Ari Aster

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 15 juli 1986 New York City, USA

Biografi

Ari Aster är en amerikansk filmskapare född den 15 juli 1986 i New York. Han är känd för att ha skrivit och regisserat flera skräckfilmer, inklusive "Hereditary" och "Midsommar". Innan Aster började regissera långfilmer, gjorde han flera kortfilmer, inklusive "The Strange Thing About the Johnsons", som blev viral efter dess premiär 2011.

Aster studerade film vid American Film Institute Conservatory och gjorde sin examensfilm, "Munchausen", 2013. Hans första långfilm, "Hereditary", släpptes 2018 och fick mycket positiv kritik från både publik och kritiker. Filmen anses vara en av de bästa skräckfilmerna på 2010-talet.

Asters andra film, "Midsommar", släpptes 2019 och fick också god kritik. Florence Pugh spelar huvudrollen i skräckfilmen som utspelar sig under en ritualistisk festival i Sverige och utforskar teman som sorg, trauma och relationer.

Sin tredje film "Beau is Afraid" (2023) beskriver Aster som en mardrömskomedi. Joaqiun Phoenix spelar huvudrollen.

Aster är känd för att ha en distinkt stil i sina filmer, med detaljerade och visuellt slående bilder, skarpa och trovärdiga karaktärer, samt en känsla av obehag och spänning som byggs upp gradvis. Han har sagt att han är inspirerad av regissörer som Stanley Kubrick, Roman Polanski och Ingmar Bergman.

Ari Aster har på kort tid etablerat sig som en av de mest intressanta och spännande filmskaparna inom skräckgenren och har fått en trogen följarskara av fans.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler