Joaquin Phoenix

Skådespelare 28 oktober 1974 San Juan, Puerto Rico

Biografi

Amerikansk skådespelare, född 28 oktober 1974 i San Juan, Puerto Rico.

Han började sin karriär som barnskådespelare och blev känd internationellt för sin roll som Commodus i filmen Gladiator, vilket han fick sin första Oscarnominering för. Han hyllades av kritiker för sin skildring av countrylegenden Johnny Cash i filmen Walk the Line. För denna film fick han sin andra nominering till en Oscar. Han fick sin tredje nominering för The Master där han spelade Freddie Quell. Han är även känd för sina roller i Signs och Her.

Vid sidan om sin filmkarriär har han även verkat som musikregissör och är producent för olika filmer och TV-serier.

Joaquin Phoenix föddes Joaquín Rafael Bottom i San Juan, Puerto Rico där han bodde tills han var sex år gammal. Han är det tredje barnet av fem. Hans föräldrar gifte sig år 1969 och blev medlemmar i den religiösa sekten Familjen och började resa runt i Sydamerika. De blev dock desillusionerade av sekten år 1978 och flyttade tillbaka till USA. De bytte sitt efternamn till "Phoenix", och det var vid denna tid som Joaquin började kalla sig själv för Leaf.

För att kunna försörja familjen uppträdde barnen på gator och talangtävlingar där de sjöng och spelade instrument. Så småningom blev Phoenix och hans syskon upptäckta av en av Hollywoods ledande agenter för barn, Iris Burton, som gav de fem barnen filmjobb.

Joaquin hann etablera sig som barnskådespelare innan han drog sig tillbaka från skådespelandet en tid och reste till Mexiko och Sydamerika med sin far.

Den 31 okt 1993 avled hans bror River av en drogöverdos utanför nattklubben The Viper Room i Los Angeles. Medias plötsliga intrång i hans liv blev överväldigande och återigen drog han sig tillbaka från rampljuset. Ett år senare återinträdde Phoenix dock motvilligt i filmyrket.

Sedan dess har Joaquin Phoenix radat upp hyllade prestationer. 2019 vann han till slut en Oscar för sin prisade titelroll i "Joker".

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler