You Won't Be Alone 2022

Drama Skräck
Australien
108 MIN
Makedonska
You Won't Be Alone poster

Synopsis

I en isolerad bergsby i 1800-talets Makedonien blir en ung flicka bortrövad av en uråldrig ande, som sedan förvandlar henne till en häxa.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

12 februari 2022 | 10:00

Drömsk och poetisk skräckfilm med Noomi Rapace

En väldigt speciell filmupplevelse om häxor, folktro och livsvisdom i 1800-talets Makedonien. Tänkvärt om vad det innebär att vara människa.
I en isolerad bergsby i 1800-talets Makedonien härjar den mytiska varelsen Old Maid Maria (Anamaria Marinca), en urgammal häxa, ständigt törstande efter blod. En ung mamma hittar henne böjd över sitt spädbarn och ber för barnets liv - om det bara får leva tills det blir 16 år gammalt lovar mamman att lämna över flickan.

Men mamman gömmer sitt barn i en grotta, där hon växer upp isolerad från omvärlden. Det gör henne underutvecklad, och när så Old Maid Maria (för henne kan man inte lura) hämtar upp den nu 16-åriga flickan får Nevena (Sara Klimoska) som hon heter, för första gången uppleva världen samt människorna och djuren som bebor den. Upplägget är som taget ur en Bröderna Grimm-saga innan den snällats till av Disney, medan fortsättningen får en mer filosofisk ton.

Naturen är en sällsam plats som Nevena utforskar med nyfikenhet och förundran. Människorna är svårare att förstå sig på, men eftersom även Nevena gjorts till häxa kan hon anta olika individers skepnader och leva deras liv. Genom att bli kvinna, man, mamma, och barn upplever hon hur det är att vara människa, och som hund iakttar hon hur människorna beter sig när de tror att ingen ser på. Och medan naturen är vacker och fridsam, finns bland människorna så mycket besvikelse, orättvisa och lidande…

Inledningen är vacker men känns hemmagjord á la “Blair Witch Project” (det här en film gjord med små medel). Dock tar det inte lång tid för tonen att bli mer intim, suggestiv, drömsk, och poetiskt när vi ser världen runt omkring oss med flickans ögon. Kameran letar sig nära inpå, ofta i extrema närbilder så att även vi upplever rollerna i första person.

Den patriarkala samhällsstrukturen belyses när Nevena tar på sig skepnaden av den misshandlade frun Bosilka (Noomi Rapace) som antas ha förlorat fattningsförmågan efter att ha fått för många slag mot huvudet. Ett sakligt konstaterande, ingen affär görs av det. Likaså den psykologiska effekten av en lycklig uppväxt (Nevena i barnets skepnad; “åh, är det så här det kan vara?”) versus den orättvisa behandlingen av Old Maid Maria, som leder till en destruktiv tillvaro.

Australienska-makedonske manusförfattaren och regissören Goran Stolevskis regidebut är en sorts arthouse-skräckfilm, mer filosofiskt tänkvärd, suggestiv och känsloladdad än läskig (trots en del blodiga detaljer). Efter den bleka inledningen växer en unik och estetiskt imponerande berättelse fram med träffsäker ton. 

En nischad genre måhända, men ett unikt och imponerande förstagångsprojekt. För filmen är en besvärjelse i sig som lockar in en med hypnotisk magnetism, och håller en fast där - som förtrollad.
| 12 februari 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera You Won't Be Alone
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu