Noomi Rapace

Skådespelare 28 december 1979 Näsviken, Hälsingland, Sverige

Biografi

Svensk skådespelerska, född som Noomi Norén i Näsviken, Hudiksvalls kommun, Hälsingland. Efter ett äktenskap med skådespelaren Ola Rapace fick hon sitt numera mer kända namn Noomi Rapace.

Rapace växte upp i Järna, Södertälje och bestämde sig som sjuåring för att bli skådespelerska. Vid denna tidpunkt bodde familjen på Island och första filmrollen blev som statist i den isländska filmen "Korpens skugga". Återkommen till Sverige sökte hon som 15-åring till teaterlinjen på Södra Latin i Stockholm. Under denna period av studerande dök hon även upp i tv som karaktären Lucinda Gonzales i tv-såpan "Tre Kronor".

Detta följdes av ytterligare studier vid Skara Skolscen och vidare engagemang vid Teater Plaza, Orionteatern, Teater Galeasen, Stockholms stadsteater samt Dramaten. Rapace har också spelat i filmer som "Capricciosa", "Du & jag" och "Daisy Diamond".

Det stora genombrottet, inte minst internationellt, kom med rollen som Lisbeth Salander i filmatiseringen av Stieg Larssons "Millennium"-trilogi. År 2010 tilldelades hon Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll för "Män som hatar kvinnor". Rapace har också blivit uppmärksammad för sin medverkan i Pernilla Augusts prisbelönta film "Svinalängorna". Nu öppnades dörren till Hollywood på vid gavel för Rapace som därefter har kunnat ses i storfilmer som "Sherlock Holmes: A Game of Shadows" och i Ridley Scotts "Prometheus".

På senare år har Rapace i princip enbart fokuserat sig på att bli ett stort namn i Hollywood. Hon har fortsatt att arbeta med legendariska skådespelare som Gary Oldman, Colin Farrell och Tom Hardy. Bland hennes Hollywoodfilmer kan man finna bl.a. "Prometheus", "Sherlock Holmes 2" och "Child 44". Noomi Rapace kan nu med säkerhet klassas som en av våra klarast lysande svenska stjärnor i Hollywood.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler