland hade en bedårande kvinna inombords? Och gud, vilka gosiga bröst han hade. Jag kände mig så trygg i hans famn med de där tuttarna. 

Vad var ditt bästa minne från inspelningen?


- En rolig anekdot är att jag har haft tjejkväll med Rolf Lassgård. Sista inspelningsdagen gjorde vi scenen där vi går till festen, den som är med på affischbilden. Det var soligt och en väldigt rörande scen att göra. Så sa han ”vet du vad, sen har jag ordnat så vi har tjejfest!” Då har Rolf förberett i sminkrummet med champagne, tryfflar och jordgubbar, och vi lyssnade på Aretha Franklin tillsammans med sminktjejerna och maskavdelningen. Jag vet inte om det är en hemlig dröm som män har att få följa med bakom kulisserna, men han fick leva ut sina drömmar om en tjejkväll. Det var ett fint sätt att ta farväl av Marianne.
| 26 februari 2020 18:00 |