Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

24 oktober 2022 | 17:30

17 frågor till "House of the Dragon"-stjärnan Fabien Frankel

Lär känna britten som kan bli vår nästa Kit Harington tack vare rollen som Ser Criston Cole. Vi snackar drömregissörer och fightscener i "Game of Thrones"-världen.
Brittiske skådespelaren Fabien Frankel hade endast ett par roller bakom sig när han blev erbjuden att kliva in i Game of Thrones universum. Under hösten har vi sett honom som riddaren Ser Criston Cole, som haft en viktig roll att spela främst i de kvinnliga huvudpersonerna, Rhaenyra och Alicents, liv. Snart kan han bli lika igenkänd och populär som Kit Harington.
 
MovieZine fick nyligen träffa Frankel i Amsterdam för ett samtal om nitiska fans, favoritskådisen Patricia Arquette och drömmen om att själv sitta inte på Järntronen men i registolen.
 
Känner du att "House of the Dragon" kan bli din väg till framgång?
 
- Jag har inte tänkt på det så. Jag såg serien som en biljett till en riktigt bra roll. Det var viktigare för mig med en riktigt bra serie än att bli känd. Precis som Criston Cole ser turneringen i första avsnittet som en möjlighet att visa vad han går för, såg jag serien som min möjlighet att jobba med fantastiska skådespelare.
 
Märktes det på inspelningen att det var en påkostad serie?
 
- Visst. Jag bet inte vad budgeten är, men det såg dyrt ut! På min första inspelningsdag hade produktionen hyrt en hel ö. På morgonen kunde man köra över dit, men på kvällen hade tidvattnet kommit och man tog båten hem. Den erfarenheten, och på första dagen, var en surrealistisk upplevelse.
 
Hur förberedde du dig rent fysiskt för rollen som Criston?
 
- Jag gjorde allt: lärde mig att rida hästar, att slåss, tränade mycket. Det var kul. Också ett helvete att jobba långa dagar med rustningen på. Men jag hade tur att de hade skapat mig en ganska lätt rustning som man kunde röra sig i. Hjälmen åkte dock av hela tiden i stridsscenerna.
 
Hur viktigt var det för dig att göra dina egna stunts?
 
- De sätter ingen press på en att man måste göra det själv. Jag tyckte bara det var kul. Vissa dagar på inspelningen jobbar man i tio timmar fast man kanske bara har en replik. De dagarna ser jag inte fram emot. Men dagarna där man slåss och är så upptagen och involverad hela tiden, det skulle jag kunna göra jämt.
 
Large 967facbe170786b9ad9dd6c98ee3d44d 819103 6117576 6000x4000 large
 
Hur började du med skådespeleriet?
 
- Min pappa var skådespelare så det ligger i blodet, antar jag. Jag kommer från en konstnärlig familj. Inte så mycket film, men mycket musik och mycket konst. Min mamma och alla på min pappas sida är musiker från olika ställen i Europa. Hade jag varit bra nog hade jag nog också blivit musiker. Jag gillar det.
 
Vilka skådespelare spenderade du mest tid med?
 
- Matt, Milly och Rhys för det mesta. Paddy också. Vi brukar gå till puben eller käka ihop. Och på inspelningen går vi till serveringen för snacks. Äter och dricker, det är vad vi gör.
 
Hur var din relation till "Game of Thrones" innan du fick rollen?
 
- Jag var ett stort fan av serien. Som så många andra älskade jag den och längtade efter nästa avsnitt.
 
Vad tyckte du om den sista säsongen?
 
- Oavsett hur de hade avslutat serien så skulle någon bli missnöjd. Det är omöjligt att avsluta vilken serie som helst, folk vill inte att deras favoritserier ska ta slut. Speciellt efter åtta år. Så jag tycker att de gjorde sitt bästa.
 
Large b857774842b87e2558a492451e4cdc54 819099 6094134 6000x4000 large
 
Kände du pressen när ni besökte Comic-Con i somras och mötte alla förväntansfulla fans?
 
- Jag skulle inte kalla det press. Men fansen var så taggade på serien och exalterade över att vara där. Jag kände ingen stress, det var bara roligt att träffa dem.
 
Har du googlat dig själv för att se vad folk tycker?
 
- Jag har inte googlat mig själv. Men jag googlade vad George R.R. Martin hade skrivit när han tillkännagav att jag hade fått rollen. Det var super-spännande att han kände till mitt namn!
 
Vilken familj i "Game of Thrones" skulle du vilja tillhöra?
 
- Vilka är det som lever bäst liv? Jag tycker att Criston kunde återvända till Dorne och bara slappa. Lite mindre stressigt än King's Landing. Jag skulle välja det.
 
Vilka var dina skådespelaridoler när du växte upp?
 
- Jag tycker att Patricia Arquette är nog en av vår generations bästa skådespelare. Jag tittar på "Severance" just nu, och att se henne i den serien jämfört med "Escape at Dannemora", eller "Boyhood", eller "True Romance"... Det går inte ens att föreställa sig att det är samma skådespelare. Hon gör så mycket, och hon gör det så bra! Jag fick faktiskt träffa henne en gång, på en fest i LA, när vi stod och rökte ihop. "Herregud, jag står och röker med Patricia Arquette!"
 
Large b857774842b87e2558a492451e4cdc54 819098 6086467 6000x4000 large
 
Hur ser du på din karriär framöver? Vilken väg skulle du vilja gå?
 
- Jag hoppas bara att jag får jobba med filmskapare jag älskar. Jag har en lista i mobilen på typ 100 regissörer och om jag får jobba med en av dem så skulle det vara stort! Jag skulle gärna jobba med nya, unga och nytänkande filmskapare och förhoppningsvis skapa mig en karriär som bygger på kvalitet och drivs av konstnärligt tillfredsställande projekt snarare än pengar.
 
Vilka är några av dina favoritregissörer?
 
- Låt mig ta fram min lista... Hur lång tid har vi? (Skratt) Jag tycker att Paul Thomas Anderson är otrolig. Stanley Kubrick har varit viktig för mig. Scorsese... de är så många. Bland de unga tycker jag att bröderna Safdie är otroliga. Och Greta Gerwig. Noah Baumbach. Ja, det finns många spännande filmskapare där ute.
 
Skulle du själv vilja regissera?
 
- Absolut. Det är min stora ambition. Jag hoppas att min karriär som skådespelare kan leda till att jag kan bli regissör så småningom. Om jag kunde välja så är det vad jag skulle vilja göra. Jag lär mig hela tiden och plockar upp saker på inspelningen. Man inser att en regissörs jobb är att vara problemlösare. Hur snabbt kan man lösa ett problem?
 
Vilka slags historier skulle du vilja berätta?
 
- Jag ser mig inte som en fantastisk manusförfattare så jag skulle behöva hitta bra samarbetspartners, som Scorsese gör. Jag skulle berätta andras historier. Redan nu tänker jag på skådespelare jag vill jobba med. Skulle jag göra film så skulle jag ha med Milly (Alcock) för hon är otrolig. Eller Rhys (Ifans).
 
Hur länge kommer vi få se Criston Cole i den här serien? Är handlingen snäll mot dig?
 
- Du får vänta och se! Jag kan inte avslöja något. Men ledtrådarna finns i boken.
 
Alla avsnitt av den första "House of the Dragon"-säsongen finns nu att streama på HBO Max.
| 24 oktober 2022 17:30 |