Lamm 2021

Drama Skräck Mysterium
Island
106 MIN
Isländska
Lamm poster

Synopsis

Fårfarmarna María och Ingvar lever isolerade på en isländsk gård. När de hittar en mystisk nyfödd på sin mark bestämmer de sig för att uppfostra den som sin egen, ett beslut som kommer att skänka dem mycket lycka, men det blir också början till ödeläggelsen av deras liv.
Ditt betyg
3.1 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Lamb (Dýrið)
Biopremiär
11 mars 2022
DVD-premiär
8 augusti 2022
Digitalpremiär
25 juli 2022
Språk
Isländska
Land
Island
Distributör
TriArt Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

5 februari 2022 | 10:00

Fängslande fårskräck

Isländsk folkskräck möter karg diskbänksrealism när regidebutanten Valdimar Jóhannsson serverar ett mörkt familjedrama med en unik tvist.
På en enslig isländsk gård bor fårfarmarna María (Noomi Rapace) och Ingvar (Hilmir Snær Guðnason) som stretar på med sin tillvaro. De lever isolerade från omvärlden och verkar trivas med det, men sörjer även det som kunnat blivit. När ett av fåren en dag föder ett alldeles speciellt lamm väcks drömmen till liv igen, men detta särskilda mirakel för inte bara lycka med sig.
 
Regissören Valdimar Jóhannsson, som tidigare arbetat som tekniker på storproduktioner som "Game of Thrones" och "Rogue One: A Star Wars Story", gör här en stämningsfull regidebut som väver samman isländska folksägner och mörk diskbänksrealism. Kontrasten mellan den strama och grådisiga vardagen som möter den magiska realismen med titelns besynnerliga lamm skapar en lika drömsk som skrämmande tillvaro.
 
De karga och vindpinade landskapen ramar snyggt in den hopplöshet och ensamhet som María och Ingvar initialt känner i sin tillvaro. Men när deras oväntade mirakel dimper ner förvandlas de karga kullarna till ljuvliga sommarängar, med bergen i bakgrunden som en hotfull påminnelse om att deras murar när som helst kan raseras igen.
 
Noomi Rapace, som faktiskt är uppvuxen på Island, gör här sin första isländska roll – och gör det med sedvanlig bravur. Hennes prestation är återhållsam men samtidigt krävande. Hon backas upp väl av såväl Hilmir Snær Guðnason som Björn Hlynur Haraldsson, som spelar Ingvars bror Pétur som dyker upp som ett orosmoln och skapar ytterligare intriger.
 
Trots sina övernaturliga element figurerar "Lamm" dock mer som återhållsamt familjedrama snarare än den sedvanliga A24-skräckisen. Här är det fokus på den annorlunda familjedynamiken och att hitta hoppet i en oväntad kontext. Men det inte utan att vara helt befriad från skrämselelement. Den suggestiva stämningen kryper en långsamt under skinnet och skapar ett isande obehag filmen igenom.
 
"Lamm", som valdes till Islands Oscarsbidrag, känns som en avlägsen släkting till det svenska ditot "Gräns" och för den som saknat lite nordisk folktro i vardagen så blir det inte mycket bättre än så här.
| 5 februari 2022 10:00 |