Film

Skribent

MovieZine

21 februari 2023 | 08:45

"Cocaine Bear" - den galna historien är helt sann (eller?)

Hör regissören Elizabeth Banks berätta om bisarra händelser som inspirerade vårens kanske vildaste biofilm.
"Den här björnen kommer fucka upp folk!"
 
Du har hört talas om vad som händer när Nalle Puh blir seriemördare. Men vad kan vi vänta oss av en svartbjörn på 230 kilo som råkar få i sig stora mängder kokain?
 
Nu kommer månadens andra "bear gone wild"-historia upp på bio, och den här bygger faktiskt på verkliga händelser. Tro det eller ej.
 
Andrew Thornton II var en ökänd knarkhandlare som slängde ut väskor med knark värt miljontals dollar över Appalacherna. När han sedan letade efter väskorna hade en björn hittat dem först, och ätit 30 kilo kokain.
 
Hör regissören Elizabeth Banks och skådespelarna själva berätta om den bisarra händelsen här:
 
 
I Banks filmatisering och fria tolkning av verkligheten blandar hon in en udda blandning av poliser, brottslingar, turister och tonåringar i en skog i Georgia, där de ställs öga mot öga med naturens värsting. Det kommer bli roligt och det kommer bli läskigt, lovar regissören:
 
- Skräck och komedi är två sidor av samma mynt. Jag gör i princip komedier som jag sätter in i andra filmer. Och det här är en skräckkomedi, berättar Banks.
 

Vad hände med verklighetens Cocaine Bear?

 
Men jag är ledsen att göra er besvikna. Den verkliga kokainbjörnen, som döpts om till Pablo Escobear, gick aldrig bärsärkagång mot några stackars turister. Han hittades död i december 1985 och hade då fått i sig 34 kilo kokain, värt 2 miljoner dollar. Han står än idag uppstoppad i en shoppinggalleria i Kentucky.
 
MovieZine har den första svenska recensionen av "Cocaine Bear", filmen som är "beroendeframkallande rolig" enligt Katarina Emgård: "Elizabeth Banks absurda splatterkomedi om en kokainstinn svartbjörn som löper amok i ett naturreservat är ett blodigt, mumsigt spektakel".
 
Se "Cocaine Bear" på bio från och med onsdag 22 februari.
| 21 februari 2023 08:45 |