Film

Skribent

Annika Andersson

14 maj 2023 | 12:00

WTF - har detta hänt på riktigt? 10 filmer som bygger på sanslösa sanna händelser

Vekligheten överträffar dikten, heter det ju, men visste ni att dessa galna berättelser faktiskt är baserade på händelser som skett på riktigt? Har är tio märkliga historier som blivit film!
Vem ger sig in i en brinnande krigszon för att klämma en öl med kompisgänget? Hur kan man överlista algoritmen i ett lotteri och vinna enorma belopp gång efter gång, vecka efter vecka, utan att någon sätter stopp för det? Och hur kan svindlare lura Wall Street, låtsas vara pilot eller läkare, eller vara såpass skickliga i sina bluffmakerier att de får jobb på FBI?
 
Filmerna känner ni säkert till, men visste ni att de är baserade på verkliga personer eller händelser? Här är 10 otroliga filmer som inspirerats av verkligheten:
 
 

1. The Wolf of Wall Street (2013)

Martin Scorseses underbara komedi med Leonardi di Caprio och Margot Robbie är kanske det mest kända exemplet. Berättelsen om baserad på den sanna historien om Jordan Belforts uppgång och fall som korrupt börsmäklare, adapterad från hans egna memoarer.
 
Vad som kanske är mindre känt är att Belfort även inspirerat brottsdramat “Boiler Room” skriven och regisserad av Ben Younger. Ben fick idén när han sökte jobb på Belforts mäklarfirma; “Jag menar, du ser de här grabbarna och förstår direkt att något är på gång.”
 
 

2. Pain & Gain (2013)

 
Samma år som “The Wolf of Wall Street” släpptes filmen om den personlige tränaren Daniel Lugo (spelad av Mark Wahlberg) som tillsammans med sina gym-kollegor kidnappar en rik kund för att pressa honom på pengar. Verklighetens Lugo dömdes till döden för mord, och de makabra omständigheterna runt hans dåd har skapat mycket kritik, framför allt från släktingar till offren som inte uppskattade att detta gjordes till en komedi. Men sen gick ju inte filmen riktigt hem heller varken bland kritiker eller publik…
 
 

3. Tårtgeneralen (2018)

 
Betydligt mer värmande är komedin “Tårtgeneralen” om den excentriske Hasse P (Mikael Persbrandt), mannen som bestämde sig för att sätta Köping på kartan genom att baka världens längsta smörgåstårta. 1984 hade nämligen Köping besökts av SVT:s ”Rekordmagazinet” och fick kröna ”Tråktoppen” - en tävling som utsåg Sveriges tråkigaste stad.
 
Detta kunde Hasse P. inte acceptera. Det är tack vare honom den 510 meter långa smörgåstårtan hamnade i Guinness Rekordbok, samt inspirerade Filip och Fredriks bok som sedan blev till en älskad film i deras regi.
 
Large bc6f43921988f3d11b3ef65c58a0284e the 20greatest 20beer 20run
 

4. The Greatest Beer Run Ever (2022)

 
Peter Farrellys film är baserad på den sanna historien om John “Chickie” Donohue, som 1968 lämnade New York för Vietnam - inte som soldat utan för att han saknade sina barkompisar som var där i armén, och bestämde sig för att söka upp dem för att klämma en öl!
 
Ah, att ungdom ska slösas bort på de unga! Men som någon i filmen kommenterar; “han är för dum för att bli dödad”. Och mycket riktigt, Chickie klarade sig genom kulspruteeld och stridsvagnar med livet i behåll liksom de flesta av vännerna, som han än idag träffar regelbundet.
 
 

5. Tag (2018)

 
Den som är med i leken, får leken tåla… De fem extremt tävlingsinriktade vännerna träffas årligen för en omgång av ”kull”, men årets lek inträffar samtidigt som den enda icke-besegrade kamraten ska gifta sig. Har detta hänt på riktigt?
 
Filmen är inspirerad av Wall Street Journal-artikeln från 2013, och avslutas med att konstatera att männen har lekt samma lek i 30 år, vilket på det stora hela stämmer. Men gruppen består av 10 vänner istället för filmens fem, och här finns ingen icke-besegrad kamrat.
 
Att vännerna verkligen gått ur vägen för att kulla varandra, rest med flygplan och bil för att komma åt någon, anlitat varandras familjer eller jobbarkompisar som medhjälpare, klätt ut sig och brutit sig in hos varandra stämmer dock. Faktum är att de tycks ha haft bra mycket roligare än vad filmens ljumma mottagande indikerar.
 
