EXKLUSIVT

Skribent

MovieZine

4 augusti 2016 | 06:00

David Ayer: ”Viktigast är att fansen älskar filmen”

”Suicide Squad”-regissören David Ayer om dåliga recensioner, Joel Kinnaman, och hur hans superhjältefilm skiljer sig från mängden.
David Ayer verkar nervös när MovieZines Gunnar Rehlin möter honom några dagar innan världspremiären för ”Suicide Squad”. Regissören bakom ”Fury” och ”Sabotage” gör här sin första riktigt påkostade superhjältefilm, och är ännu inte medveten om sågningarna som väntar. 

Jag vill att filmen ska gå hem hos fans. Fansen är de viktigaste. Men som filmskapare och som regissör är jag mån om mina skådespelare. Är recensionerna dåliga så känner jag att jag har svikit mina skådespelare, och det är läskigt.

Se hela intervjun med David Ayer nedan.
Många av skådespelarna har sagt att de gick med på att göra filmen eftersom du skulle regissera. Men vad var det som lockade in dig?

- Jag ville göra en film som skulle utmana mig som regissör. Utmana mig visuellt. Jag hade aldrig gjort fantasy innan, bara väldigt realistiska filmer. Jag älskar att jobba med skådespelare. Jag älskar att hjälpa dem med deras prestationer. Och jag är manusförfattare först och främst. Jag skriver roller för skådespelare. Det gör den här filmen annorlunda. Karaktärerna gör en emotionell resa.

Som svensk måste jag fråga dig om Joel Kinnaman. Vad tycker du om honom som skådespelare?

- Han är otrolig. Han är väldigt emotionell. Han är väldigt ung men han är inte rädd för att begå misstag, och han är inte rädd för att begå stordåd. Han har ett stort hjärta, han är en härlig person och hans energi hjälpte alla andra runtomkring. 

Hur mycket betyder det att ha Will Smith i en sådan film? Han är alltid glad och lättsam när jag träffar honom. Påverkar det också humöret på inspelningen?

- Ja, precis. Framför kameran är det hans karaktär som bär upp mycket av filmen. Bakom kameran är han en ledare, en karismatisk person som samlar ihop alla. Han blev min allierade, för det här är ju ett galet stort gäng. Det hjälpte att ha någon där som är sansad och kan hjälpa mig ibland.

Du har många karaktärer att presentera, många bakgrundshistorier. Vi har sett filmer där bakgrunden tar mycket plats och sen finns det knappt tid över för action. Men du lyckas berätta det effektivt. Var det svårt?

- Det var svårt, det ligger mycket jobb bakom det. Varje film är en resa. Filmen man börjar arbeta på är inte samma film som det blir i slutändan. Jag är väldigt nöjd med filmen nu. Men längs vägen upptäckte vi många saker, man lär sig alltid en läxa. Man brukar säga att ”man blir aldrig färdig med en film, man överger den”. Jag kunde ha fortsatt jobba på den för evigt.

Du verkar nervös inför recensionerna. Men ”Suicide Squad” har samtidigt en stark fanbas. Tror du att en film som denna kan skadas av dåliga recensioner?

- Jag vill att filmen ska gå hem hos fans. Fansen är de viktigaste. Om man inte förtjänar deras kärlek så är man i trubbel. Men som filmskapare och som regissör är jag mån om mina skådespelare. Är recensionerna dåliga så känner jag att jag har svikit mina skådespelare, och det är läskigt.

| 4 augusti 2016 06:00 |