Film

Skribent

Alexander Svensson

14 mars 2024 | 14:30

Patty Jenkins återvänder till sin nedlagda "Star Wars"-film

"Rogue Squadron" lyfter igen!
Det är nog många som minns att Patty Jenkins (“Wonder Woman”, “Monster”) för några år sedan fick uppdraget att skriva och regissera en “Star Wars”-film. Som bekant är det dock närmast omöjligt att få ihop en film som Lucasfilm inte lägger ner, och i vanlig ordning lades Jenkins “Rogue Squadron” på hyllan. Orsaken var att hon istället satsade på att göra “Wonder Woman 3” åt DC.
 
Att göra DC-filmer är ju dock som bekant inte helt lätt det heller, och i samband med ledarskiftet hos DC och införandet av James Gunn som ny chef så blev “Wonder Woman 3” slängd i papperskorgen, vilket öppnar upp för Jenkins att återvända till galaxen långt, långt borta. Detta enligt henne själv i en intervju med podcasten Talking Pictures Podcast:
 
 
- Så, när jag lämnade “Star Wars” för att göra “Wonder Woman 3” så trodde jag att jag kanske skulle komma tillbaka till “Star Wars” efter “Wonder Woman 3”. Så vi började på ett avtal för att det skulle ske, men jag trodde att jag skulle göra “Wonder Woman”. När den filmen lades ner så kände Lucasfilm och jag att, åh, vi måste göra klart avtalet. Vi skrev på det precis när strejken inträffade. Så nu är jag skyldig ett “Star Wars”-utkast, och så får vi se vad som händer sen.
 
Hon bekräftar därefter att det återigen är “Rogue Squadron” det rör sig om:
 
- Det är tufft, de (Lucasfilm, reds.anm.) har ett svårt jobb framför sig med att bestämma vilken deras första film ska bli. De har andra regissörer som har jobbat, men nu är jag tillbaka till att jobba med “Rogue Squadron” och vi får se vad som händer.
 
 
“Rogue Squadron” är tänkt att handla om en grupp stridspiloter i “Star Wars”-universumet, och Jenkins har tidigare sagt att hennes vision för filmen är inspirerad av hennes pappa, som var pilot.
 
Värt att nämna är att nöjesjournalisten Jeff Sneider uttrycker tvivel kring att “Rogue Squadron” verkligen är igång igen. Exakt vad han baserar det på är dock en smula oklart, men skulle Lucasfilm kassera filmen på nytt så vore det onekligen inte första gången de slängde en planerad film i papperskorgen.
 
 
Hela intervjun med Patty Jenkins hos Talking Pictures Podcast kan ses nedan:
 
| 14 mars 2024 14:30 |