Film

Skribent

Christian Björck

30 maj 2017 | 10:25

"Wonder Woman"-regissören Patty Jenkins förklarar varför filmen inte kunde varit barnförbjuden

"Wonder Woman" frångår den deprimerande och mörka ton som präglat tidigare DCEU-filmer. Istället blir det mer färgstarkt och hoppfullt. Jenkins förklarar att huvudskälet är enkelt: för att unga flickor ska kunna se den.
Superhjältar dominerar på biodukarna och Hollywoods olika studior har det senaste tagit till nya knep för att särskilja sig från mängden. En sådan sak har varit att filmerna är barnförbjudna (Rated-R), det vill säga kan innehålla mer våld, blod och svordomar. Framför allt har filmer som "Deadpool" och "Logan" dragit nytta av detta, då dess karaktärers serietidningsförlagor gör detsamma. Men Patty Jenkins, regissören till "Wonder Woman" ville undvika det.
 
- Jag brydde mig väldigt mycket att filmen inte skulle bli Rated-R. Jag har inget emot filmer som väljer att köra på det, men i mitt fall var jag väldigt medveten om att unga flickor skulle vilja gå och se filmen. Det värnade jag om, säger Jenkins till CinemaBlend.
 
Filmen fick istället graderingen PG-13. I Sverige är "Wonder Woman" tillåten från 11 år.
 
– Så det funkade inte med Rated-R. Jag hade kunnat tänka mig att göra filmen PG (helt barntillåten) men eftersom handlingen utspelar sig under första världskriget, så gick inte det!
 
Det var troligen ett smart drag från Jenkins sida, för Rated-R begränsar målgruppen och den inkomst som studion ändå siktar på att få in. Sedan kunde hon ju nämt att unga pojkar också ska kunna se filmen och inkludera alla barn, men tanken är god!
 
 
"Wonder Woman" har premiär 2:e juni, med Gal Gadot i huvudrollen.
| 30 maj 2017 10:25 |