Large bc6f43921988f3d11b3ef65c58a0284e catch 20me 20if 20you 20can
 

6. Catch Me if you Can (2002)

 
Ett ständigt återkommande tema i filmer är berättelser om smarta bluffmakare som blir rika och drar alla vid näsan. Men Frank Abagnale har funnits på riktigt, och än en gång ser vi Leonardo di Caprio axla filmversionens rollfigur av verklighetens bedragare, här i Steven Spielbergs regi.
 
Frank grips som 19-åring efter att ha utgett sig för att vara bland annat pilot, läkare och advokat, och åker dit på grund av falska checkar. Filmen är baserad på hans egna memoarer men det har framkommit att händelserna är grovt överdrivna.
 
Verklighetens Abagnale tycks inte alls ha klarat sig lika elegant undan lagen, utan tillbringade det mesta av sin tid tyst på flykt eller i fängelse i olika länder, däribland Sverige. Hans mest kända bedrägerier var överdrifter eller helt påhittade, och filmen kan ses som den storslagna finalen på hans bana som bedragare.
 
 

7. Jerry & Marge Go Large (2022)

 
En riktigt värmande feelgood-film, for här är det inga skumraskfigurer i huvudrollen utan ett gulligt äldre par spelade av Annette Bening och Bryan Cranston som helt lagligt lyckas hitta ett sätt att överlista algoritmen i ett lotteri. De miljontals dollar i vinst använde de för att få sin sömniga lilla småstad i Michigan på fötter igen.
 
Filmrubriken kommer från en Huffington Post-artikel från 2018 med samma namn som ingående beskriver händelseförloppet, vilket inte skiljer sig särskilt mycket från filmen. För här finns tillräckligt att ta av ändå - ibland överträffar ju verkligheten dikten!
 
 

8. Rain Man (1988)

 
En älskad klassiker som även den visar sig vara inspirerad av verkligheten. Bilhandlaren Charlie Babbitt (spelad av Tom Cruise) upptäcker att hans nyligen avlidne pappa efterlämnat sin förmögenhet på tre miljoner dollar till mentalanstalten som inhyser en för honom okänd bror. För att komma åt pengarna hämtar han ut sin bror Raymond (Dustin Hoffman) från institutionen, men under bilresan hem ger Charlies irritation vika för varmare känslor gentemot den autistiske brodern.
 
Raymonds karaktär är inspirerad av verklighetens Laurence Kim Peek, en autistisk man med ett exceptionellt minne. Men Peek levde tack och lov inte bortglömd på någon anstalt, utan reste runt med sin pappa för att demonstrera sina unika förmågor, vara med på nyhetsprogram, i tidningsartiklar och besöka skolor. Filmen vann hela fyra Oscars, och manusförfattaren Barry Morrow gav sin statyett till Peek att bära med sig och visa upp vid sina framträdanden. Den har sedan kallats den mest älskade Oscars-statyetten då den hållits i av så många.
 
 

9. American Hustle (2013)

 
Ännu en conman-rulle, återigen från 2013, men denna gång arbetar lurendrejarna för FBI. I filmen åker Irving Rosenfeld (Christian Bale) dit på en av sina bluffmakerier, och tvingas hjälpa FBI så att han och hans älskarinna, Sydney Prosser (Amy Adams), slipper fängelsestraff. Rosenfelds roll är baserad på verklighetens Melvin Weinberg som lurade av folk pengar via sitt företag “London Investors” där investerare betalade för tjänster som inte fanns. Weinberg hjälpte sedermera FBI att få fast korrumperade regeringstjänstemän och politiker i den så kallade Abscam-utredningen, som skulle resultera i nästan tjugo fällande domar.
 
Large bc6f43921988f3d11b3ef65c58a0284e cocaine 20beer
 

10. Cocaine Bear (2023)

 
Sist men inte minst har vi denna Elizabeth Banks-regisserade rulle på bio just nu! Huvudrollen innehas av en svartbjörn som råkar få i sig kokain från en drogsmugglares kraschade plan. Det leder till en dödlig bärsärkagång bland tonåringar, turister, poliser och kriminella som befinner sig i samma skog.
 
Filmen är löst baserad på en verklig händelse på 80-talet med betydligt mindre dramatik, då björnar sällan attackerar människor. I själva verket hittades svartbjörnen död efter att ha överdoserat ur drogsmugglarens kokain, och ska därefter ha blivit uppstoppad och uppköpt av The Kentucky for Kentucky Fun Mall-galleria där den är utställd med namnet “Pablo EskoBear.” Roligt för besökarna kanske, men ett sorgligt och makabert slut för björnen.
 

Se också trailern till komedin "The Machine" som kommer på bio 26 maj:

 
 
Vilka andra sanslösa sanna historier skulle du vilja tipsa om? Fyll på med fler filmer i kommentarerna!
| 14 maj 2023 12:00 |