Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 juli 2023 | 22:15

Zack Snyders Star Wars-idé fick nobben - han gjorde filmen ändå

"Rebel Moon" var ingenting för Disney. Men Netflix nappade på "Man of Steel"-regissörens ambitiösa, barnförbjudna rymdopera.
Ifall man tycker att Zack Snyders kommande sci-fi-epos "Rebel Moon" likar Star Wars... så är man inte helt fel ute.
 
Snyder har varit öppen med sin inspiration från George Lucas rymdsaga, och i en intervju med Empire bekräftar han nu en spännande detalj. "Rebel Moon" bygger på en historia som från början var tänkt som en fristående film i Star Wars-sagan. Regissören insåg dock att hans barnförbjudna planer skulle bli för mycket för Disney...
 
- Min ursprungliga idé var "De sju samurajerna" i rymden. Och tanken var att göra det till en Star Wars-film. Jag visste att George hade hämtat mycket inspiration ur de där Kurosawa-filmerna, berättar Zack Snyder.
 
 
Redan för tio år sen skrev vi om ryktet att Snyder hoppades få göra en film i Star Wars-galaxen. Då hade Lucasfilm just sålts till Disney och han såg en öppning - det kändes "som att allt var möjligt".
 
- Jag sa: "Jag vill inte ha med någon av era kända karaktärer. Jag vill bara göra min egen grej vid sidan av." Och det skulle bli barnförbjudet! Det var kört nästan från början, minns regissören.
 
- Jag visste att jag hade höga krav. Och jag förstod att den antagligen aldrig hade blivit så som jag ville ha den.
 
 
Det blev ingen Star Wars-film... men en film blev det. Eller två. I vinter släpps första delen av "Rebel Moon" på Netflix, och andra delen följer 2024. Båda filmerna kommer få en snäll och familjevänlig version samt en råare klippning med R-rating. Det blev förmodligen det bästa för Zack Snyder, som fick genomföra sin vision på sitt sätt.
 
"Rebel Moon" handlar om en tyrann som plågar en fredlig planet, och en kvinna som tar hjälp av krigare för att skydda sitt hem och sitt folk. Sofia Boutella, Charlie Hunnam och Djimon Hounsou har några av huvudrollerna. Premiär för första filmen: 22 december.
| 3 juli 2023 22:15 |