exklusivt

Skribent

Alexander Kardelo

30 mars 2023 | 19:30

"Dungeons & Dragons"-regissörerna: "Chris Pine är lätt den bäste Chris"

Vad har Chris Pine som ingen annan Hollywood-Chris har? Och vad behöver du veta innan du ser "Dungeons & Dragons" på bio? Vi frågade filmskaparna.
Du behöver inte känna till Dungeons & Dragons-spelet för att ha kul framför filmen. Det budskapet är tydligt när jag snackar med filmskaparna bakom bioaktuella ”Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves”. De har utgått från rollspelet men skapat en helt egen fantasyvärld med nya karaktärer, även om det finns gott om blinkningar och påskägg för insatta fans.
 
”Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves” utspelar sig i en medeltidsvärld där osannolika äventyrare - med Chris Pine och Michelle Rodriguez i täten - jagar magiska reliker och duckar faror. En pampig actionkomedi gjord för en grym popcornkväll, helt enkelt. Oavsett vad du vet om D&D sen tidigare.
 
Regissörerna John Francis Daley och Jonathan Goldstein (”Game Night”) i sällskap av ”Avengers”-producenten Jeremy Latcham möter mig på Zoom för att prata om hur de skapade en originell värld som känns äkta, och varför Chris Pine kommer bli filmälskarnas nya favorit-Chris.

Jag hade aldrig spelat Dungeons & Dragons, så jag är helt ny i den här världen. Vad anser ni att den oinsatta delen av publiken behöver veta innan de ser filmen?
 
John Francis Daley: Du behöver inte veta något. Den här filmen är för dig! Den är också till för folk som är stora fans av spelet. Men vi visste att vi inte kunde stöta bort någon av grupperna. Vi behövde skapa en film som kunde tilltala en bred publik såväl som Dungeons-fans.
 
 
Man får anta att ni är stora fans…
 
Jeremy Latcham: Inte jag. Jag hade aldrig spelat innan. Jag kom in lite som publikens ögon. De behövde förklara för mig varför saker och ting ska vara med i filmen, för jag är bara en vanlig person som kommer och vill se en bra film. Det var toppen hur de här killarna lyckades skapa något som man kan ha glädje av även om man inte vet någonting alls.
 
John Francis Daley: Så vi tryckte upp glasögonen på näsan och förklarade väldigt aggressivt vad D&D är för något (skratt).
 
Ni känner säkert till att det gjordes en ”Dungeons & Dragons”-film för sådär 20 år sen, som floppade… Vad fick er att tänka att ”vi borde göra det här, och vi kan göra det bättre”?
 
Jonathan Goldstein: Tack för att du påminner oss om det. (skratt) Jag vet inte om vi är bättre. Men vi är annorlunda. Jag såg faktiskt aldrig den där filmen. Jag ville inte ha den i mitt undermedvetna. Vi tog sikte på att göra en film som fångar det roliga i spelet. Känslan av spontanitet, oförutsägbarhet, skratt - allt man får uppleva när man spelar med vänner.
 
- Resultatet är en film med många skratt men också mycket hjärta. Den är jordnära. Insatserna är höga. De möter dödliga hot runt varje hörn. Det är inte en parodi. Det är ingen film som känns overklig. Den ska kännas emotionell och respektfull.
 
Hugh Grant i rollen som slug superskurk.
 

Många påskägg och referenser för fansen

 
Berätta om den här världen och era karaktärer. Hur mycket fanns i spelet och vad fick ni hitta på själva?
 
John Francis Daley: Vi hittade på alla våra huvudpersoner förutom en av skurkarna och vår drake. Men allt annat var eget. Och det var meningen. För man behöver inte veta något om karaktärerna eller den här världen för att uppskatta filmen. Det var alltid vårt mål.
 
Jonathan Goldstein: Och om du känner till spelet så finns det många påskägg och referenser. Men att inte känna till dem kommer inte att förminska din upplevelse.
 
Jeremy Latcham: Jag tror också att vad som gör D&D unikt är att det inte bara är ett spel som man adapterar. Det är inte så att ”det här är vad som händer varje gång du spelar D&D”. Det är inte som att spela Monopol. Det är mer en plattform för historieberättande. D&D sätter upp en miljö och en grupp människor, och sedan får en Dungeon master - i vårt fall regissörerna - berätta en historia med alla dessa roliga verktyg. Även om du inte kan så mycket, som jag, så kan du bara slå dig ned och ha kul.
 
John Francis Daley: Våra karaktärer är det som leder dig in i den här världen. Precis som i ”Stjärnornas krig”.
 
Michelle Rodriguez och Chris Pine sitter i klistret.
 

Praktiska effekter och riktiga miljöer

 
Och jag måste ge er kredd för att ha skapat en värld som känns verklig. Trots att det är en fantasyvärld. I många storfilmer kan man se var de har sina greenscreens. Här känns allting imponerande äkta. Berätta hur filmen spelades in.
 
Jonathan Goldstein: Vi spelade in i Belfast i Nordirland, inte så långt från Sverige. Vi fokuserade verkligen, som du säger, på att bygga en realistisk och trovärdig värld. Vår produktionsdesigner Ray Chen är helt otrolig, han hämtade inspiration från världens alla hörn och tog med dem i filmens scenografi. Så saker och ting känns märkligt bekanta, samtidigt som de är främmande.
 
- Vi ville inte bara förlita oss på bluescreens så vi använde mycket praktiska effekter. Allt vi kunde bygga, det byggde vi. Sedan kunde vi bygga ut det med hjälp av visuella effekter. Men vi ville att det skulle kännas som något man kan ta på. Som att våra skådespelare befann sig i en riktig värld och inte i en studio.
 
John Francis Daley: Så ofta vi kunde filma i äkta miljöer så gjorde vi det. Vi filmade på Island och i Wales, vi använde oss av riktiga slott och jag tycker verkligen att det skapar en autentisk känsla i filmen.
 
Chris Pine är lätt den bäste Chris, om Jeremy Latcham, John Francis Daley och Jonathan Goldstein får bestämma. Foto: Paramount
 

Är Chris Pine verkligen Hollywoods bästa Chris?

 
Jeremy, du har jobbat på Avengers-filmerna. Du har arbetat med Chris Pratt, Chris Hemsworth, Chris Evans… Det känns som att varje stor äventyrsfilm behöver en Chris!
 
Jeremy Latcham: Haha, jag kan vara den ende producenten i Hollywood som har arbetat med alla fyra Chrisar. Det är lustigt att jag får jobba med alla dessa snyggingar vid namn Chris. Överväldigande ibland.
 
Inte illa. Vad tycker du att Chris Pine hade att bidra med till sin karaktär och till teamet?
 
Jeremy Latcham: Chris Pine är så fantastisk i hur han greppar inte bara den komiska sidan utan också den dramatiska. Han är vår generations Harrison Ford, han påminner oss så mycket om Indiana Jones och Han Solo. Det är hans superkraft. Han är otroligt karismatisk, en kille som är lätt att tycka om. Och det var inte svårt för oss att utvinna den där karisman hos hans karaktär.
 
John Francis Daley: I den pågående internet-debatten om vilken Chris som är bäst tror jag att den här prestationen kommer att sätta vår Chris i toppen av listan. De andra Chrisarna behöver skärpa sig nu, för detta är en otrolig Chris-prestation. (Skratt)
 
 

Inga planer på uppföljare… än

 
John och Jonathan, ni var påtänkta att regissera superhjältefilmer som ”Spider-Man: Homecoming” och ”The Flash”… Känner ni er kanske mer bekväma med att skapa en egen värld utan att behöva tänka på en större franchise?
 
John Francis Daley: Jo, det känns trevligt att få göra något som inte kommer med något bagage eller ett existerande varumärke. Dungeons & Dragons är en öppen värld. Det är en berättelse som ständigt utvecklas och skapas av spelarna. Så det gav oss fria händer att skapa en helt och hållet originell historia, något vi kunde bygga upp från grunden.
 
Finns det redan tankar på en uppföljare?
 
Jonathan Goldstein: Inte än. Det är ingenting vi har pratat om så mycket. För vi ville fokusera på att få till den här filmen på rätt sätt. Ibland planerar man för långt framåt med såna här filmer. Man gör upp planer på en hel franchise innan den första filmen ens är påbörjad. Vi ville inte göra så. Men om folk går och ser filmen och uppskattar den, då pratar vi gärna om det.
 
 
John Francis Daley: Vår största utmaning är... eftersom vi bara är en film och inte en uppföljare eller en del 20, så krävs det mycket för att folk ska chansa och se filmen. Men om vi kan förklara för folk att du kan komma rakt in från gatan utan att känna till något alls, och du kommer bli charmad och uppspelt och berörd och ha kul, så pass att du vill berätta det för dina vänner… Då är det toppen.
 
- Det finns många uppföljare där ute. Och det är nice att ha något nytt. Vi behöver nya saker som poppar upp och underhåller oss. Förhoppningsvis är detta en sån film.
 
Det pratas om en tv-serie av ”Dungeons & Dragons”. Blir den sammankopplad med filmen?
 
Jonathan Goldstein: Jag tror inte det, nej. Vi vet inget om tv-serien.
 
”Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves” går nu på bio.
| 30 mars 2023 19:30 |