Snowpiercer 2020-

Action Drama Sci-Fi
USA
47 MIN
Engelska
Snowpiercer poster

Synopsis

Efter en global klimatkatastrof har Jorden frusit till is. Tusentals överlevande kliver ombord det tekniskt avancerade jättetåget Snowpiercer. Med sina 1001 vagnar håller tåget dem vid liv - år efter år, varv efter varv Jorden runt. Ombord utvecklas snart ett eget klassamhälle, med de som kämpar för att överleva och de som lever i lyx och överflöd. Och upproret hotar snart.
Ditt betyg
3.1 av 29 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
01
First, the Weather Changed
2020-05-17
02
Prepare to Brace
2020-05-24
03
Access Is Power
2020-05-31
04
Without Their Maker
2020-06-07
05
Justice Never Boarded
2020-06-14
06
Trouble Comes Sideways
2020-06-21
07
The Universe Is Indifferent
2020-06-28
08
These Are His Revolutions
2020-07-05
09
The Train Demanded Blood
2020-07-12
10
994 Cars Long
2020-07-12

Recensent

Jonna Vanhatalo

19 maj 2020 | 10:00

Går ju nästan som på räls

”Snowpiercer” är en fartfylld och underhållande sci fi-serie om de sista överlevande människorna på jorden. Helheten är snygg och spännande även om intrigen stundvis blir lite för plottrig för sitt eget bästa. Det rafflande slutet får mig dock till sist att förlåta de flesta av hacken på vägen.
Som många andra välgjorda serier och filmer med apokalypstema kittlar också denna skönt min undergångsångest. Det är klaustrofobiskt, skitigt och precis så där lagom stresstriggande för att orka ses i ett svep.
 
”Snowpiercer” utspelas i en framtid när världen frusit till som följd av misslyckade försök att komma till bukt med klimatförändringarna. De sista överlevande människorna befinner sig på ett enormt tåg, Snowpiercer, som nu non stop rusar runt den snötäckta jorden. Tåget med sina 1001 vagnar är en ark uppdelad i tre klasser, plus ett släp, där de fattigaste lever i mörker och misär.
 
En av dessa släpåkare är Andrew Layton, som tillsammans med några andra planerar sju år efter avfärden en revolution. När ett mord i den främre delen av tåget sker, hämtas Layton, som var polis i sitt tidigare liv, för att lösa brottet. Det görs på order av lokförare Wilford och hans anhang, ledd av trivselansvariga Melanie Cavill. Layton följer motvilligt med, men ger inte upp tanken på att störta ledningen.
 
Det hela börjar otroligt bra. Vi blir presenterade en handfull intressanta karaktärer och de tillsammans med själva premissen känns väldigt lovande. Produktionen är snygg och jag älskar scenografin, de detaljerade miniatyrmiljöerna, som havet och trädgårdsodlingarna. Överlag är fotot, redigeringen, samt övrig teknik väldigt proffsiga. Och visuellt är ”Snowpiercer” utan tvekan en jackpot.
 
Tyvärr börjar det spreta något i intrigerna efter inledningen. Det händer lite för mycket, på för många håll. Mord och diverse förvecklingar staplas på varandra och även om de engagerar på de flesta håll, så passar vissa konflikter bättre i en såpa. Samhällskritiken i serien är tydlig, men jag hade önskat att man vågat gå lite mer på djupet vad gäller orättvisorna som behandlas. Nu blir det istället mest bara några ytliga reflektioner om att missförhållanden inte är bra. Jo tack. Men det visste vi ju redan.
 
Manuset är ändå genomarbetat och historien trots sina brister hyfsat välberättad. Framförallt rusar vi fram med tågets hastighet och det blir aldrig någonsin tråkigt. Efter vissa urspårningar ungefär halvvägs, rattas kolossen rätt igen, inför en riktigt dramatisk final. De sista avsnitten är grymt spännande och från den sjunde och framåt stänger jag inte av ens för en kisspaus.
 
Daveed Diggs spelar Andre Layton och Jennifer Connelly är Melanie Cavill, våra protagonister fram och bak i tåget. De agerar båda två trovärdigt och deras karaktärer är mångfacetterade, fast ändå lätta att relatera till. Framför allt Connelly övertygar i alla uttryck, men även Lena Hall som nattklubbssångerskan Miss Audrey och Alison Wright som Melanies kollega Ruth gör minnesvärda intryck.
 
Rent visuellt påminner detta väldigt mycket om filmen med samma namn från 2013, av Bong Joon-Ho. Vissa miljöer är identiska. Också historien har samma stomme som förlagan, men är i övrigt som sagt ganska kraftigt utbroderad här. Bong har alltid en slags poesi i sitt bildspråk, något som inte direkt återfinns i detta. Några dansanta och vackert blodiga fightingscener i slow motion kommer ändå nära nog.
 
Sammanfattningsvis och i slutändan är ”Snowpiercer” en mycket sevärd serie. Den börjar lysande, tappar lite fart, men gasar därefter på igen mot ett svindlande slut med kul cliffhanger. Det kommer en andra säsong och jag räknar redan dagarna dit.
 
"Snowpiercer" börjar visas på Netflix med start 25 maj.
| 19 maj 2020 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Snowpiercer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu